Een arbobeleid opstellen is niet zo 1-2-3 gedaan. Maar geen zorgen, ons arbobeleid voorbeeld schiet te hulp. En eh, even een disclaimer: bij YoungCapital houden we het graag luchtig, dus ben jij werkgever van een advocatenkantoor? Dan pak je het opstellen van jouw arbobeleid vast anders aan dan ons voorbeeld. Gebruik het voorbeeld daarom ook vooral ter inspiratie en niet als template.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Voorbeeld van een arbobeleid
Psst, in ons arbobeleid artikel delen we handige tips voor het opstellen van een beleid voor je bedrijf. Hulp nodig met het opstellen van je arbobeleid? Dan komt dit voorbeeld vast goed van pas. In het voorbeeld hieronder lees je het arbobeleid van het fictieve schildersbedrijf XYZ. Aan de hand van het beleid worden medewerkers binnen het bedrijf ingelicht over veiligheid en gezondheid. O, en vergeet niet: net als in dit voorbeeld kun je een arbobeleidsplan schrijven en omzetten tot een PDF-bestand. Hierdoor vergroot je de leesbaarheid en het overzicht.
Arbobeleid voorbeeld schildersbedrijf XYZ
Inleiding
Bij schildersbedrijf XYZ staat de veiligheid en gezondheid van onze medewerkers voorop. Met dit arbobeleid willen wij een werkomgeving creëren waar iedereen met vertrouwen kan werken. We willen niet alleen aan wettelijke eisen voldoen, maar voelen ook de verantwoordelijkheid om het welzijn van ons team te behouden. Ons arbobeleid helpt ons dan ook bij het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving. Dit gaat niet alleen om regels, maar ook om onze overtuiging dat iedereen veilig moet kunnen werken.
1.0 Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
Een veilige werkomgeving is belangrijk. Daarom onderzoeken we regelmatig de mogelijke risico's voor de gezondheid en veiligheid van ons team.
1.1 Beschermingsmiddelen
Zorg voor het correct gebruik van beschermingsmiddelen, zoals ademhalingsmaskers, handschoenen, veiligheidsbrillen en gehoorbescherming.
1.2 Veilige werkomgeving
Houd de werkplek veilig. Bijvoorbeeld door verfresten op te ruimen, gevarenzones te markeren en veilige toegangen te onderhouden.
1.3 Gebruik van veiligheidshulpmiddelen
Leidinggevenden zorgen voor toegang tot en het juiste gebruik van veiligheidshulpmiddelen, zoals steigers, ladders en valbeveiliging. Hiermee minimaliseer je het risico op vallen.
1.4 Chemische veiligheid
Leidinggevenden instrueren medewerkers over veilige omgang met verf- en oplosmiddelen om blootstelling aan schadelijke stoffen te verminderen.
1.5 Trainingen
Maandelijks bieden we verschillende trainingen over veilig schilderen, omgang met gereedschap en bewustwording van risico's. Meld je bij onze preventiemedewerker (zie hoofdstuk 3.1) wanneer je je wilt aanmelden voor een training. Afhankelijk van de trainingsduur en jouw beschikbaarheid wordt bepaald wanneer je de training mag volgen.
1.6 Werkplekinrichting
Zorg voor een verantwoorde werkplekinrichting om fysieke belasting te verminderen en lichamelijke aandoeningen te voorkomen.
1.7 Communicatie en voorlichting
De preventiemedewerker communiceert regelmatig met medewerkers over veiligheidsrichtlijnen en voorziet hen van informatie over mogelijke risico's en preventieve maatregelen.
2.0 Arbodienst of bedrijfsarts
Als bedrijf werken we nauw samen met professionals, waaronder de arbodienst en een bedrijfsarts. Deze experts zijn niet alleen beschikbaar voor noodsituaties, maar ook om proactief met ons mee te denken. De bedrijfsarts is beschikbaar om collega's te begeleiden in geval van ziekteverzuim en hen te ondersteunen bij een gezonde terugkeer naar het werk.
2.1 Om te voldoen aan de eisen van de arbodienst, ontvangen wij hulp van Kevin Goudestein. Goudestein is werkzaam bij de arbodienst en ondersteunt ons in het voldoen aan de Arbowet.
2.2 Elk jaar neemt het bestuur van schildersbedrijf XYZ samen met het bestuur van de arbodienst het contract met de arbodienst door en past het indien nodig aan. De senior beleidsmedewerker Christen Klaar is het aanspreekpunt voor de arbodienst namens het bestuur van schildersbedrijf XYZ.
2.3 Indien een medewerker van schildersbedrijf XYZ ziekteverzuimbegeleiding nodig heeft, overlegt het bestuur met de arbodienst.
3.0 Preventiemedewerker
Veiligheid staat voorop, daarom hebben we een preventiemedewerker die zich inzet om ervoor te zorgen dat iedereen veilig en gezond kan werken. De aangewezen preventiemedewerker heeft de volgende taken:
- Risico's in kaart brengen. De preventiemedewerker kijkt naar mogelijke gevaren op de werkplek en bedenkt hoe we die kunnen verminderen of voorkomen.
- Advies geven. Als je vragen hebt over veiligheid of gezondheid op het werk, kun je altijd bij de preventiemedewerker terecht.
- Samenwerken met experts. De preventiemedewerker werkt samen met de bedrijfsarts en andere experts om ervoor te zorgen dat elke werknemer fit en gezond blijft.
- Training organiseren. De preventiemedewerker regelt trainingen, zodat elke medewerker op de hoogte blijft van de laatste veiligheidsregels.
