Pedagogisch medewerker

Hele dagen knutselen, spelen, voorlezen, boterhammen smeren en kleine verdrietjes troosten: dat is het leven van een pedagogisch medewerker. Een belangrijke job, want je helpt kinderen enorm in hun ontwikkeling en zorgt er tegelijkertijd voor dat hun ouders rustig aan het werk kunnen. Benieuwd wat een pedagogisch medewerker in de kinderopvang nog meer doet, of ben je juist benieuwd naar de functieomschrijving van een pedagogisch medewerker in de jeugdzorg? In dit artikel bespreken we alle ins en outs over dit beroep, zodat je snel ontdekt of en waar je aan de slag wilt als PM’er.

Wat is een pedagogisch medewerker?

Een pedagogisch medewerker of PM’er is iemand die met kinderen en jongeren werkt en ze begeleidt. Dat kan op verschillende plekken, zoals in de kinderopvang, bij jeudgzorginstellingen, op scholen of zelfs in een ziekenhuis. Of je nou baby’s verzorgt of basisschoolleerlingen opvangt na schooltijd, je speelt als pedagogisch medewerker een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen.

Dit beroep bestaat op twee niveaus: pedagogisch medewerker A en pedagogisch medewerker B. Met een hbo-diploma (zoals Pedagogiek) op zak word je pedagogisch medewerker A, terwijl je een mbo-opleiding (zoals Sociaal Pedagogisch Werk) nodig hebt om pedagogisch medewerker B te worden. Je niveau bepaalt wat voor taken en verantwoordelijkheden je krijgt. Over het algemeen ben je op niveau A meer bezig met het uitzetten van beleid, terwijl je op niveau B direct met de kinderen werkt.

Salaris pedagogisch medewerker 2025

Wat verdient een pedagogisch medewerker eigenlijk? Het salaris hangt af van je opleidingsniveau, ervaring en werkgever, maar ligt meestal ergens tussen het minimumloon en € 4.200 bruto per maand. Werk je in de jeugdzorg of de kinderopvang? Dan wordt je loon bepaald aan de hand van de cao Jeugdzorg of Kinderopvang. Daarin kun je zien dat het salaris van een pedagogisch medewerker in de kinderopvang lager is dan in de jeugdzorg. Door de grote vraag naar pedagogisch medewerkers kun je wel vaker in een hoge schaal beginnen of daar versneld naar toe groeien. Best de moeite waard om daarover te onderhandelen als je werkgever dit zelf niet direct aanbiedt.

Wat doet een pedagogisch medewerker?

Als pedagogisch medewerker begeleid en ondersteun je kinderen of jongeren in hun ontwikkeling. Waar je je specifiek mee bezighoudt, hangt af van je werkplek, de leeftijd van de kinderen en het niveau van de job. Als pedagogisch medewerker B creëer je in de eerste plaats een veilige en stimulerende omgeving waarin kinderen zich kunnen ontwikkelen. Je helpt ze op verschillende manieren met hun sociale, emotionele, motorische en cognitieve groei. Bijvoorbeeld door middel van spel, leerzame activiteiten en persoonlijke begeleiding. Of simpelweg door flesjes melk, schone luiers en knuffels te geven, als je met baby’s werkt.

Je doet je werk aan de hand van een pedagogisch plan dat aansluit bij de behoeften van de kinderen. Je houdt hun ontwikkeling goed in de gaten en signaleert eventuele problemen of achterstanden. Die bespreek je ook met de ouders of verzorgers van het kind. Om terug te komen op dat pedagogisch plan: daar buig je je als pedagogisch medewerker A over. Je denkt na over de visie en methoden van de organisatie en begeleidt en coacht andere PM’ers. Je hebt dan dus een meer beleidsmatige en coördinerende rol en werkt niet direct met de kinderen.

Taken pedagogisch medewerker A

  • Pedagogisch beleid opstellen.
  • Nadenken over de visie en methoden van de organisatie.
  • Andere pedagogisch medewerkers begeleiden en coachen.
  • Activiteiten en projecten coördineren.
  • Contact met ouders onderhouden, vooral bij complexe situaties.

