Winkelmedewerker

Winkels genoeg in ons kleine landje, dus het is niet gek als je ooit eens hebt gedacht aan een baan als winkelmedewerker. Leuk als bijbaan voor naast je school of studie, maar ook fulltime zijn er genoeg mogelijkheden voor de functie winkelmedewerker. Maar eh, wat verdien je precies als winkelmedewerker? Wat is de betekenis van winkelmedewerker eigenlijk? Welke taken kun je verwachten? Logische vragen. Daarom hebben we deze functieomschrijving van een winkelmedewerker opgesteld, speciaal voor jou en iedereen die meer wil weten over dit beroep. Lees dus verder, dan kom je er snel genoeg achter of de werkzaamheden en het loon van een winkelmedewerker in jouw straatje passen.

Wat is een winkelmedewerker?

Winkelmedewerker, winkelbediende, allround winkelmedewerker … hoe je de functie ook noemt, de betekenis blijft simpel: iemand die in een winkel werkt. Er bestaan natuurlijk een hele hoop verschillende winkels, dus hoe de functie precies wordt ingevuld, verschilt. Bij een kledingwinkel ben je bijvoorbeeld regelmatig bezig met kleding opvouwen en netjes neerleggen. In een bouwmarkt check je of de boutjes en spijkers op de goede plek hangen. En in een drogisterij beantwoord je vragen van klanten over paracetamol of ibuprofen.

Jouw precieze taken als winkelmedewerker hangen dus af van de winkel waar je werkt. Maar je hebt altijd een brede functieomschrijving. Anders dan een kassamedewerker ben je dus niet alleen bezig met afrekenen. Je helpt bijvoorbeeld ook eens de vulploegmedewerkers met het aanvullen van de schappen of geeft een klant advies over een product zoals verkoopmedewerkers dat vaak doen. Eigenlijk ben je als winkelmedewerker dus een echt manusje-van-alles in de winkel.

Waar kun je werken als winkelmedewerker?

Werken als winkelmedewerker kan bij elke winkel die je je maar kunt bedenken, van schoenenwinkels tot aan speelgoedwinkels. Misschien wil je wel bij jouw favoriete kledingwinkel aan de bak, of kies je liever voor een job in de bouwmarkt. Zelfs boekenwinkels, drogisterijen, kunstwinkels en dierenwinkels horen bij de mogelijkheden. Wil je bij de supermarkt werken? Dan heet de functie meestal supermarktmedewerker in plaats van winkelmedewerker.

Salaris winkelmedewerker 2025

Logisch: voordat je bij jouw favoriete winkel solliciteert, wil je natuurlijk weten hoe het salaris van een winkelmedewerker eruitziet. Dus wat verdient een winkelmedewerker eigenlijk? Als je weinig ervaring hebt en een bijbaan bij een winkel scoort, ligt je uurloon als winkelmedewerker meestal rond het minimumloon. Start je als winkelmedewerker wanneer je jonger dan 21 bent, dan krijg je het minimumjeugdloon. Naarmate je meer ervaring opdoet en langer bij de winkel werkt, stijgt je loon als winkelmedewerker. Ook als je als je een retail opleiding achter de rug hebt en meer verantwoordelijkheden hebt als winkelmedewerker, is je salaris vaak wat hoger. Maximaal verdien je in deze functie zo’n € 3.500 bruto per maand.

Good to know: als je een bijbaan in een winkel hebt, krijg je vaak een all-in loon. Dit betekent dat je vakantiegeld en mogelijke andere extra’s bij je salaris worden opgeteld. Je uurloon als winkelmedewerker valt dan wat hoger uit, maar je krijgt geen extra vakantiegeld meer in mei of juni. Controleer dit altijd goed in je contract of vraag het aan je werkgever.

Wat doet een winkelmedewerker?

