Als werkgever mag je het opstellen van een arbobeleid niet over het hoofd zien. Hiermee voorkom je namelijk ontevreden medewerkers en gezeur van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Maar wat is een arbobeleid dan? En hoe stel je zo’n beleid op? YoungCapital legt het je allemaal uit. Lees je mee?
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is een arbobeleid?
Een arbobeleid is eigenlijk een set aan regels die je volgt met betrekking tot arbeidsomstandigheden. Hierin staat alles wat je als werkgever doet om ervoor te zorgen dat je medewerkers veilig en gezond kunnen werken binnen je bedrijf. Met het opvolgen van het beleid voldoe je als bedrijf aan alle verplichtingen die in de Arbowet zijn vastgelegd. Het doorvoeren van een arbobeleid is belangrijk en daarom dus ook verplicht volgens de Arbowet. Je stelt jouw arbobeleid op in samenwerking met je medewerkers en andere externe partijen, zoals:
- Ondernemingsraad. De OR denkt mee over het arbobeleid. Ook mogen zij informatie opvragen, advies geven en in sommige gevallen instemmen met wijzigingen in het beleid.
- Human resources (HR). De HR-afdeling is vaak direct betrokken bij het ontwikkelen van een arbobeleid. HR-medewerkers kunnen richtlijnen opstellen voor werving en selectie, werknemersontwikkeling, arbeidsvoorwaarden, prestatiebeheer en conflictbeheersing.
- Juridische adviseurs. Schakel juridische adviseurs in om ervoor te zorgen dat je organisatie zich houdt aan de geldende wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsrecht en arbeidsomstandigheden.
- Arbodeskundigen en veiligheidsdeskundigen. Bijvoorbeeld een bedrijfsarts, of arbeidshygiënist. Deze professionals helpen bij het identificeren van gezondheids- en veiligheidsrisico's op de werkplek. Ook stellen zij maatregelen op om deze risico's te minimaliseren.
Onderdelen van een arbobeleid
Een arbobeleid is dus een belangrijke tool die helpt bij het reguleren van gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Maar voor je kunt beginnen met een arbobeleid opstellen, moet je eerst weten welke onderdelen er in jouw beleid moeten staan. No worries, YoungCapital helpt je uit de brand. Scrol snel verder en ontdek de onderdelen van een arbobeleid.
Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
De risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) beschrijft risico's met betrekking tot de veiligheid en gezondheid van werknemers die voortkomen uit hun werk. In het bijbehorende plan van aanpak staan de maatregelen die je als werkgever neemt om deze risico's te verminderen. En eh, dit document is overigens ook verplicht, dus je kan er niet omheen.
Arbodienst of bedrijfsarts
Het inschakelen van de arbodienst of een bedrijfsarts is verplicht bij ziekteverzuim en het voorkomen hiervan. Een bedrijfsarts is hierbij verantwoordelijk voor de begeleiding van zieke werknemers door het re-integratietraject.
Preventiemedewerker
Als bedrijf ben je verplicht minstens één preventiemedewerker aan te stellen die binnen je bedrijf actief is. En heeft je bedrijf 25 medewerkers of minder? Dan kun je er als werkgever voor kiezen om de rol van preventiemedewerker zelf op je te nemen.
Bedrijfshulpverlening (bhv)
In je bedrijf moet ten minste één bedrijfshulpverlener (bhv'er) aanwezig zijn. Een bhv'er zorgt ervoor dat je medewerkers bij brand of andere ongevallen veilig het gebouw verlaten. Ook kan een bhv'er wonden verzorgen en reanimeren.
Voorlichting
Bedrijven moeten hun werknemers informeren, trainen en instructies geven over veilig en gezond werken. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van deze richtlijnen.
Arbodeskundige
We benoemden het al even: het is belangrijk om specialisten, zoals een arbeidshygiënist, veiligheidskundige of arbeid- en organisatiepsycholoog, in te schakelen voor het opstellen van een goed arbobeleid.
Preventief medisch onderzoek (PMO)
Werknemers moeten de mogelijkheid krijgen om deel te nemen aan een preventief medisch onderzoek (PMO).
Arbobeleidscyclus
Met het opstellen van jouw arbobeleidsplan volg je de arbobeleidscyclus. Hierbij volg je de stappen Plan, Do, Check en Act (PDCA) om je beleid op te stellen, te evalueren en te verbeteren. Hoe dit precies zit? We leggen het je uit:
- Plan: Bedenk wat je wilt bereiken met je arbobeleid. Hoe ga je dit doen en welke middelen heb je nodig?
- Do: Voer je plan uit zoals bedacht.
- Check: Kijk of wat je hebt gedaan werkt. Verzamel gegevens, bijvoorbeeld aan de hand van een medewerkerstevredenheidsonderzoek, en vergelijk ze met je doelen.
- Act: Als er verbeteringen nodig zijn, pas dan je plan aan.
Hulp nodig? Ons arbobeleid voorbeeld helpt je op weg.
Effecten van een goed arbobeleid
Het opstellen van een goed arbobeleid leidt tot een verhoogde productiviteit, een beperking van gezondheidsrisico’s, vermindering van ziekteverzuim en het stimuleren van re-integratie. Kortom, reden genoeg om aandacht en tijd in het opstellen van je beleid te steken. Wel zo handig, want de Nederlandse Arbeidsinspectie controleert regelmatig of bedrijven zich aan de arbeidsomstandigheden houden. Bij overtredingen kunnen verschillende maatregelen genomen worden, van een waarschuwing tot een boete of zelfs het stopzetten van het werk. Meer hierover lees je in ons artikel over de Arbeidsinspectie.
Key takeaways
- Een arbobeleid is het beleid dat ervoor zorgt dat werknemers kunnen rekenen op veilige en gezonde arbeidsomstandigheden.
- Belangrijke onderdelen van een arbobeleid zijn: risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), preventiemedewerker, bedrijfshulpverlening, voorlichting, en preventief medisch onderzoek (PMO).
- De arbobeleidscyclus helpt bij opstellen, evalueren en verbeteren van jouw arbo beleidsplan.
- Een goed arbobeleid versterkt productiviteit, beperkt gezondheidsrisico's en ondersteunt re-integratie.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een arbobeleid?
-
Mag je als werkgever zelf een arbobeleid opstellen?
-
Wat staat er in een arbobeleid?
-
Wat zijn de effecten van een goed arbobeleid?
Een arbobeleid is het beleid dat je als werkgever hanteert om je medewerkers te verzekeren van veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Het opstellen van zo’n arbobeleid is volgens de Arbowet verplicht.
Ja, dat mag, maar alleen in samenwerking met verschillende partijen, zoals de ondernemingsraad, HR, juridische adviseurs en arbodeskundigen.
In een arbobeleid staat onder andere een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), ziekteverzuimbeleid, bedrijfshulpverlening, voorlichting, en preventief medisch onderzoek (PMO).
Een goed arbeidsomstandighedenbeleid leidt tot verhoogde productiviteit, beperking van gezondheidsrisico’s, vermindering van ziekteverzuim en bevordering van re-integratie.