Taken pedagogisch medewerker B

  • Kinderen verzorgen, zoals eten geven, verschonen en laten slapen.
  • Activiteiten organiseren en begeleiden.
  • Een veilige en stimulerende omgeving creëren.
  • De ontwikkeling van kinderen observeren.
  • Rapporteren over de ontwikkeling van kinderen.
  • Contact met ouders onderhouden over de dagelijkse gang van zaken.

Waar kun je werken als pedagogisch medewerker?

Als pedagogisch medewerker kun je op verschillende plekken aan de slag, afhankelijk van je specialisatie en interesses. Denk aan:

  • Kinderopvang. Als pedagogisch medewerker in de kinderopvang werk je bij een kinderdagverblijf (met kinderen van 0-4 jaar), peuterspeelzaal (met kinderen van 2-4 jaar) of in de buitenschoolse opvang (BSO) (met kinderen van 4-12 jaar).
  • Jeugdzorg. Dit is een interessante optie als je sociaal pedagogisch werk wilt doen. Werken als pedagogisch medewerker in de jeugdzorg kan bijvoorbeeld bij een jeugdzorginstelling, in de crisisopvang of bij een woon- of zorggroep. Of kies voor een baan als pedagogisch werker in de ambulante jeugdhulp. Je begeleidt dan gezinnen en kinderen thuis of op school.
  • Onderwijs. Bied bijvoorbeeld ondersteuning aan kinderen in de klas op een basisschool of begeleid kinderen met een beperking of gedragsproblemen in het speciaal onderwijs.
  • Maatschappelijke opvang en welzijnswerk. Denk hierbij aan een baan bij een asielzoekerscentrum, waar je kinderen en jongeren in een opvangsituatie begeleidt. Of ga aan de slag met buurt- en jongerenwerk. Je organiseert dan activiteiten en biedt ondersteuning aan kinderen en jongeren in de wijk.

Pedagogisch medewerker opleiding

Als je pedagogisch medewerker wilt worden moet je een relevante opleiding volgen. Voor een baan als pedagogisch medewerker in de kinderopvang kun je kiezen voor de mbo-opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (niveau 3) of Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (niveau 4). Beide opleidingen bereiden je voor op een functie waarin je direct met kinderen werkt. De mbo-3-opleiding leert je hoe je kinderen verzorgt en begeleidt en hoe je activiteiten organiseert. De opleiding op mbo-niveau-4 gaat net wat dieper in op pedagogische methoden en technieken. Voor een baan als pedagogisch medewerker in de jeugdzorg is deze opleiding heel geschikt, omdat je met dit diploma bent voorbereid op de specifieke en vaak complexe uitdagingen binnen de jeugdzorg.

Wil je een meer beleidsmatige of coördinerende functie? Dat heb je als pedagogisch medewerker A. Dit is een functie op hbo-niveau. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Pedagogiek, Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) of Social Work studeren.

Omscholen tot pedagogisch medewerker

Heb je al een baan, maar lijkt werken als pedagogisch medewerker je veel leuker? Dan kun je je laten omscholen. Als je al werkt is het financieel gezien vaak alleen niet aantrekkelijk of helemaal niet haalbaar om weer fulltime de schoolbanken in te duiken. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een verkort opleidingstraject volgen als je een achtergrond in de zorg of het onderwijs hebt. Ook bieden veel kinderdagverblijven betaalde omscholingstrajecten aan. Misschien kom je wel een leuk werk-leertraject tegen tussen onze vacatures.

Competenties pedagogisch medewerker

Een diploma is een must voor deze job, maar je hebt ook bepaalde competenties en eigenschappen nodig als pedagogisch medewerker. Zo is het heel belangrijk dat je een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt en je kunt inleven in de behoeften van de kinderen. Daarnaast moet je flexibel en geduldig zijn. Kinderen brengen je namelijk vaak in onverwachte situaties en volgen graag hun eigen tempo. Om leuke, passende activiteiten aan te bieden aan de kinderen komt wat creativiteit ook van pas. En is er strijd tussen de kinderen onderling of heb je een woordenwisseling met ouders? Dan is het wel zo handig dat je goed omgaat met conflicten.

