YOUNGCAPITAL BLOG

‘Generatie Z is lui!’ hoor je vaak, zeker op de werkvloer. Er heerst al een tijdje het idee dat jonge mensen niet meer willen werken, alleen maar op TikTok scrollen en dromen van een luizenleven. Maar is dat nou echt zo? Spoiler alert: nope. Sterker nog, Gen Z werkt meer dan ooit, alleen op een manier die anders is dan de arbeidsmarkt gewend is. Het is tijd om de negatieve Generatie Z kenmerken achter ons te laten en young energy te omarmen. Hoe? YoungCapital legt het uit.

 

Waar komt het Gen Z is lui stereotype vandaan?

De opmerking ‘Generatie Z wil niet werken’ komt niet uit de lucht vallen. Dit zeggen de oudere generaties vaak, omdat ze de werkcultuur van Gen Z’ers niet helemaal snappen. De verschillende generaties kijken namelijk anders tegen werk aan. Bijvoorbeeld: waar Gen X en Millennials werk vaak zien als een kwestie van uren maken, kijkt Gen Z juist naar impact. Gen Z’ers stellen vragen als: ‘Wat voegen mijn uren toe?’ en ‘Hoe draagt dit bij aan mijn persoonlijke groei of aan of de wereld?’ Gen Z’ers willen werk doen dat ze leuk en belangrijk vinden, terwijl oudere generaties vaak hard werken met leukheid als bonus.

Dat Generatie Z lui is, is dan ook nooit bewezen. Sterker nog, er werken meer jongeren dan ooit. Dat merken wij wel aan de jongeren die via YoungCapital werken. En er zijn ook genoeg onderzoeken die hetzelfde zeggen. Deze generatie heeft daarnaast vaker side hustles . Ja, Gen Z’ers werken vaker parttime, maar doen ook meer (betaalde) dingen daarnaast. Denk aan een eigen social media bedrijf opzetten of extra uren maken in de horeca. Gewoon omdat ze het leuk vinden. Het is de werkmentaliteit die verandert, niet het werken zelf.

Misverstanden ontkracht: Gen Z werkt meer dan ooit

Heb jij een aanname over Gen Z op de werkvloer? Wij zijn er om deze te ontkrachten:

Generatie Z is lui en wil alleen maar relaxen.”

Gen Z werkt meer dan ooit, maar deelt tijd anders in dan vorige generaties. Naast een (parttime) 9-tot-5 job hebben Gen Z’ers vaak side hustles en zijn ze activistisch over bijvoorbeeld het klimaat of seksuele gelijkheid. Het leven ziet er ook heel anders uit dan vroeger, dus dit vergelijken met vorige generaties is tricky.

“Generatie Z wil minder doen voor meer geld.”

Gen Z’ers zijn erg resultaatgericht. Als ze taken sneller kunnen afronden door bepaalde tools te gebruiken, zien ze geen reden om langer te blijven dan nodig. Het klopt wel dat de salarissen een stuk hoger liggen dan vroeger. But can you blame them? Veel Gen Z studenten hebben een hoge studieschuld door het leenstelsel, kunnen geen huis kopen en het leven is duurder dan vroeger.

“Generatie Z heeft geen concentratieboog meer.”

Oké, dat Gen Z zich minder lang kan concentreren, is dan weer wél bewezen. Dat komt doordat deze generatie is opgegroeid met veel prikkels. Vroeger las je de krant en belde je af en toe met iemand, nu krijg je de hele dag meldingen op je telefoon. Jongeren hebben juist veel prikkels nodig, anders zijn ze snel op dingen uitgekeken. Het is dus niet dat ze helemaal geen concentratieboog hebben, maar dat je hun behoefte aan prikkels juist slim moet gebruiken. De oplossing? Variatie in het werk.

“Generatie Z kan niet tegen kritiek.”

Nee, Gen Z durft gewoon meer te zeggen. Mensen spraken vroeger minder hun mening uit thuis en op werk. Gen Z’ers zijn geen fan van een hiërarchische sfeer. Ze willen (positieve) feedback en niet alleen horen wat ze allemaal fout hebben gedaan. Gen Z is all about open communicatie.

Wat betekent hard werken voor Gen z?

Dus eh, wat is dan ‘hard werken’ in Gen Z taal? Voor Gen Z betekent hard werken niet fysiek of mentaal over grenzen gaan, maar slim werken. Deze generatie ziet werk als onderdeel van hun leven, niet als het enige wat telt. Dat betekent:

  • Focus op balans. De holy grail van Gen Z op de werkvloer is work-life balance. Gen Z’ers werken hard, maar beschermen hun welzijn door duidelijke grenzen te stellen.
  • Werken met impact. Gen Z kiest werk dat een verschil maakt, voor zichzelf én de wereld. Een baan zonder zingeving? Geen match.
  • Efficiëntie boven alles. Gen Z’ers gebruiken technologie om processen te versnellen. Waarom tijd verspillen als het sneller kan?

Laat Gen Z hun young energy gebruiken in jouw bedrijf. Ons advies: noem Gen Z niet langer lui, maar omarm hun energie juist. Geef jongeren vertrouwen en verantwoordelijkheid en bied flexibiliteit.

Key takeaways

  • Generatie Z is niet lui, maar heeft een andere werkmentaliteit vergeleken met vorige generaties.
  • Gen Z’ers hebben veel side jobs, zijn resultaatgericht, hebben veel prikkels nodig en hebben behoefte aan open communicatie.
  • Gen Z werkt hard door te focussen op balans, werk te zoeken met impact en een efficiënte werkmentaliteit te hebben.

FAQs

Waarom is Gen Z zo lui?

Generatie Z is niet lui, maar heeft een andere werkmentaliteit dan vorige generaties. Gen Z’ers kiezen voor efficiëntie en impact in plaats van voor veel overwerken zonder doel.

Waarom wil Generatie Z niet werken?

Dat Generatie Z niet wil werken is ook een misvatting. Er werken zelfs meer jongeren dan ooit, maar dan wel op een manier die beter bij hen past. Bijvoorbeeld door middel van side jobs naast hun parttime baan.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.