Was het maar zo makkelijk, een salaris invoeren en overmaken naar je medewerkers. Helaas, je hebt ook te maken met inhoudingen op het loon. Dit zijn kosten die je verplicht of niet verplicht van de salarissen van je medewerkers aftrekt. Wat deze inhoudingen precies inhouden (ha), vind je op deze pagina. Scrol snel verder en word je bewust van de regels.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat zijn inhoudingen op loon?
Fijn is het niet voor de loonstroken van je medewerkers, maar het moet toch: inhoudingen op het loon zijn bedragen die je inhoudt op het salaris van je medewerkers. Dit zorgt er onder andere voor dat een brutosalaris verandert in een nettosalaris. Inhoudingen op het salaris zijn een belangrijk deel van je salarisadministratie en werkgeverslasten. Deze bedragen gaan namelijk direct naar de Belastingdienst en het welzijn en de toekomst van je medewerkers. Vergeet dus vooral niet om deze bedragen te innen.
Verschil tussen inhoudingen op loon en verrekeningen
Naast inhoudingen op loon heb je misschien weleens gehoord van verrekeningen. Dit is niet hetzelfde. Verrekeningen zijn bedragen die medewerkers om de een of andere reden aan jou verschuldigd zijn, zoals schadevergoedingen, boetes, te veel betaald loon en meer. Inhoudingen op het loon zijn bedragen die jij als werkgever elke maand aftrekt van hun salarissen.
Soorten inhoudingen op loon
Niet alle inhoudingen op het loon zijn verplicht. Sommige werkgevers gaan voor de basic of basics en houden alleen het verplichte in. Dit mag zonder toestemming van de medewerkers. Andere werkgevers trekken ook kosten als een bijdrage voor bedrijfsfitness en de bedrijfslunch van het loon af. Welke inhoudingen nu wel en niet verplicht zijn? Hier heb je 't op een rijtje:
Verplichte inhoudingen op loon
- Loonbelasting;
- premie voor de volksverzekeringen;
- inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet;
- pensioenregeling.
Niet-verplichte inhoudingen op loon
- Collectieve ziektekostenverzekering;
- bedrijfsfitness;
- lunchvergoeding;
- aanvullende pensioenregeling.
Wanneer mag je loon inhouden?
In sommige gevallen mag je een deel van of het gehele loon van een medewerker verlagen, uitstellen of inhouden. Dit zijn bijzondere situaties zoals een verstoorde arbeidsrelatie, ziekte of ontslag op staande voet. Check hieronder wat de regels zijn per situatie en of inhoudingen op het loon dan mogen.
Loon inhouden bij ziekte
Over het algemeen worden zieke medewerkers goed beschermd door het UWV en de wetgeving. Bij langdurig verzuim moet je je medewerker namelijk twee jaar lang doorbetalen. Je kunt ervoor kiezen om 70% van het loon door te betalen, maar 100% is natuurlijk ook een optie. Is je medewerker langer dan twee jaar ziek? Dan mag je de loondoorbetaling stopzetten.
In welke gevallen is het inhouden van het loon bij ziekte wel oké? Alleen als je medewerker:
- opzettelijk de ziekte veroorzaakt;
- problemen met de gezondheid bij indiensttreding verzwijgt;
- de aanvraag voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering te laat indient;
- niet meewerkt aan re-integratie;
- geen passend werk aanneemt.
Loon inhouden bij een arbeidsconflict
Arbeidsconflicten zijn vervelend, maar vaak geen reden tot ziekmelding. Meldt je medewerker zich na een ruzie ziek en verschijnt diegene niet meer op kantoor? Dan ligt het aan de situatie of je mag stoppen met loondoorbetaling. Als het arbeidsconflict jouw schuld is, moet je het salaris van je medewerker doorbetalen. Maar heeft je werknemer het conflict veroorzaakt? Helaas pindakaas, dan heeft diegene geen recht op loon. Dit moet je wel kunnen bewijzen natuurlijk, anders overtreed je de wet.
