Als je van samenwerken en versterken houdt, is verbindend leiderschap vast iets voor jou. Dat klinkt nogal zweverig, maar vergis je niet: deze leiderschapsstijl komt namelijk goed van pas als jij de band tussen jou en je teamleden wilt versterken. Hoe je dat doet, check je verderop. En dat niet alleen, je vindt ook een aantal voorbeelden en de voor- en nadelen van verbindend leiderschap. Zo weet jij straks precies hoe je verbindend leidinggeven aanpakt.
Wat is verbindend leiderschap?
Verbindend leiderschap is een leiderschapsstijl waarbij je de rol van bruggenbouwer aanneemt. Je coacht je teamleden niet alleen, maar zoekt ook actief naar een manier om de onderlinge band tussen je teamgenoten te versterken. Het is jouw goal om ervoor te zorgen dat teamleden niet alleen goed met elkaar kunnen samenwerken, maar zich ook veilig genoeg voelen om open met elkaar te communiceren. Op die manier kunnen je co-workers zelf onderlinge conflicten oplossen of naar elkaar toestappen als ze hulp nodig hebben.
Verbindend leiderschap voorbeelden
Vraag je je af of verbindend leiderschap iets voor jou is? Check dan of jij je herkent in de volgende kenmerken. Hoe meer punten je aanvinkt, hoe beter deze leiderschapsstijl bij je past:
- De emoties van je teamleden begrijpen en weten hoe je ze kunt helpen.
- Regelmatig vragen hoe het met je teamleden gaat.
- Veel teamuitjes en teambuildingsactiviteiten plannen om de onderlinge band in het team te versterken.
- Je team aanmoedigen om samen te werken en ideeën met elkaar uit te wisselen.
- Weten dat iedereen iets te zeggen heeft en met aandacht luisteren naar je teamleden.
Voor- en nadelen van verbindend leiderschap
Verbindend leiderschap sounds like a dream. Of eh, hangen er ook nadelen aan? Jazeker. We sommen de voor- en nadelen van verbindend leiderschap voor je op.
Voordelen van verbindend leidinggeven
- Door een sterke relatie met je teamleden op te bouwen weet je beter van elkaar wat jullie goede en slechte eigenschappen zijn. Handig, want zo weet je wie je wel en niet om hulp kunt vragen als je bijvoorbeeld niet weet hoe je jouw planning moet indelen of taken moet afronden.
- Door te werken aan de onderlinge relatie met je teamleden, wordt het makkelijker om samen te werken en open met elkaar te communiceren.
- Als teamleden een sterke band met elkaar opbouwen, zijn ze extra gemotiveerd om aan het werk te gaan.
Nadelen van verbindend leidinggeven
- Relaties opbouwen met je teamleden kost veel tijd en aandacht.
- Omdat je met iedereen een goede band opbouwt, is het lastig voor jou als verbindend leider om tijdens conflicten objectief te handelen.
- Omdat je teamleden op jou kunnen vertrouwen, worden ze mogelijk minder zelfstandig. Ze vallen dus sneller op jou terug dan dat ze problemen zelf oplossen.
Verbindend leidinggeven tips
Op zoek naar een verbindend leiderschap training? Onze tips zijn al een goed begin:
- Luister naar je team. Als verbindend leider moet je goed kunnen luisteren. Vraag om input, stel vragen en toon oprechte interesse in wat je teamleden te zeggen hebben. Laat achteraf ook zien dat je echt iets met hun input doet. Zo bouw je vertrouwen op en voelen je teamleden zich gewaardeerd.
- Communiceer open en transparant. Als je goed bent in verbindend leidinggeven deel je niet alleen successen, maar ook uitdagingen. Wees dus eerlijk over wat er speelt en moedig je team aan om hetzelfde te doen. Zo creëer je een veilige werkomgeving waarin iedereen zich durft uit te spreken.
- Toon je waardering. Het lijkt misschien simpel, maar waardering tonen is ook belangrijk voor verbindend leiderschap. Neem de tijd om successen te vieren, hoe klein ook. Complimenteer je team voor hun inzet, benoem specifieke prestaties en laat zien dat je hun werk waardeert. Door regelmatig je waardering uit te spreken, zorg je voor een positieve werksfeer waarin jouw teamleden zich gezien en gewaardeerd voelen.
- Organiseer teambuildingsactiviteiten. Als je team goed samenwerkt, heb je als leider de helft van je werk al gedaan. Organiseer activiteiten waarin je team elkaar beter leert kennen, zowel op als buiten het werk. Denk aan een gezamenlijke brainstormsessie of een informele borrel om elkaar beter te leren kennen.
Wist je dat er naast verbindend leiderschap nog veel meer leiderschapsstijlen zijn? Van coachend leiderschap tot autocratisch leiderschap en van adaptief leiderschap tot charismatisch leiderschap, op YoungCapital lees je er alles over.
Key takeaways
- Betekenis: verbindend leiderschap is een leiderschapsstijl waarbij je je bezighoudt met het versterken van de verbinding en samenwerking binnen jouw team.
- Voorbeelden: je bent goed in verbindend leidinggeven als je regelmatig vraagt hoe het met je teamleden gaat en je hen aanmoedigt om veel samen te werken.
- Voordelen: door een sterke relatie met je teamleden op te bouwen weet je beter van elkaar wat jullie goede en slechte eigenschappen zijn.
- Nadelen: relaties opbouwen kost veel tijd en aandacht. Ook is het lastig voor jou om tijdens conflicten objectief te handelen.
- Tips: word goed in verbindend leidinggeven door open te communiceren met je team, je waardering te uiten en teambuildingsactiviteiten te organiseren.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is verbinding in leiderschap?
-
Wanneer ben ik goed in verbindend leidinggeven?
-
Hoe word ik beter in verbindend leidinggeven?
Verbinding in leiderschap is een leiderschapsstijl waarbij je je bezighoudt met het versterken van relaties en de samenwerking binnen je team. Dit zorgt voor een open en veilige werkomgeving waarin teamleden zich gewaardeerd en ondersteund voelen.
Je bent goed in verbindend leidinggeven als je actief naar teamleden luistert, hun emoties begrijpt, samenwerking stimuleert en een sterke vertrouwensband opbouwt binnen het team.
Je wordt beter in verbindend leiderschap door open te communiceren, empathie te tonen, regelmatig je waardering uit te spreken en teambuildingsactiviteiten te organiseren om de onderlinge band te versterken.