- Onderzoek doen bij incidenten. Als er iets misgaat zorgt de preventiemedewerker ervoor dat we begrijpen wat er is gebeurd. Zo kunnen we ervoor zorgen dat het de volgende keer beter gaat.
- Controleren of regels worden nageleefd. De preventiemedewerker let op of iedereen zich aan de regels houdt Deze regels zorgen er namelijk voor dat we veilig kunnen werken.
3.1 Wie is de preventiemedewerker?
De preventiemedewerker is iemand die veel weet over veiligheid en gezondheid op het werk. Deze persoon wordt goed opgeleid, zodat diegene precies weet wat er moet gebeuren om het werk veilig te maken en te houden.
Schildersbedrijf XYZ heeft HR-medewerker Jack Hoff aangesteld als preventiemedewerker.
Gegevens
Naam: Jack Hoff
Telefoon: 06-1234567
Email: J.hoff@xyz.nl
4.0 Bedrijfshulpverlening (bhv)
We zorgen ervoor dat er altijd minstens één bedrijfshulpverlener (bhv'er) op het hoofdkantoor is. Deze persoon is getraind om snel en doeltreffend op te treden bij noodsituaties, of het nu gaat om brand, ongevallen of andere plotselinge gebeurtenissen.
4.1 Taken en verantwoordelijkheden
De bhv'ers zijn zorgvuldig gekozen en getraind voor eerste hulp, brandbestrijding en evacuatie, met kennis van bedrijfsspecifieke risico's.
4.2 Bhv-training
Regelmatige trainingen, waaronder EHBO-cursussen en brandbestrijding oefeningen, zorgen ervoor dat bhv'ers altijd op de juiste manier kunnen handelen.
4.3 Bhv-middelen
Bhv'ers hebben toegang tot benodigde middelen, zoals EHBO-materialen en brandblusapparatuur, die regelmatig worden gecontroleerd.
4.4 Noodprocedures
Duidelijke noodprocedures, inclusief melding, evacuatie en communicatie, zijn belangrijk en bekend bij alle medewerkers.
4.5 Evaluatie en verbetering
Het bhv-beleid wordt regelmatig geëvalueerd en aangepast in samenwerking met bhv'ers en relevante partijen, zoals arbodeskundigen en de brandweer.
4.6 Bewustwording en communicatie
Schildersbedrijf XYZ informeert medewerkers regelmatig over bhv om een veilige werkomgeving te behouden.
4.7 Wie zijn de bhv’ers?
Binnen schildersbedrijf XYZ zijn er meerdere bhv’ers aangesteld. Hieronder vind je een actueel overzicht van de bhv’ers en hun werkdagen en -tijden.
- Jeroen Melissen
Maandag t/m vrijdag: 8.30 uur - 17.00 uur
06-1234567
- Shelly Koen
Maandag t/m woensdag: 7.30 uur - 16.00 uur
06-1234567
- Quinty Trofus
Woensdag t/m zaterdag: 7.30 uur - 18.00 uur
06-1234567
5.0 Voorlichting
We houden onze medewerkers goed op de hoogte en trainen ze regelmatig over veilig en gezond werken. Zo organiseren we voorlichtingssessies en trainingen om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de regels en ze ook naleeft.
5.1 Trainingen
- Veilig werken op hoogte.
- Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.
- Chemische stoffen en materialen.
- Machineveiligheid.
5.2 Frequentie
We geven regelmatig voorlichtingen aan medewerkers. Bijvoorbeeld bij indiensttreding, daarna periodiek (om de drie maanden) en bij veranderingen in werkmethoden.
5.3 Evalueren en bijsturen
We evalueren regelmatig en voeren aanpassingen door op basis van feedback en incidenten.
6.0 Arbodeskundige
We schakelen regelmatig arbodeskundigen in, zoals arbeidshygiënisten, veiligheidskundigen en arbeid- en organisatiepsychologen. Zij helpen ons met het verbeteren van het arbobeleid. Ook ondersteunen zij de preventiemedewerker en bhv’ers.
7.0 Preventief medisch onderzoek (PMO)
Onze medewerkers hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan een preventief medisch onderzoek (PMO). Dit helpt niet alleen bij het in kaart brengen van gezondheidsaspecten, maar ook bij het vroegtijdig signaleren van eventuele problemen.
Dit arbobeleid is er niet alleen om aan de regels te voldoen, maar vooral om ervoor te zorgen dat onze werkplek veilig en gezond is voor iedereen. We streven altijd naar verbetering en houden ons aan de geldende wet- en regelgeving. Veiligheid staat bij ons voorop.
Meer weten?
We hebben nog veel meer leesvoer voor werkgevers. Zo leer je bij ons alles over de Arbowet en wat daarbij komt kijken, denk aan de arbodienst, arboartsen en veiligheid.
Veelgestelde vragen
-
Wat staat er in een arbobeleid?
-
Is een arbobeleid verplicht?
-
Hoe ziet een arbobeleid eruit?
In een arbobeleid verwerk je een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), ziekteverzuimbeleid, bedrijfshulpverlening, voorlichting en informatie over een preventief medisch onderzoek (PMO).
Ja, het opstellen van een arbobeleid is verplicht volgens de Arbowet. Je stelt jouw arbobeleid op in samenwerking met je medewerkers en andere externe partijen, zoals de arbodienst en juridische adviseurs.
Een arbobeleid is een document waarin je beschrijft hoe je als organisatie werkt aan de vitaliteit van je medewerkers. In ons arbobeleid voorbeeld zie je hoe zo’n beleid er ongeveer uitziet.