Loon inhouden bij werkweigering
Inhoudingen op het loon zijn ook gebruikelijk als een medewerker weigert te werken. Best logisch, want waarom zou je iemand betalen die niet voor jou wil werken? Vanzelfsprekend moet je in deze situatie ook bewijs hebben dat je medewerker om geen goede reden het werk neerlegt. Ons advies? Laat het niet zo ver komen en zoek liever naar een oplossing.
Loon inhouden bij ontslag op staande voet
Iemand op staande voet ontslaan is een goede reden om de loondoorbetaling te stoppen. Je medewerker is per direct niet meer in dienst bij jou, dus het is vrij logisch dat diegene ook geen salaris meer zou moeten ontvangen. Maar eh, let op dat je medewerker altijd met bezwaar naar de rechtbank kan stappen. En afhankelijk van het vonnis van de kantonrechter moet je misschien toch het salaris doorbetalen. Op onze pagina over ontslag op staande voet lees je hier meer over.
Loon inhouden bij ongeoorloofd verlof
Stel, je wijst een verlofaanvraag van je co-worker af, maar je medewerker blijft uiteindelijk toch weg. Wat dan? Inhoudingen op het loon zijn dan oké. Je mag de verlofuren omrekenen en inhouden op het salaris.
Loon inhouden bij te laat komen
Huh, mag jehet loon inhouden als sanctie als een medewerker te vaak te laat komt? Ja en nee. Een of twee keer te laat komen is natuurlijk niet erg, dat overkomt iedereen weleens. Maar als je je medewerker de zoveelste waarschuwing geeft voor te laat komen, mag je loon inhouden als sanctie inzetten. Dan houd je bijvoorbeeld het loon in over de uren die de medewerker miste door het te laat komen. En opnieuw: dit moet je kunnen bewijzen, anders ben je niet slim bezig.
Loon inhouden bij een staking
Het overkomt je maar, dat je bedrijf wordt getroffen door een staking. En hoewel staken een recht is, mag je als werkgever het loon van je stakende medewerkers inhouden. Dit geldt natuurlijk niet voor de werknemers die wel oprecht willen werken, maar verhinderd worden door de staking.
Key takeaways
- Inhoudingen op loon zijn kosten die je verplicht of niet verplicht van het salaris van medewerkers moet aftrekken.
- Ze zijn belangrijk voor de salarisadministratie en werkgeverslasten, en gaan naar de Belastingdienst en het welzijn van medewerkers.
- Er is een verschil tussen inhoudingen op loon en verrekeningen: inhoudingen worden door jou als werkgever afgetrokken van het salaris, terwijl verrekeningen bedragen zijn die medewerkers aan jou verschuldigd zijn.
- Verplichte inhoudingen op loon zijn onder andere loonbelasting, premie voor de volksverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet, en pensioenregeling.
- En niet-verplichte inhoudingen op loon dan? Dat zijn onder andere de collectieve ziektekostenverzekering, bedrijfsfitness, lunchvergoeding, en aanvullende pensioenregeling.
- In sommige gevallen mag je het loon van medewerkers inhouden, zoals bij ziekte, arbeidsconflict, werkweigering, ontslag op staande voet, ongeoorloofd verlof, te laat komen, en stakingen.
Veelgestelde vragen
-
Wat zijn wettelijke inhoudingen?
-
Wat mag je inhouden op het loon?
Wettelijke inhoudingen op het loon zijn verplichte aftrekposten, zoals de loonbelasting, premie voor de volksverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet, en pensioenregeling.
Je mag het salaris inhouden in verschillende situaties, zoals bij onder andere ziekte, een arbeidsconflict, werkweigering en ontslag op staande voet. Deze inhoudingen moeten echter voldoen aan bepaalde voorwaarden en regels, afhankelijk van de situatie.