Cateringmanager

Ben jij een echte regelaar en heb je ervaring in de catering? Dan is een baan als cateringmanager een mooie volgende stap. Maar wat doet een cateringmanager precies? En wat is het salaris van een cateringmanager? In dit artikel lees je alles over de functie, van de taken en verantwoordelijkheden tot de opleiding die je nodig hebt om cateringmanager te worden.

Wat doet een cateringmanager?

Als cateringmanager zorg je ervoor dat alles op rolletjes loopt binnen een cateringbedrijf, bedrijfsrestaurant of horecalocatie. Jij houdt je bezig met de planning van cateringen, het aansturen en begeleiden van cateringmedewerkers en keukenpersoneel en de financiële administratie. Daarnaast ben je het aanspreekpunt voor klanten en leveranciers en zorg je ervoor dat alle cateringdiensten vlekkeloos worden uitgevoerd.

Taken van een cateringmanager

  • Leidinggeven aan cateringmedewerkers en keukenpersoneel.
  • Cateringen plannen en coördineren.
  • Contact onderhouden met klanten en leveranciers.
  • De voorraad beheren.
  • De hygiënevoorschriften bewaken.
  • Budgetten en rapportages opstellen.

Binnen de cateringbranche kun je doorgroeien van junior cateringmanager naar medior of senior cateringmanager. Een junior cateringmanager ondersteunt de mediors en seniors bij de dagelijkse werkzaamheden en leert hoe je een team aanstuurt en tegelijkertijd een locatie runt. Als je beter wordt in je werk, groei je door naar medior supervisor van catering en krijg je meerverantwoordelijkheden. Denk aan teams aansturen en de voorraad beheren. Als senior cateringmanager ben je uiteindelijk verantwoordelijk voor het regelen van de catering op meerdere locaties en het maken van strategische beslissingen binnen het bedrijf.

Salaris cateringmanager 2025

Hoeveel salaris je verdient als cateringmanager, hangt af van je functieniveau, werkgever en de sector waarin je werkt. Een cateringmanager werkt namelijk niet altijd in de horeca. Je kunt ook in de zorg sector aan de slag, bijvoorbeeld bij een ziekenhuis of verzorgingshuis. Als junior cateringmanager start je salaris bij € 2.700 bruto per maand. Uiteindelijk kan dit oplopen tot € 3.900 als je een senior cateringmanager bent. Soms komt daar nog een extra toeslag bovenop voor werken op onregelmatige tijden.

Werkplek cateringmanager

Als cateringmanager kun je aan de slag bij verschillende bedrijven en organisaties. Denk aan bedrijfscatering, evenementenorganisaties, horecaketens of ziekenhuizen. Afhankelijk van je functieniveau en werkgever kun je ook op meerdere locaties tegelijk werken. Dit betekent dat je bijvoorbeeld meerdere bedrijfskantines runt of de catering verzorgt op verschillende evenementenlocaties. Daarnaast kun je als cateringmanager in diverse sectoren werken, zoals de zorg of het onderwijs. De ene dag ben je bezig met het plannen van een groot zakelijk evenement, de andere dag zorg je ervoor dat een bedrijfsrestaurant of ziekenhuiscatering soepel draait. Dit maakt jouw werk als cateringmanager lekker afwisselend.

Opleiding en skills van een cateringmanager

Om cateringmanager te worden, is een relevante opleiding in de richting van horeca of facility management een goede basis. Denk aan een mbo-opleiding Facilitaire Dienstverlening of Horeca Management. Soms heb je een hbo-diploma nodig voor de opleiding Hotel- en Eventmanagement of Food & Business. En wil je cateringbeheerder worden, maar heb je geen diploma op zak? No stress, ook dat is mogelijk als je al een aantal jaar ervaring hebt als cateringmedewerker.

Naast een passende opleiding zijn er bepaalde competenties die belangrijk zijn in deze functie. Een manager in de catering moet namelijk goed kunnen plannen, organiseren en coördineren. Om jouw team goed aan te sturen, is het belangrijk dat je communicatief sterk bent en leiderschap toont. En hebben klanten of leveranciers een probleem? Dan sta jij hen vriendelijk te woord en kom je met een oplossing.

Klaar om cateringmanager te worden?

Met onze sollicitatietips wordt solliciteren een makkie. Check bijvoorbeeld hoe je een cv of motivatiebrief maakt voor een horecabaan.


Key takeaways

  • Betekenis: als cateringmanager leid je een team van cateringmedewerkers en keukenpersoneel en zorg je voor een soepele uitvoering van cateringen.
  • Taken: cateringen plannen en coördineren, contact houden met klanten en leveranciers en de hygiënevoorschriften bewaken.
  • Salaris: het salaris van een cateringmanager ligt tussen de € 2.700 en € 3.900 bruto per maand, afhankelijk van je functieniveau, je werkgever en de sector waar je in werkt.
  • Werkplek: je kunt werken bij verschillende organisaties, zoals ziekenhuizen, scholen, evenementenlocaties of in de bedrijfscatering.
  • Je hebt nodig: een mbo- of hbo-opleiding in de richting van horeca of management. Daarnaast moet je communicatief sterk zijn en goed kunnen plannen en organiseren.

Vacatures cateringmanager




Veelgestelde vragen

  • Wat doet een cateringmanager?

  • Een cateringmanager stuurt een team van cateringmedewerkers en keukenpersoneel aan, plant en organiseert cateringen en zorgt ervoor dat deze soepel verlopen. Bijvoorbeeld door de voorraad te beheren en regelmatig contact te hebben met klanten en leveranciers.

  • Wat is het salaris van een cateringmanager?

  • Je salaris als cateringmanager ligt tussen de € 2.700 en € 3.100 bruto per maand, afhankelijk van je functieniveau, je werkgever en de sector waarin je werkt.

  • Wat is het verschil tussen een junior cateringmanager en een senior cateringmanager?

  • Een junior cateringmanager ondersteunt bij dagelijkse taken, terwijl een senior cateringmanager verantwoordelijk is voor het organiseren van grotere cateringen en het maken van strategische beslissingen binnen het bedrijf.

  • Waar kan een cateringmanager werken?

  • Werken in catering management kan onder andere bij bedrijfscateraars, horecaketens, evenementenorganisaties en zorginstellingen. Check onze horeca vacatures om te zien op welke locatie jij aan de slag kunt.