Mediation arbeidsconflict

Vervelend, een arbeidsconflict op de werkvloer hebben. Als goede werkgever wil je die natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Mediation bij een arbeidsconflict kan dan de uitweg zijn. Klinkt misschien afstandelijk, een andere persoon een conflict laten oplossen, maar het is waardevoller dan je denkt. YoungCapital vertelt je hier alle ins en outs over arbeidsmediation. Tijd om het als volwassenen uit te praten.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is mediation bij een arbeidsconflict?

Hulp bij een arbeidsconflict nodig? Overweeg mediation bij een arbeidsconflict. Dit is een van de manieren waarmee je kunt omgaan met conflicten op het werk. Praten met je werknemers over het misverstand is altijd stap één, maar misschien ben jij als werkgever gewoon niet zo'n goede prater. Of wellicht is een ruzie zo persoonlijk dat er een onafhankelijke en neutrale gesprekpartner nodig is. Helemaal niet erg natuurlijk, want arbeidsmediators zijn er om te helpen.

Wat is een arbeidsconflict mediator?

Een arbeidsmediator is een bemiddelaar die objectief en onpartijdig de bemiddelingsgesprekken tussen medewerkers of tussen jou en je werknemer leidt. Hierbij zorgt de mediator ervoor dat alle partijen hun kant van het verhaal kunnen vertellen. Waar zitten de misverstanden precies en hoe kunnen alle betrokken partijen dit probleem oplossen? Dat zijn de vragen die een mediator stelt. Uiteindelijk komt de arbeidsmediator ook met allerlei oplossingen en het is aan jou en je medewerkers om die wel of niet te aanvaarden.

Voor- en nadelen arbeidsconflict bemiddeling

Waarschijnlijk snap je nu ook wel dat mediation bij een arbeidsconflict met voor- en nadelen komt. Hier zijn ze handig op een rijtje gezet:

Voordelen mediation arbeidsconflict

  • Onpartijdigheid. Een arbeidsmediator is onpartijdig en neutraal, waardoor diegene goed naar beide kanten van het verhaal luistert en objectief oordeelt.
  • Snelheid. Als je zelf geen professional in conflicten oplossen bent, kan het vaak wat langer duren voordat medewerkers het hebben uitgepraat. Een arbeidsmediator prikt zo door alles heen en heeft meestal maar een of twee gesprekken nodig om een conflict op te lossen.
  • Informeel. Bij mediation is de sfeer vaak informeel, wat toch een fijnere stemming is voor het oplossen van arbeidsconflicten dan bijvoorbeeld een rechtszaak.
  • Inspraak. Over rechtszaken gesproken: als je met een arbeidsconflict naar de kantonrechter gaat, heb je weinig inspraak over de oplossing. Met een arbeidsmediator heb je dat wel, want die legt geen vonnissen.

Nadelen mediation arbeidsconflict

  • Geen oplossing afdwingen. Soms zijn er wel oplossingen, maar de arbeidsmediator kan deze niet afdwingen zoals een kantonrechter dat wel kan. Als jij of je medewerkers een oplossing niet aanvaarden, zijn jullie dus maar weinig opgeschoten.
  • Duur. Stel dat je medewerkers niet per se achter mediation staan en maar moeilijk meewerken. Dan duurt het dus wel langer om tot een oplossing te komen, terwijl een kantonrechter in dat geval juist sneller een beslissing kan maken.

Werkwijze arbeidsmediation

Binnen mediation bij arbeidsconflicten zijn er twee soorten mediation. Met de eerste soort wil je de relatie tussen jou en je werknemer herstellen. De tweede soort focust daarentegen op het uit elkaar gaan. Hier zijn ze kort uitgelegd:

1. Herstelmediation

Herstelmediation is een soort mediation waarbij jij en je medewerkers actief naar oplossingen zoeken om jullie relatie te fiksen. Hier kan een arbeidsmediator je echt bij helpen. De mediator zorgt ervoor dat elke partij voldoende kan praten en dat iedereens mening even zwaar telt. En door middel van rustige gesprekken en goed luisteren, kunnen jij en je medewerkers de lucht opklaren. Zo winnen jullie elkaars vertrouwen weer en is de onenigheid hopelijk opgelost.

2. Exit mediation

Bij exit mediation tijdens een arbeidsconflict of ziekte beëindig je de arbeidsrelatie. Jij en je medewerkers hebben op dit punt van alles geprobeerd om het arbeidsconflict op te lossen, maar helaas werkte het niet en leidde het alleen maar tot een verstoorde arbeidsrelatie. Dan is het helaas niet anders: jullie moeten afscheid nemen. De arbeidsmediator kan hierbij helpen en de onderhandelingen over de voorwaarden van het ontslag leiden. Meestal komt hier een ontslag met wederzijds goedvinden uit rollen. Maar in sommige gevallen kunnen jij en je medewerker het ook totaal niet eens zijn met elkaar. Op dat moment is het kwestie van stappen naar de kantonrechter. Hierover lees je meer op onze pagina over de verstoorde arbeidsrelatie.

Young Magazine

Key takeaways

  • Mediation bij een arbeidsconflict is een manier om ruzies of meningsverschillen op de werkvloer op te lossen door een neutrale mediator in te schakelen.
  • Een arbeidsmediator is een onpartijdige bemiddelaar die helpt om conflicten tussen medewerkers of tussen werkgever en werknemer op te lossen.
  • Voordelen van arbeidsmediation zijn onpartijdigheid, snelheid, informele sfeer en inspraak in de oplossing, terwijl nadelen onder andere het ontbreken van afdwingbaarheid van oplossingen en kosten kunnen zijn.
  • Er zijn twee soorten arbeidsmediation: herstelmediation, gericht op het herstellen van de relatie, en exit mediation, gericht op het beëindigen van de arbeidsrelatie.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is mediation bij een arbeidsconflict?

  • Mediation bij een arbeidsconflict is het inschakelen van een neutrale bemiddelaar om conflicten tussen medewerkers of werkgevers en werknemers op de werkvloer op te lossen.

  • Hoe kun je conflicten op de werkvloer oplossen?

  • Bijvoorbeeld door middel van mediation. Je kunt ook als werkgever werknemers op gesprek roepen en zelf het probleem oplossen. Een bedrijfsarts of kantonrechter inschakelen zijn andere opties. Lees daar meer over op onze pagina over arbeidsconflicten.

  • Welke soorten arbeidsmediation zijn er?

  • Herstelmediation is een soort, waarbij de mediator vooral de relatie tussen jou en je werknemer of tussen medewerkers probeert te herstellen. Exit mediation is de tweede soort, waarbij het vooral gaat om de ontslagprocedure. Hierbij heeft de mediator een begeleidende rol.