Iedereen kijkt ernaar uit: salaris aan het einde van de maand of week. Een loonstrook maken is dan van essentieel belang. Want eh, zo'n loonstrook sturen is wettelijk verplicht en de meeste medewerkers willen wel zien hoe hun welverdiende salaris is opgebouwd. Reden genoeg dus om erachteraan te gaan. YoungCapital weet gelukkig het een en ander over een loonstrook maken. Check onze info en deel straks lekker die loonstroken uit.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Inhoud loonstrook
Voor je in alle vreugde een loonstrook gaat maken, moet je wel weten wat erin hoort te staan. Je wilt je loonadministratie per slot van rekening goed op orde hebben. We hebben de onderdelen van een loonstrook voor je op een rijtje gezet. Hier komt ie:
- de naam van je medewerker en de naam van je bedrijf;
- op welke rekening het salaris wordt gestort;
- het bruto en nettoloon van je medewerker;
- de inhoudingen op het loon;
- loonheffingen en of er loonheffingskorting wordt toegepast;
- de periode waarvoor je co-worker betaald krijgt;
- het aantal uren dat je medewerker werkte;
- het wettelijk minimumloon en de minimumvakantiebijslag;
- vakantiegeld;
- parttime %;
- cumulatieven;
- bijzondere toeslagen (BT);
- of er een schriftelijke arbeidsovereenkomst of arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is;
- of er sprake is van een oproepovereenkomst.
Hierbij moet je ook weten dat een loonstrook sturen wettelijk verplicht is. Daarnaast moet ie eigenlijk altijd op de post, maar met schriftelijke toestemming van je medewerker mag je een loonstrook ook alleen online versturen. Save the trees.
Hoe maak je een loonstrook?
Nu je weet wat er in een loonstrook moet, is het tijd om 'm te (laten) maken. Gratis of niet. 't Kan namelijk op verschillende manieren en het is aan jou hoe je het aanpakt. Heb je bijvoorbeeld maar 10 medewerkers in dienst? Dan kun je zelf een loonstrook maken, helemaal gratis in Excel. Maar je kunt het ook laten doen, of gebruikmaken van handige HR-software. Hier zijn de opties voor je op een rijtje:
Gratis online loonstrook maken
Een loonstrook maken kan gratis online. Er zijn verschillende websites die die loonstroken in no time voor je fiksen. Je hoeft alleen maar je bedrijfsgegevens, medewerkersgegevens en alle loongegevens in te vullen en zo'n website genereert direct een professioneel uitziende loonstrook voor je. Handig als je wat minder medewerkers in dienst hebt.
Zelf loonstrook maken
Er is niks mis met goeie ouwe Excel. Het programma is er immers op gemaakt om lastige formules automatisch voor jou te berekenen. Pak Excel er dus bij, ga knutselen met het programma en ontdek hoe makkelijk het is om zelf een loonstrook te maken. Bovendien heb je een groot voordeel als je Excel gebruikt: je hebt zelf alle controle over wat er in een loonstrook staat en aanpassingen maak je binnen een handomdraai. Je hoeft dus aan niemand wijzigingen door te geven en vervolgens te wachten op correcties.
Salarisadministratie uitbesteden
Misschien wil je wel helemaal geen loonstrook maken en heb je liever dat iemand anders het voor je doet. Bijvoorbeeld een salariskantoor. Geen issue, want je salarisadministratie uitbesteden is ook een van de opties. Zo’n salariskantoor regelt dan alles voor je, van het maken van loonstroken tot het doorvoeren van salarismutaties en meer. Check op onze pagina over je salarisadministratie uitbesteden wat een administratiekantoor allemaal voor je kan betekenen. O, en natuurlijk ook hoeveel dat kost.
HR-tech gebruiken
Leuk en aardig allemaal, maar heb je 200 medewerkers en echt geen tijd om te knoeien met Excel? Snappen we. Gelukkig bestaat HR-tech, technologische oplossingen voor allerlei HR-gerelateerde taken, dus ook voor het maken van loonstroken. Check bijvoorbeeld eens de mogelijkheden van HRIS of HRMS, waarmee je met een klik op de knop een loonstrook kunt maken en versturen. Combineer dit bijvoorbeeld met Employee Self Service (ESS), zodat je medewerkers zelf hun loonstroken kunnen bekijken en downloaden.
Loonstrook maken voorbeeld
Een voorbeeld van een loonstrook, klinkt dat goed in je oren? Gelukkig denkt YoungCapital aan alles en maakten we al een voorbeeld van een loonstrook voor je. Let wel op: dit is hoe wij een loonstrook aanpakken. Kopieer 'm dus niet klakkeloos en gebruik dit voorbeeld vooral als inspiratie voor je eigen loonstroken. Check it out:
Ziezo, met ons voorbeeld komt het straks helemaal goed met die loonstroken van je medewerkers. Wil je meer weten over personeelsadministratie en hoe je bijvoorbeeld personeelsdossiers maakt? Check onze recruitment guide en word een echte pro op het gebied van HR. You've got this.
Key takeaways
- Een loonstrook is een bestand waarin je medewerkers alle info over hun salarissen kunnen vinden, van hoe het brutoloon is opgebouwd tot welke bedragen eraf worden getrokken.
- De inhoud van een loonstrook bestaat uit verschillende onderdelen. Check ons artikel voor alle relevante punten.
- Je kunt een loonstrook zelf maken met Excel of gratis online maken. Dit is het voordeligst als je bijvoorbeeld een starter bent.
- Besteed je salarisadministratie uit en laat een salariskantoor de loonstroken voor je maken als je zelf geen zin heb in een loonstrook maken.
- Heb je flink wat medewerkers in dienst? Kies dan voor HR-tech, bijvoorbeeld HRIS, HRMS en Employee Self Service (ESS).
- In dit artikel vind je ook een voorbeeld van een loonstrook. Gebruik 'm als uitgangspunt voor je eigen loonstroken.
Veelgestelde vragen
-
Wat moet er in een loonstrook?
-
Hoe kan ik een loonstrook maken?
Een hoop, zoals het brutoloon, inhoudingen op het loon, gegevens van de medewerkers, vakantiegeld en nog meer. Check deze pagina voor een volledige lijst.
Easy peasy, met Excel. Een salarisspecificatie maken kan ook gratis online. Let wel op: dit is alleen handig als je weinig medewerkers in dienst hebt. Met meer medewerkers is HR-tech een efficiëntere oplossing. Of ben je meer van het uitbesteden van je loonadministratie?