Vaardigheden pedagogisch medewerker

Daarnaast zijn er een aantal vaardigheden die je als pedagogisch medewerker moet hebben. Om te beginnen communicatieve vaardigheden, zodat kinderen, ouders en collega’s je begrijpen en jij hen. Typische pedagogische vaardigheden zijn bijvoorbeeld nauwkeurig observeren, kinderen begeleiden in hun spel en sociale interacties, activiteiten organiseren en goed kunnen verzorgen.

Klaar om pedagogisch medewerker te worden?

Met onze sollicitatietips wordt solliciteren een makkie. Check bijvoorbeeld hoe je je sollicitatiebrief opmaakt of hoe je een sollicitatiegesprek begint.


Doorgroeimogelijkheden pedagogisch medewerker

Klaar voor de volgende stap? Je hebt verschillende doorgroeimogelijkheden als pedagogisch medewerker. Binnen de kinderopvang kun je bijvoorbeeld aan de slag als gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Je begeleidt dan bijvoorbeeld je collega’s of werkt met kinderen met specifieke behoeften. Hiervoor heb je een mbo-4-diploma nodig. Je kunt ook doorgroeien naar een leidinggevende functie, zoals teamleider of vestigingsmanager van een kinderdagverblijf of BSO. Je bent dan verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op de locatie. Ook binnen de jeugdzorg en het onderwijs zijn er doorgroeimogelijkheden, bijvoorbeeld tot jeugdzorgwerker, gezinsbegeleider of onderwijsassistent. Hiervoor moet je vaak wel verder studeren.

Key takeaways

  • Een pedagogisch medewerker is iemand die kinderen en/of jongeren opvangt, verzorgt en begeleidt.
  • Het salaris van een pedagogisch medewerker ligt tussen het minimumloon en € 4.200 bruto per maand.
  • De werkzaamheden van een pedagogisch medewerker A zijn vooral beleidsmatig en coördinerend, zoals een pedagogisch beleid opstellen en nadenken over de visie.
  • Werkzaamheden van een pedagogisch medewerker B, zoals in de kinderopvang, zijn kinderen verzorgen en begeleiden en een veilige en stimulerende omgeving creëren.
  • Om pedagogisch medewerker te worden moet je een relevante opleiding volgen op mbo- of hbo-niveau.
  • Belangrijke competenties en eigenschappen zijn communicatief, verantwoordelijk, flexibel, creatief, inlevingsvermogen en conflictbeheersing.
  • Je kunt als pedagogisch medewerker doorgroeien tot een hogere functie in de kinderopvang of jeugdzorg, of tot leidinggevende.

Vacatures pedagogisch medewerker


Veelgestelde vragen

  • Wat doet een pedagogisch medewerker kinderopvang?

  • Als PM’er in de kinderopvang ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van kinderen, zoals eten, verschonen en slapen. Ook bied je een veilige en stimulerende omgeving waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.

  • Wat zijn de taken van een pedagogisch medewerker in de jeugdzorg?

  • Je taken als pedagogisch medewerker in de jeugdzorg zijn wat complexer dan in bijvoorbeeld de kinderopvang, omdat je werkt met kinderen met specifieke behoeften. Je begeleidt jongeren met gedragsproblemen of stoornissen en biedt ondersteuning in crisissituaties.

  • Wat is het salaris van een pedagogisch medewerker?

  • Het salaris van een pedagogisch medewerker is afhankelijk van opleidingsniveau, werkervaring, werkgever en cao. Over het algemeen verdien je in deze functie tussen het minimumloon en € 4.200 bruto per maand.

  • Hoe word je pedagogisch medewerker?

  • Je hebt een relevante opleiding nodig om te kunnen werken als pedagogisch medewerker. Dit kan een mbo- of hbo-opleiding zijn. Denk aan Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (niveau 3), Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (niveau 4), Pedagogiek of Social Work (hbo).