YOUNGCAPITAL BLOG

Je bent al jaren aan het sparen voor een uitzet en je bent je bemoeizuchtige ouders eigenlijk helemaal zat. Tijd om op kamers te gaan, maar dan begint de horror pas echt: hospiteren. Dat is namelijk doodeng en bovenal vermoeiend. Want zeg nou eerlijk: wie krijgt er al na één keer hospiteren een kamer? Precies, (bijna) niemand. Dus, of je nou voor de eerste of zesentwintigste keer gaat hospiteren, iedereen heeft iets aan onze tips over hospiteren. Want wist je dat je het een beetje kunt vergelijken met solliciteren? Goed, we hebben al te veel gezegd. Lees gauw verder en je ontdekt alles wat je moet weten over hospiteren.

Hospiteren betekenis

Wat is hospiteren? Als je gaat studeren leer je een hoop nieuwe woorden. Je voegt bijvoorbeeld bepaalde afko’s toe aan je woordenboek, maar ook aan de betekenis van hospiteren ontkom je niet. Hospiteren heeft te maken met het vinden van een kamer. Tijdens een hospiteeravond word je namelijk uitgenodigd om de bewoners van een (studenten)huis te leren kennen, en andersom. Meestal ben je niet de enige die uitgenodigd wordt, maar komen meerdere geïnteresseerden op bezoek. Als er een match is tussen jou als hospiteerder en de huidige bewoners, dan kun je gaan verhuizen. Gefeliciteerd met je nieuwe kamer!

Hoe werkt hospiteren? 6 tips bij hospiteren

‘Hoe werkt hospiteren?’, ‘Hoelang duurt hospiteren?’ en ‘Wat doe je bij hospiteren?’ zijn vragen die in je hoofd rondspoken als je voor het eerst gaat hospiteren. Hoog tijd voor een paar hospitatie tips, dus. Maar heb je het al vaker gedaan en lukt het hospiteren tot nu toe niet zo goed bij jou? Dan kun je waarschijnlijk ook wel een aantal hospiteer tips gebruiken.

Vraag je YoungCapital wat de #1 tip voor hospiteren is? Vergelijk hospiteren met solliciteren. In deze 6 hospiteer tips zie je al dat er veel gelijkenissen zijn.

1. Vind een hospiteeradres waar je graag wilt wonen

Zonder uitnodiging kun je niet zomaar op een hospiteeravond komen aankakken. Dus je moet eerst een leuke en beschikbare kamer zien te vinden. Vraag eens rond in je omgeving. Kennen je studiegenoten, vrienden en kennissen nog mensen die een huisgenoot zoeken? Via via heb je vaak de meeste kans op een kamer, omdat je dan betrouwbaar overkomt. Weten jouw connecties zo snel geen vrije kamers? Zoek dan verder. Hiervoor bestaan bijvoorbeeld speciale groepen op Facebook en WhatsApp. Maar houd ook kamerwebsites en je social media in de gaten.

Al gauw zie je dat er van alles voorbijkomt in het aanbod. Bijvoorbeeld, rommelige studentenhuizen, kamers ver buiten het centrum van de stad en studentenwoningen met meer dan tien huisgenoten. Spit het aanbod dus grondig door en reageer alleen op kamers waar jij jezelf ook echt ziet wonen. Zo voorkom je dat je gaat hospiteren bij een huis waarvan je van tevoren al wist dat het niet bij je past.

Zie je? Het vinden van een hospiteeradres lijkt een beetje op het vinden van een toffe vacature. Je checkt namelijk het aanbod om te zien welke advertenties overeenkomen met jouw wensen. En eh… vacatures vind je natuurlijk ook gewoon bij YoungCapital. Een bijbaan kan bijvoorbeeld heel handig zijn voor wat extra inkomsten om je kamer van te betalen. Dan hoef je net iets minder te lenen bij ome DUO en doe je ook nog eens wat extra werkervaring op.

2. Stuur een hospiteer mail of bericht met een origineel tintje

Om daadwerkelijk uitgenodigd te worden om te komen hospiteren, stuur je de huidige bewoners een hospiteer mail. Dit lijkt een beetje op een motivatiebrief, want je stelt jezelf voor, laat weten waar je naar op zoek bent en stelt voor om in het echt beter kennis te maken. Hiervoor kun je natuurlijk een voorbeeld gebruiken, maar zorg ervoor dat je die zo tweakt dat je jezelf onderscheidt van de massa. Als de huidige bewoners specifiek jouw hospiteer bericht onthouden, dan word je sneller uitgenodigd.

3. Neem geen attentie mee

Zolang er niets over in de uitnodiging staat, hoef je geen cadeautje mee te nemen naar het hospiteren. Daar raak je alleen maar blut van. Bovendien, wil je echt huisgenoten die alleen maar van jouw zuurverdiende geld profiteren? Nope. Wordt er wél van je verwacht dat je iets meeneemt? Breng dan iets mee waaruit jouw persoonlijkheid blijkt. Bijvoorbeeld zoiets als zelfgebakken koekjes, als je vaak in de keuken te vinden bent. En ga je graag naar Frankrijk op vakantie? Dan kan een fles chardonnay al genoeg zijn.

