Je kent het vast: de ene job vraagt 3 jaar ervaring en de ander geeft een rampzalig laag salaris. En dan hebben we het nog niet eens over al die vooroordelen over Gen Z. Yep, solliciteren voor jongeren is niet altijd makkelijk. Onterecht, vinden wij. Gen Z lui? No way. Jij brengt juist frisse energie en originele ideeën naar binnen, past je makkelijk aan en bent een echte social media expert. Dus eh, als werkgevers weten wat goed voor ze is, nemen ze jou juist wél aan. Want work needs young energy. Hoe je daar voor zorgt? Lees vlug verder, dan ontdek je hoe je jouw young energy inzet tijdens het solliciteren en die toffe baan toch binnen hengelt.
Geen ervaring? Toch solliciteren
POV: je komt een vacature tegen voor een baan die je heel graag wilt. Je scrolt verder en jaaa hoor, daar staat ie weer: 2 jaar werkervaring vereist. Opgeven dan maar? Ons advies: trek je stoute schoenen aan en reageer tóch. Niet geschoten is tenslotte sowieso mis. En als je dan wordt afgewezen, heb je in ieder geval geoefend met solliciteren. Hoe vaker je motivatiebrieven schrijft en sollicitatiegesprekken voert, hoe beter je er in wordt.
Zet jouw young energy in tijdens je sollicitatie: 6 tips
Genoeg moed verzameld om te solliciteren op die toffe baan? Sta stevig in je schoenen en ga ervoor. Wij helpen je een handje met deze 6 tips om succesvol te solliciteren voor jongeren. Verwerk deze punten in je motivatiebrief of benoem ze tijdens je sollicitatiegesprek (als ze bij je passen, natuurlijk). Het belangrijkste is dat je de werkgever overtuigt van jouw waardevolle young energy. Dit hoort daar allemaal bij:
Tip 1: Out of the box denken
Een van jouw sterkste punten als Gen Z’er is dat je bent opgegroeid in een mega snel veranderende wereld. Daardoor raak je snel verveeld en zoek je altijd naar iets nieuws. Herkenbaar? Deze eigenschap wordt vaak als negatief gezien, maar is een stuk waardevoller dan je denkt. Jij komt namelijk snel met innovatieve ideeën en kunt oudere medewerkers inspireren om out of the box te denken. Zo help je het bedrijf om zich te onderscheiden van concurrenten en mee te draaien met de tijd.
Tip 2: Aanpassen aan (technologische) veranderingen
Je komt niet alleen zelf met ideeën, je past je ook makkelijk aan als er veranderingen zijn in de samenleving of het bedrijf. Jij zit namelijk altijd on top of things. Belangrijk, want in de toekomst verandert de wereld alleen maar sneller. Waar je oudere collega’s dit niet bij kunnen houden, kun jij dat juist wel en krijg je er zelfs energie van. Je helpt ze om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische snufjes en trends in de social media wereld.
Tip 3: Digitale skills
Over social media en digitale vaardigheden gesproken, jij bent daar een stuk handiger mee dan je oudere collega’s. Facebook gebruiken voor social media posts? It’s giving boomer energy. Jij weet natuurlijk dat TikTok the place to be is. En grote kans dat we over een paar jaar weer een ander platform hebben. Daar spring jij tegen die tijd meteen bovenop.
Tip 4: Maatschappelijk bewustzijn
Gen Z wordt niet voor niks de woke generatie genoemd. En nee, dat is helemaal geen belediging, maar juist heel goed. Grote kans dat jij onderwerpen als het milieu, racisme en diversiteit en inclusie belangrijk vindt. Je spoort je werkgever aan om bewuster om te gaan met hun medewerkers en producten. Niet alleen belangrijk voor de wereld, maar ook voor het imago van het bedrijf.
Tip 5: Focus op persoonlijke ontwikkeling
Jij wilt niet alleen maar skills opdoen voor je huidige job, maar ook voor je persoonlijke leven en toekomstige carrière, of niet soms? Dat zorgt ervoor dat je gemotiveerd aan de slag gaat met je ontwikkeling en constant wilt blijven groeien. Jij hebt de top nog lang niet bereikt: the sky is the limit.
Tip 6: Global mindset
Sommige oudere werknemers vinden het lastig om samen te werken met expats of internationale klanten. Jij niet hoor. Je vindt het juist fijn om te werken in een multiculturele omgeving, spreekt goed Engels en hebt een internationaal perspectief. Leven in je Nederlandse bubbel? No, thank you.
Meer tips bij het solliciteren voor jongeren
Het mag inmiddels wel duidelijk zijn dat jij als jonkie veel meer te bieden hebt dan je misschien denkt. Maar om een werkgever van jouw meerwaarde te overtuigen, is het natuurlijk ook belangrijk om de juiste houding aan te nemen. Wees dus open en eerlijk, kleed je gepast en praat duidelijk en rustig. Friemel niet te veel met je handen en kijk je gesprekspartner regelmatig aan. Rug recht, notitieboekje op tafel, telefoon uit zicht - you’ve got this. Meer tips nodig? YoungCapital heeft allerlei tips voor het solliciteren, speciaal voor jongeren. O, en ook een hoop leuke banen. Neem dus vlug eens een kijkje bij onze vacatures.
Key takeaways
- Solliciteren voor jongeren kan lastig zijn, want je hebt meestal ervaring nodig en er zijn veel vooroordelen over Gen Z op de werkvloer.
- Overtuig werkgevers van jouw positieve punten als je solliciteert: je young energy.
- Voorbeelden van young energy: out of the box denken, aanpassen aan veranderingen, digitale skills, maatschappelijk bewustzijn, focus op ontwikkeling en global mindset.
FAQs
Wat zijn leuke banen voor jongeren?
Dat ligt er maar net aan wat je wilt doen. Bij YoungCapital bieden we allerlei vacatures voor jongeren aan, van bijbanen in de horeca tot parttime jobs in de klantenservice en startersfuncties in finance.
Hoe krijg je een baan als je geen ervaring hebt?
Zoom in op je sterke punten. Met jouw young energy kun je bijvoorbeeld goed out of the box denken en je aanpassen aan veranderingen. Ook heb je goede digitale skills, een sterk maatschappelijk bewustzijn, een goede focus op zelfontwikkeling en een global mindset.
Kun je solliciteren zonder ervaring?
Zelfs als je niet genoeg ervaring hebt volgens de functie-eisen in een vacature, kun je het best proberen. Wie weet overtuig je de werkgever toch met jouw sterke motivatiebrief. En eh, heb je onze vacatures zonder diploma en starters vacatures eigenlijk al bekeken?