Vakantiegeld uitbetalen

Je weet vast wel iets over vakantiegeld uitbetalen. Dat de uitbetaling plaatsvindt rond mei en de toeslag 8% van het jaarsalaris bedraagt. Toch? Zoiets inderdaad, maar het kan nooit kwaad om eens goed door te nemen wat de regels rondom vakantiegeld nou precies zijn. En ben je al op de hoogte van de uitzonderingen en speciale gevallen? Want ook die zijn er natuurlijk, om het makkelijk te houden. Geen reden om in de stress te schieten, want wij zetten alle info over de uitbetaling van vakantiegeld op een rij. Zo loopt de betaling van deze zomerse toeslag voortaan op rolletjes.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Is vakantiegeld betalen verplicht?

Yep, als werkgever ben je wettelijk verplicht om minimaal 8% van het bruto jaarsalaris aan vakantiegeld, dat officieel vakantietoeslag heet, te betalen aan werknemers. Wel kunnen er in de cao afwijkende afspraken staan. Je moet je personeel dan meer of juist minder vakantiegeld uitbetalen. Zo kan er voor werknemers die meer dan drie keer het minimumloon verdienen, gelden dat ze minder vakantiegeld krijgen. Staat er in de cao dat je personeel geen recht heeft op vakantietoeslag? Dan ben je verplicht om minstens 108% van het minimumloon te betalen aan salaris.

Wanneer moet je vakantiegeld uitbetalen?

Ga er dus maar vanuit dat je je werknemers vakantiegeld moet uitbetalen. Maar wanneer precies? De meeste bedrijven doen dit in mei, sommige in juni. Juni is ook de maand waarin werknemers het vakantiegeld uiterlijk moeten ontvangen. Logisch, want werknemers die dat willen kunnen dan in de zomer lekker van dat geld op vakantie. Betaal je het vakantiegeld liever eerder? Dat kan, maar maak hier dan schriftelijk afspraken over met je werknemers.

Vakantiegeld elke maand uitbetalen

Veel werkgevers betalen het vakantiegeld een keer per 12 maanden uit. Over die periode bouwen werknemers hun vakantiegeld op. Maar je mag de toeslag ook in termijnen betalen. Zo kun je het vakantiegeld elke maand uitbetalen bij het salaris. Regel dit dan wel in de arbeidsovereenkomst of check of het in de cao staat en vermeld de vakantietoeslag apart op de loonstrook.

Vakantiegeld uitbetalen en belasting

De Belastingdienst ziet vakantiegeld gewoon als loon waarover je werknemers belasting moeten betalen. Afhankelijk van het jaarinkomen van je medewerker, komt het vakantiegeld in belastingschijf 1 of 2. Omdat de vakantietoeslag bovenop het loon komt, valt het mogelijk deels of volledig in het hoogste tarief. Dit heet bijzonder tarief. Omdat vakantiegeld bij het gewone salaris wordt opgeteld, kan het ook dat de heffingskortingen aan het einde van het jaar lager uitvallen. Als dat zo is, moet je werknemer geld terugbetalen aan de Belastingdienst. Om dat te voorkomen, pas je als werkgever een extra verrekeningspercentage toe over de vakantietoeslag wanneer je het vakantiegeld gaat uitbetalen. In andere woorden: je houdt uit voorzorg wat meer belasting in, zodat je werknemer achteraf niet voor vervelende financiële verrassingen komt te staan.

Nog meer regels rondom vakantiegeld

De basics op het gebied van vakantiegeld uitbetalen zijn inmiddels wel duidelijk. Check ook deze aanvullende regels rondom vakantiegeld, zodat je helemaal op de hoogte bent.

  • Let op dat je vakantiegeld betaalt over het totale bruto jaarsalaris. Het brutoloon omvat niet alleen het basissalaris, maar bijvoorbeeld ook provisies, prestatietoeslagen en loon voor overuren. Extra’s als een dertiende maand of onkostenvergoeding vallen hier weer niet onder, dus daarover hoef je geen vakantiegeld te betalen.
  • Verlaat een van je medewerkers je bedrijf? Werknemers bouwen vakantiegeld op tot het moment van hun uitdiensttreding. Dit bedrag betaal je uit met het laatste salaris of zet je op de eindafrekening.
  • Ook zieke medewerkers hebben recht op vakantiegeld. Je bent namelijk verplicht om twee jaar lang het loon van zieke werknemers door te betalen. Tijdens die hele periode bouwen ze ook gewoon vakantiegeld op. Ook medewerkers die met betaald verlof zijn bouwen tijdens die periode gewoon vakantiegeld op.
  • Je mag de uitbetaling van het vakantiegeld niet zomaar uitstellen. Kun je het vakantiegeld niet uitbetalen op het afgesproken moment, bijvoorbeeld vanwege financiële problemen? Spreek dan schriftelijk met je werknemers af dat de uitbetaling later plaatsvindt. Wees hier open en eerlijk over, want wanneer je het vakantiegeld te laat betaalt kunnen werknemer een verhoging eisen van maximaal 50%.

Young Magazine

Key takeaways

  • In Nederland hebben werknemers in loondienst wettelijk recht op 8% van het bruto jaarloon aan vakantiegeld. Hier kun je als werkgever alleen van afwijken als dit in de cao is afgesproken.
  • De meeste bedrijven doen de betaling van het vakantiegeld in mei. Zorg ervoor dat het geld uiterlijk in juni op de rekeningen van je werknemers staat.
  • Je kunt ook het vakantiegeld elke maand uitbetalen bij het salaris.
  • Werknemers moeten gewoon belasting betalen over de vakantietoeslag. Omdat het vakantiegeld bij het normale loon wordt opgeteld, kan het dat deze toeslag (deels) hoger wordt belast.
  • Ook zieke medewerkers en medewerkers die uit dienst gaan moet je vakantiegeld uitbetalen.
  • Je mag de vakantiegeld uitbetaling niet zomaar uitstellen.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Is vakantiegeld betalen verplicht?

  • Ja, werkgevers zijn wettelijk verplicht om werknemers minstens 8% van het bruto jaarloon aan vakantiegeld te betalen. Tenzij hier in de cao andere afspraken over zijn gemaakt.

  • Wat zijn de regels rondom vakantiegeld?

  • De belangrijkste regel is dat je als werkgever wettelijk verplicht bent om minstens 8% vakantiegeld te betalen. Maar het is bijvoorbeeld ook belangrijk dat je dat uiterlijk op 30 juni doet. Meer regels check je in ons artikel.

  • Kun je vakantiegeld maandelijks uitbetalen?

  • Ja, je kunt vakantiegeld ook maandelijks of zelfs wekelijks uitbetalen bij het salaris. Zet dit wel duidelijk in de arbeidsovereenkomst of cao en vermeld het vakantiegeld apart op de loonstrook.

  • Op welke datum moet je vakantiegeld uitbetalen?

  • De precieze datum bepaal je als werkgever zelf. Informeer je werknemers hier wel over. Wettelijk is de uiterlijke datum waarop je het vakantiegeld moet uitbetalen 30 juni. Als je de toeslag te laat betaalt, kunnen je medewerkers een verhoging eisen.