Grote kans dat je gewoon loopt te dollen als je er weer eens een ‘Ok, boomer’ uitslingert. Maar hoe dik je knipoog ook is, ergens diep van binnen roept die boomer energy waarschijnlijk toch wat frustratie op. En soms is die fixed mindset van je boomer-collega’s zelfs écht vervelend. We get it, want die botst nogal met jouw young energy en bijbehorende wilde ideeën. Hoe houd je het toch een beetje gezellig en productief op de werkvloer? We delen 6 tips.
1. Blijf communiceren
Duidelijke communicatie is natuurlijk altijd belangrijk, maar helemaal in de samenwerking met je boomer-collega’s. Het kan namelijk zomaar zijn dat ze bepaald jargon of moderne afko’s die jij gebruikt niet (willen) kennen. Dat zorgt voor verwarring, dus houd het simpel en begrijpelijk. Wees gerust lekker direct, want daar zijn boomers gek op. Zolang je maar respectvol blijft.
2. Wees flexibel en begripvol
Niet iedereen werkt op dezelfde manier, dus een beetje aanpassen hoort erbij. Als je accepteert dat boomers nou eenmaal een andere werkcultuur en verwachtingen hebben dan jij, scheelt dat al de helft aan frustraties. Probeer je te verplaatsen in hun situatie en luister goed naar hun ideeën en perspectieven. Ook al ben je het niet altijd met ze eens, boomers hebben vaak veel ervaring en waardevolle kennis. Zo kun jij als jonge digi-wizard echt wel wat leren van je boomer-collega, ook al werkt die nog met vergeelde mappen. En zij van jou. Want onthoud: diversiteit op de werkvloer is juist een kracht als je iedereens sterke punten goed gebruikt.
3. Zoek naar overeenkomsten
Heel belangrijk: toon interesse in je collega’s. Da’s goed voor de sfeer en teamspirit. En eh, hoe verschillend jij en Annie van administratie ook zijn, jullie hebben vast ook overeenkomsten. Babbel bijvoorbeeld eens over het weekend of jullie hobby’s, dan bouw je aan jullie werkrelatie. En anders kun je altijd nog focussen op jullie gedeelde doelen op werk. Jullie pakken dingen misschien op een andere manier aan, maar werken wel mooi samen aan het succes van het bedrijf. Dat schept een band.
4. Houd het luchtig
Maak er geen drama van als je collega weer eens de boomer uithangt. Met humor los je vaak veel meer op. Een beetje zelfspot doet bijvoorbeeld wonderen (‘Tuurlijk eet ik alleen maar avocado toast en wil ik een betekenisvolle baan’). Zo haal je meteen wat spanning uit de lucht.
5. Stel grenzen
Loopt de boomer energy van je collega uit de klauwen? Geef dan duidelijk aan dat je grenzen zijn bereikt. Als je dat duidelijk en respectvol doet, wordt er echt wel naar je geluisterd. Houd in de gaten of de situatie verandert, maar wees wel geduldig. Je collega’s hebben waarschijnlijk wat tijd nodig om zich aan te passen aan jouw young energy.
6. Wees proactief
Neem initiatief en laat zien wat jij als jonkie toevoegt. Gooi dag in dag uit je young energy in de strijd door je ideeën te blijven delen en dingen op jouw manier te doen. Dan heeft zelfs Gerda vroeg of laat wel in de gaten wat je in huis hebt.
FAQs
Waarom botst young energy met boomer energy?
Dat heeft vooral te maken met de generatiekloof en de dingen die beide groepen belangrijk vinden. Jongeren zijn bijvoorbeeld opgegroeid in een tijd van snelle technologische ontwikkelingen, terwijl boomers het lastig vinden om zich daaraan aan te passen.
Mijn boomer baas is erg autoritair. Hoe ga ik hiermee om?
Boomers zijn vaak een hiërarchische structuur gewend. Communiceer daarom duidelijk en respectvol, dat waarderen ze. Voel je je beperkt omdat je ergens onderaan de ladder staat? Laat weten dat je graag meedenkt en verantwoordelijkheid neemt en toon initiatief.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn boomer collega’s mijn young energy waarderen?
Door te laten zien dat je enthousiast, gemotiveerd en leergierig bent. Kom met nieuwe ideeën en neem verantwoordelijkheid, en sta open om van je oudere collega’s te leren. Kortom: zorg ervoor dat niemand meer om jouw young energy heen kan.
Ik vind het lastig om met mijn boomer-collega’s te communiceren. Wat kan ik doen?
Pas je communicatiestijl aan: wees duidelijk, direct en respectvol. Vermijd jargon en informele taal die ze misschien niet begrijpen om misverstanden te voorkomen. Ook altijd goed: toon interesse in hun ervaringen en perspectieven, die delen ze graag.
Hoe kan ik mijn boomer-collega’s ervan overtuigen dat nieuwe technologieën belangrijk zijn?
Laat zien dat nieuwe technologieën het werk efficiënter en effectiever maken. Geef concrete voorbeelden en laat de voordelen zien. Bied ook aan om ze te helpen bij het leren gebruiken van nieuwe tools.
Ik ben bang om mijn boomer collega’s te kwetsen met mijn feedback. Hoe voorkom ik dit?
Geef feedback op een constructieve en respectvolle manier. Focus daarbij op het gedrag, niet op de persoon. Ook belangrijk: gebruik ik-boodschappen (‘Ik merk dat ik het lastig vind als …’) en geef concrete voorbeelden.