Als winkelmedewerker heb je veel verschillende taken in de winkel. Soms heb je een shift achter de kassa en dan reken je de aankopen van klanten af. Het andere moment help je de vakkenvullers met het aanvullen van producten of zet je het nieuwe assortiment in de schappen. Misschien vraagt de shopmanager jou wel om de visual merchandiser te helpen met het opbouwen van de etalage. Tussendoor het magazijn opruimen, de vloer dweilen of de ramen lappen? Doe jij ook gewoon. Eigenlijk pak je dus alle klusjes op die in de winkel gedaan moeten worden. Welke dat precies zijn, verschilt per winkel en vaak zelfs per dag. Dat maakt de functie winkelmedewerker lekker afwisselend.

Taken van een winkelmedewerker

  • Vragen van klanten beantwoorden en advies geven over producten.
  • Aankopen afrekenen bij de kassa en retouren afhandelen.
  • Producten in de winkel aanvullen en presenteren.
  • De voorraad controleren en bestellingen plaatsen.
  • De winkel schoon en netjes maken.
  • Artikelen etiketteren en prijzen.
  • Leveringen verwerken en het magazijn opruimen.
  • Klachten behandelen en problemen van klanten oplossen.

Winkelmedewerker opleiding en skills

Zoek je een bijbaan als winkelmedewerker? Dan heb je geen opleiding of ervaring nodig. Maar als je een carrière in retail wilt opbouwen, is het slim om je opleiding hier op uit te kiezen. Dan heb je namelijk meer kans om uiteindelijk door te groeien en bijvoorbeeld storemanager te worden. Welke opleiding je dan moet kiezen? Denk aan opleidingen als Commercieel medewerker (mbo 3), Retailspecialist (mbo 3), Retailmedewerker (mbo 2), Retailmanager (mbo 4) of Fashionretailer (mbo 3).

Competenties en vaardigheden van een winkelmedewerker

Voor een baan als winkelmedewerker is een opleiding dus niet per se nodig, maar het is wel handig als je bepaalde skills in huis hebt. Zo zijn communicatieve vaardigheden belangrijk voor een winkelmedewerker, want je hebt veel contact met klanten en staat hen vriendelijk en geduldig te woord. Klantgerichtheid komt daarbij ook van pas, want je wilt dat klanten een goede ervaring in de winkel hebben en de volgende keer weer terugkomen. Daarbij houd je wel altijd de verkoopdoelen van je werkgever in de gaten, dus het is handig als je ook een beetje commercieel bent ingesteld. En je hebt natuurlijk meer taken als winkelmedewerker dan alleen klanten helpen. Omdat je zoveel verschillende klussen oppakt, moet je ook flexibel zijn.

Klaar om winkelmedewerker te worden?

Met onze sollicitatietips wordt solliciteren een makkie. Check bijvoorbeeld hoe je met ChatGPT jouw motivatiebrief schrijft of hoe je een cv voor een bijbaan maakt.


Key takeaways

  • Betekenis: een winkelmedewerker is iemand die in een winkel werkt en daar verschillende taken oppakt.
  • Salaris: een winkelmedewerker verdient tussen het minimumloon en € 3.500 bruto per maand.
  • Taken: vragen van klanten beantwoorden, advies geven over producten, aankopen, producten in de winkel aanvullen en presenteren, de winkel schoon en netjes maken.
  • Je hebt nodig: je bent communicatief sterk, klantgericht, flexibel, commercieel en kunt goed samenwerken.

Vacatures winkelmedewerker




Veelgestelde vragen

  • Wat doe je als winkelmedewerker?

  • Als winkelmedewerker heb je verschillende taken in een winkel, bijvoorbeeld een kledingwinkel of speelgoedwinkel. Je bent daar een soort manusje-van-alles.

  • Wat zijn de taken van een winkelmedewerker?

  • Als winkelmedewerker reken je producten af met klanten, vul je de schappen van de winkel, maak je de etalages netjes, maak je de winkel schoon, controleer je de voorraad en los je problemen van klanten op. Je hebt dus een divers takenpakket.

  • Wat is het verschil tussen verkoopmedewerker en winkelmedewerker?

  • Meestal wordt hiermee dezelfde functie bedoeld. Maar bij een verkoopmedewerker ligt de nadruk op het verkopen van producten en advies geven aan klanten. Als winkelmedewerker heb je meer diverse taken in de winkel, zoals etalages opbouwen en schappen vullen.