Is een kantoorbaan niets voor jou en wil je lekker actief bezig zijn? Als huishoudelijke hulp werk je zelfstandig, bepaal je vaak je eigen planning én maak je mensen blij met een schoon huis. En ja, het is echt meer dan alleen een doekje over het aanrecht halen. Stofzuigen, poetsen, ramen zemen: het hoort er allemaal bij. Zo help je mensen die daar zelf niet aan toekomen, zoals ouderen of drukke gezinnen. Scrol verder om meer te weten te komen over het werk van een huishoudelijke hulp, zoals het salaris. Meteen solliciteren als huishoudelijke hulp kan natuurlijk ook, dan maak je bijna meteen het verschil in iemands dag.
Op deze pagina

Wat is een huishoudelijke hulp?
Een huishoudelijke hulp is iemand die bij mensen thuis schoonmaakt en het huishouden op orde houdt. In deze functie ben je een aanpakker en bedenk je dus wat er nodig is in huis. Je pakt de stofzuiger erbij, dweilt erop los en stoft alle kasten af. Je werkt vaak zelfstandig en helpt mensen die het zelf niet (meer) kunnen, zoals ouderen of drukke gezinnen.
Hoewel je veel schoonmaakt, valt de ondersteuning die je biedt met dit soort huishoudelijk werk in de sector zorg en welzijn. Je kun dan ook in sommige gevallen werken als huishoudelijke hulp in de thuiszorg, maar je kunt ook particulier aan de slag als huishoudelijk ondersteuner.
Salaris huishoudelijke hulp 2025
Wat verdien je als huishoudelijke hulp? Het salaris van een huishoudelijke hulp ligt tussen het minimumloon en € 2.800 bruto per maand. Wat je precies verdient als hulp in de huishouding lees je in de huishoudelijke hulp vacatures. Je loon hangt onder andere van waar je werkt, hoeveel uur je maakt en of je via een organisatie werkt of particulier aan de slag gaat.
Bijvoorbeeld: als je parttime gaat werken als huishoudelijke hulp in de thuiszorg, kan je salaris per maand een stukje lager uitvallen. Het heeft dan ook zin om te kijken naar je netto-uurloon als huishoudelijke hulp om te zien wat je precies op je rekening ontvangt. Je valt vaak onder de cao VVT (Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg), dus check altijd of je salaris als huishoudelijke hulp klopt met die afspraken.
Besluit je om niet bij een thuiszorgorganisatie te gaan werken als thuishulp, maar zelf je diensten aan te bieden als huishoudelijke hulp? Kan ook, maar belangrijk is dat je dit wel officieel doet, dus door ‘witte werkster’ te worden. Dat betekent dat je je inkomen netjes opgeeft bij de Belastingdienst en er belasting over betaalt. Je hebt dus wat meer vrijheid wat betreft je uurloon en planning, maar ook iets meer om zelf te regelen.
Wat doet een huishoudelijke hulp?
De functieomschrijving van een huishoudelijke hulp draait vooral om schoonmaken en ondersteunen in het huishouden. In deze functie zorg je er namelijk voor dat alles in huis weer fris en opgeruimd is. De werkzaamheden van een huishoudelijke hulp verschillen per huishouden, maar taken zoals stofzuigen, dweilen, afstoffen en de badkamer schoonmaken komen bijna altijd terug. Soms help je ook met de was, het bed opmaken of even de boodschappen doen. En als de mensen waar je schoonmaakt daar behoefte aan hebben, dan maak je even een praatje. Kortom, jij zorgt als huishoudelijke hulp niet alleen voor een schoon huis, maar ook voor een fijne sfeer bij de mensen thuis.
Taken huishoudelijke hulp
- Praatje maken met de klant.
- Een huis opruimen: spullen op de juiste plek leggen en rommel weghalen.
- Een huis schoonmaken: stofzuigen, dweilen, afstoffen, badkamer en de keuken schoonmaken.
- Aanvullende taken in huis: een wasje draaien, een bed verschonen of boodschappen doen.
Huishoudelijke hulp worden
Dit beroep inrollen is makkelijker dan je misschien denkt. Je hebt geen specifieke opleiding voor huishoudelijke hulp nodig, maar een beetje ervaring in schoonmaken is altijd mooi meegenomen. Wat vooral telt: je bent sociaal, werkt nauwkeurig en vindt het leuk om anderen te helpen. Bovendien moeten mensen je vertrouwen, want sommige klanten laten jou alleen in hun huis werken. Er zijn genoeg manieren om aan de slag te gaan. Je kunt thuishulp worden via een thuiszorgorganisatie of als zelfstandige aan de slag. Wil je het liefst meteen starten? Solliciteer dan via YoungCapital op een van onze huishoudelijke hulp vacatures en neem ook eens een kijkje tussen onze schoonmaak banen.
Sollicitatietips voor huishoudelijke hulp
Op YoungCapital check je hoe je een korte sollicitatiebrief of motivatie mail maakt.
Key takeaways
- Een huishoudelijke hulp ondersteunt in het huishouden van mensen die dat zelf niet (meer) kunnen.
- Je verdient als huishoudelijke hulp meestal tussen het minimumloon en € 2.800 bruto per maand.
- Een huishoudelijke hulp maakt schoon, ruimt op en doet soms extra klusjes. Ook maak je af en toe een praatje met de klant.
- Een opleiding is niet nodig om huishoudelijke hulp te worden. Competenties zoals nauwkeurig werken en behulpzaam wel.
Overzicht huishoudelijke hulp
Vacatures huishoudelijke hulp
Veelgestelde vragen
-
Wat verdien je per uur als huishoudelijke hulp?
-
Heb je een opleiding nodig voor huishoudelijke hulp?
-
Wat is het verschil tussen een huishoudelijke hulp en een schoonmaker?
-
Is werken als huishoudelijk hulp zwaar?
Met je maandsalaris kun je makkelijk berekenen wat je uurloon gaat zijn. Je netto-uurloon is wat je als huishoudelijke hulp uiteindelijk op je rekening ontvangt.
Nee, je hebt geen diploma nodig om als huishoudelijke hulp aan de slag te gaan. Wel sta je 1-0 voor als je al ervaring hebt met schoonmaken. Betrouwbaarheid, nauwkeurig werken en een vriendelijke houding zijn belangrijker dan een opleiding.
Een schoonmaker werkt vaak in kantoren of bedrijven. Een huishoudelijke hulp werkt bij mensen thuis en helpt ook met opruimen, de was of boodschappen doen. Sociaal contact is daarbij belangrijk, in tegenstelling tot een schoonmaker die dat niet heeft.
Huishoudelijk werk kan fysiek intensief zijn, vooral als je meerdere adressen op een dag hebt. Je bent als thuishulp namelijk veel aan het bukken, tillen en poetsen. Hoe zwaar je dit precies ervaart, verschilt per persoon.