4. Doe jezelf niet anders voor dan je bent

Spannend, de hospiteeravond is nu echt aangebroken. Het is best begrijpelijk als je een beetje nerveus bent, want je ontmoet nieuwe mensen en je wilt een goede indruk maken. Maar probeer relaxed te blijven en vooral jezelf te zijn. Doe je niet anders voor dan je bent, want dat hou je toch niet lang vol als je eenmaal in het huis woont. Laat zien wie je echt bent, waar je van houdt en wat je zoekt in een huis.

Waarschijnlijk komt er een moment tijdens het hospiteren dat je jezelf moet voorstellen. Dat kun je van tevoren al een beetje voorbereiden, bijvoorbeeld als een soort elevator pitch. Maar voor de rest van de hospiteeravond geldt: go with the flow. Heb je een goede grap in petto? Gooi ’m eruit, maar je hoeft het echt niet te forceren. En vergeet door de zenuwen ook niet goed te luisteren naar wat de anderen zeggen en interesse te tonen in de bewoners en het huis.

5. Laat na afloop weten wat je ervan vond

Heb je de hospiteeravond overleefd? Top! Vergeet niet om na afloop nog even wat van je te laten horen. Een kort berichtje sturen waarin je bedankt voor de gezellige avond en laten weten dat je het huis en de bewoners leuk vond, kan net het verschil maken. Dit laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent en het initiatief durft te nemen.

Wat dacht je van iets als: "Hey, bedankt voor de gezellige hospiteeravond! Jullie huis voelt echt als een fijne plek, en ik vond het leuk om jullie allemaal te ontmoeten. Hopelijk tot snel!"? Zo blijf je nog even in beeld bij de bewoners, zonder opdringerig over te komen. En wie weet, misschien is dit het zetje dat je nodig hebt om gekozen te worden.

6. Voel je niet afgewezen

Voor hospiteren geldt: als je niet wordt uitgekozen, betekent dat niet dat jij niet leuk bent. Er zijn simpelweg heel veel mensen die hospiteren. Soms ligt het puur aan de klik of aan praktische zaken, zoals je werktijden of studie. Het is dus geen persoonlijke afwijzing. Zie het meer als een oefening: iedere hospiteeravond brengt je dichter bij de perfecte kamer. Je kunt zelfs om feedback vragen, net zoals je bij een afwijzing op een sollicitatie doet.

Hospiteer mail voorbeeld

Hoe schrijf je een hospiteer mail? Een voorbeeld van een hospiteer bericht helpt je op weg. Zorg dat je mail persoonlijk, enthousiast en to the point is. Ga daarnaast in op iets wat in de advertentie staat om te showen dat je die goed hebt doorgelezen. En wil je extra kans maken? Voeg een paar foto’s toe of zet je social media gegevens in de hospiteer mail, dan krijgt de lezer alvast een beeld van je.

Hospiteer mail voorbeeld

Key takeaways

  • Tijdens een hospiteeravond leer je de bewoners van een huis kennen en zij jou.
  • Hospiteren lijkt enigszins op solliciteren, dus doe je voordeel met onze 6 hospitatie tips.
  • Gebruik ons hospiteer mail voorbeeld ter inspiratie en geef er je eigen draai aan.

FAQs

Wat is hospiteren?

Tijdens een hospiteeravond leer je de bewoners van een huis kennen en zij jou. Als er een match is, heb je een kamer gevonden en kun je gaan verhuizen.

Hoe vaak moet ik hospiteren voor ik een kamer heb?

Dat ligt er maar net aan hoeveel geluk je hebt. De een hoeft maar een paar keer te hospiteren, de ander vindt pas na ontelbare hospiteeravonden een huis.

Hoe schrijf je een goede hospi mail?

Een goede hospiteer mail is persoonlijk, enthousiast en to the point. Check ons hospiteer mail voorbeeld om te zien hoe je dat doen. En eh … wist je dat je met een origineel hospiteer bericht sneller wordt uitgenodigd voor een hospiteeravond?

Hoelang duurt hospiteren?

Niet lang. Meestal duurt een hospiteeravond ongeveer een half uur. Dat is genoeg tijd voor een leuke kennismaking en een rondleiding door het huis.

Ik wil zelf een hospiteeravond organiseren. Hoe doe ik dat?

Maak foto’s van de vrije kamer en plaats deze op social media of in een speciaal daarvoor bedoelde Facebookgroep. Spit daarna de hospiteer mails uit die je ontvangt en nodig de leuksten uit. Maak er een ontspannen hospiteeravond van zodat je iedereen goed leert kennen.

Welke vragen kan ik verwachten tijdens het hospiteren?

Er wordt sowieso gevraagd om jezelf voor te stellen. Maar je kunt bij hospiteren ook een paar gekke vragen verwachten. ‘Wat is jouw ultieme huisfeest thema?’, bijvoorbeeld.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.