ESFP persoonlijkheid

Heb je net de 16 personalities of de MBTI test gedaan en kwam daaruit dat jij een ESFP bent? Congrats, jij behoort tot het meest spontane en levendige persoonlijkheidstype, ook wel de ‘Entertainer’ genoemd. ESFP's staan bekend om hun extraverte, praktische, emotionele en flexibele karakter. Maar wat betekent dat nou echt? Wat zijn de sterke punten van een ESFP, waar liggen de valkuilen en hoe gedraagt een ESFP zich op de werkvloer? Ontdek hier alles over dit persoonlijkheidstype.

Entertainer (ESFP) betekenis

Het persoonlijkheidstype ESFP uit de 16 personalities en MBTI test is gebaseerd op vijf aspecten: Energie, Gedachten, Aard, Tactieken en Identiteit. Deze onderdelen zeggen iets over hoe een ESFP naar de wereld kijkt en ermee omgaat. In de tabel lees je waar elk onderdeel voor staat:

Aspect Letter Eigenschap (Engels) Eigenschap (Nederlands) Uitleg
Energie E Extraverted Extravert Halen energie uit sociale interactie en drukke omgevingen.
Gedachten S Observant Observerend Focussen zich op het heden en hebben oog voor details in hun omgeving.
Aard F Feeling Emotioneel Vinden gevoelens uiten, empathie, sociale harmonie en samenwerking belangrijk.
Tactieken P Prospecting Zoekend Gaan mee met de flow, zijn flexibel en houden van spontaniteit. Vinden nieuwe dingen uitproberen belangrijker dan stabiliteit.

Entertainer (ESFP) persoonlijkheid

ESFP staat voor Extravert, Observerend, Emotioneel en Zoekend. Combineer deze eigenschappen en je krijgt een levensgenieter die graag omringd wordt door mensen. Of ze nu mensen vermaken of juist een luisterend oor bieden, ze doen het graag. Ook vinden ESFP's het belangrijk om anderen mensen aan te moedigen om van het leven te genieten. Tja, een ESFP wordt niet voor niks de Entertainer genoemd.

Maar dat is nog niet alles, want een ESFP houdt ook van actie en wil het liefst altijd iets nieuws beleven. Stil in een hoekje zitten? Dat is niets voor hen. Of het nu gaat om het organiseren van een feestje, het motiveren van collega's of gewoon plezier maken, een ESFP brengt altijd enthousiasme en energie met zich mee.

ESFP-A vs. ESFP-T

Misschien is het je opgevallen dat er bij de 16 personalities test ook een ‘A’ of ‘T’ achter je ESFP-type staat. Deze letters gaan dieper in op jouw specifieke persoonlijkheidstype. De A staat voor Assertief en T staat voor Turbulent. Assertieve ESFP's zijn zelfverzekerd, stressbestendig en ontspannen. Turbulente ESFP's daartegen, zijn juist perfectionistisch, gevoelig voor stress en stellen hoge eisen aan zichzelf.

ESFP sterke punten

  • Sociaal en spontaan. ESFP's voelen zich op hun gemak in groepen en pakken elke kans aan om plezier te maken en anderen te entertainen.
  • Empathisch. ESFP's kunnen zich goed inleven in anderen en staan altijd klaar om te helpen.
  • Enthousiast en energiek. ESFP's zijn goed in enthousiasmeren en daardoor brengen ze een positieve vibe in elke omgeving.
  • Flexibel. ESFP's passen zich makkelijk aan en krijgen een kick van onverwachte situaties.

ESFP valkuilen

  • Snel verveeld. ESFP's hebben constant nieuwe prikkels nodig en vervelen zich snel als ze continu hetzelfde werk doen.
  • Impulsief. Omdat ESFP's impulsief en spontaan zijn handelen ze weleens te snel, waardoor ze eerst doen en dan pas denken.
  • Moeilijke situaties vermijden. ESFP's hebben de neiging om problemen te vermijden in plaats van ze op te lossen.
  • Behoefte aan aandacht. ESFP's schreeuwen snel om aandacht.

ESFP en carrière

Een ESFP op de werkvloer is een energieke en enthousiaste collega die graag met anderen samenwerkt. Ze gaan goed op omgevingen waar ze hun sociale vaardigheden kunnen inzetten. Daarbij weten ze altijd een positieve sfeer te creëren. Routinewerk ligt hen minder goed. Dus wil je een ESFP echt gemotiveerd houden? Zorg dan voor genoeg afwisseling en vrijheid in het werk. Wel is een ESFP snel afgeleid zijn of te impulsief om belangrijke beslissingen te nemen, dus duidelijkheid en af en toe een nudge in de juiste richting kan geen kwaad.

ESFP's werken goed samen met persoonlijkheden die net zo flexibel en sociaal zijn als zij, zoals ENFPs en ESFJs. Deze types zijn ook echte mensen-mensen en houden van een goede sfeer op de werkvloer. Ze vullen elkaar perfect aan, want ze zijn allemaal op zoek naar energie, creativiteit en fun. Aan de andere kant kunnen ESFP's wat meer moeite hebben met persoonlijkheidstypes zoals ISTJs en INTJs. Die zijn namelijk meer van de structuur, planning en langetermijndoelen. Dit kan botsen met de spontane, impulsieve manier van werken van de ESFP.

ESFP beroepen

Omdat ESFP's het beste functioneren in sociale omgevingen, passen ze goed in de volgende functies:

Key takeaways

  • ESFP (Entertainer) is een persoonlijkheidstype uit de 16 personalities en MBTI test. Dit type staat voor Extravert, Observerend, Emotioneel en Zoekend.
  • Sterke punten van ESFP's zijn hun sociale vaardigheden, enthousiasme, flexibiliteit en empathie.
  • Impulsief en snel verveeld zijn, problemen vermijden en veel aandacht nodig hebben zijn valkuilen van een ESFP.
  • ESFP's zijn het liefst in een omgeving waar ze anderen kunnen helpen en entertainen. Ze hebben afwisseling en vrijheid nodig om zich niet te vervelen.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is een ESFP?

  • ESFP is een persoonlijkheidstype uit de 16 personalities en MBTI test dat staat voor Extravert, Observerend, Emotioneel en Zoekend. Dit type staat ook wel bekend als de ‘Entertainer’: iemand die geniet van het moment en energie haalt uit sociale interactie.

  • Wat is de persoonlijkheid van ESFP?

  • Een ESFP-type is spontaan, vrolijk en betrokken bij anderen. Ze houden van samenwerken, maar kunnen soms moeite hebben met routine.

  • Welke baan past bij een ESFP?

  • ESFP's hebben het liefst een baan met veel sociale interactie en creativiteit. Functies zoals evenementenorganisator, acteur of verkoopmedewerker passen bijvoorbeeld goed bij hen.

  • Met wie is een ESFP een goede match?

  • ESFP's werken goed samen met flexibele, sociale types zoals ENFPs en ESFJs. Ze kunnen meer moeite hebben met gestructureerde persoonlijkheden zoals ISTJs en INTJs, die meer waarde hechten aan planning en orde, wat kan botsen met hun spontane aanpak.