De een vindt het een makkie en bij de ander breekt het angstzweet uit: nee zeggen. Tja, nee leren zeggen is nou eenmaal lastig, zeker op het werk. Gelukkig vind je op YoungCapital allerlei tips waarmee nee zeggen straks echt niet meer zo eng is. En vraag je je af waarom nee leren zeggen nou eigenlijk zo belangrijk is? Ook daar geven we antwoord op. Check it out.
Waarom is nee durven zeggen belangrijk?
Stel, je zit op je werk. Er liggen stapels papierwerk op je bureau en je collega klopt op de deur. ‘Oh no, daar gaan we weer’, denk je gelijk. En ja hoor, je collega vraagt om een gunst. Je hebt zelf eigenlijk te veel werk aan je hoofd en toch zeg je ‘ja’. Nee zeggen is voor veel mensen nou eenmaal veel te confronterend en eng. Tja, voor zulke momenten heb je dus een cursus nee leren zeggen nodig.
Als je nee durft te zeggen, voorkom je dat je timemanagement in de soep loopt, je je binnen de kortste keren overspannen onder je bureau verschuilt, of met een burn-out thuis op de bank zit. Een keertje nee zeggen is dus helemaal niet erg, daarmee geef je juist je grenzen aan.
Situaties nee zeggen
Het is wel duidelijk: nee leren zeggen is een must. Toch snappen we dat nee zeggen soms eng is. Je wilt niet egocentrisch overkomen of werk weigeren. Dus wanneer mag je eigenlijk professioneel nee zeggen? Je mag nee zeggen tegen:
- … werk afronden buiten je werkdag.
- … werk dat niet past bij je functie en takenpakket.
- … onhaalbare deadlines.
- … extra werk als je je handen al vol hebt.
- … collega’s die je vragen om voor hen in te vallen.
- … overwerken zonder compensatie.
- … werken in onveilige situaties.
Nee leren zeggen tips
We get it: nee zeggen op werk is scary. Gelukkig helpen onze tips je van je angstzweet af:
1. Neem je tijd
Zeg jij vaak automatisch ‘ja’ omdat je het moeilijk vindt om nee te zeggen tegen een collega of je baas? Neem dan voortaan eerst een adempauze voor je antwoord geeft. Door even de tijd te nemen, geef je jezelf de ruimte om na te denken en weloverwogen keuzes te maken. Vraag ook wanneer je collega uiterlijk een antwoord nodig heeft. Is de deadline kort? Geef dit dan aan.
2. Geef een alternatief
Nee zeggen op het werk is echt niet het einde van de wereld. Er zijn vast nog andere collega’s die jouw co-worker of leidinggevende uit de brand kunnen helpen. Je over alles verantwoordelijk voelen is dus echt niet altijd nodig.
3. Leg uit dat nee niet persoonlijk is
Je bent echt niet verplicht om jezelf te verantwoorden tegenover je collega. Maar als je toch een verklaring wilt geven, is het handig om erbij te vermelden dat jouw afwijzing niet persoonlijk is. En eh, dat hoeft echt geen uitgebreid excuus te zijn. Vind je het lastig? Gebruik dan onze situaties waarin je nee mag zeggen als voorbeeld.
4. Stel een automatische email in op drukke momenten
Als je op vakantie gaat stel je een out of office mail in, maar dat is niet het enige moment waarop zo’n automatische mail handig is. Loop je over in het werk? Licht dan met zo’n mail je co-workers in dat je op dit moment druk bent en nieuwe verzoeken tijdelijk niet kunt accepteren. Daarmee geef je je grenzen aan. Bijvoorbeeld:
Beste allemaal,
Vanwege [project, drukke to-do lijst of aankomende vakantie] ben ik van [datum] tot en met [datum] even offline en kan ik geen extra taken of verzoeken oppakken. Heb je toch een dringende vraag? Neem dan contact op met mijn [vervanger/collega] [naam] via [email].
Thanks voor jullie begrip!
[Naam]
Nee zeggen op het werk voorbeelden
Je bent je collega echt niet altijd een uitleg verschuldigd en dus is nee zeggen zonder uitleg soms best oké. Maar eh, hoe doe je dat dan, netjes nee zeggen? Hieronder vind je allerlei manieren om nee te zeggen op werk.
- 'Helaas, ik moet m’n focus even houden op mijn eigen projecten.'
- 'Ik waardeer het dat je aan me denkt, maar nu komt het niet uit.'
- 'Jammer genoeg is dat voor mij niet haalbaar nu, maar de volgende keer kun je me weer om hulp vragen.'
- 'Dankjewel voor het aanbod, maar ik red het nu niet.'
- 'Leuk dat je me erbij wil hebben, maar ik moet helaas nee zeggen.'
- 'Nee, maar ik denk graag met je mee over een alternatief.'
- 'Sorry, deze keer kan ik je niet helpen, ik zit al vol gepland.'
- 'Dit had mij heel leuk geleken, maar ik moet mijn prioriteiten even scherp houden.'
- 'Deze keer kan ik helaas niet, maar ik denk in de toekomst graag met je mee.'
- 'Ik kan dit nu niet op me nemen, maar thanks voor het vragen.'
- 'Het lijkt mij beter dat iemand anders dit oppakt, ik zit nu echt vol.'
- 'Ik moet mijn aandacht even bij mijn huidige werk houden.'
- 'Heel cool, maar het past nu niet in mijn schema.'
- 'Bedankt voor de kans, maar ik moet deze keer toch nee zeggen.'
- ‘Ik kan er nu niet bij springen, maar ik help je graag met een plan voor later.’
- 'Vind je het goed als ik er later even op terugkom? Dan kan ik rustig inschatten of ik er genoeg tijd voor heb'.
Toegegeven: nee leren zeggen is vaak makkelijk voor mensen die assertief zijn en veel zelfvertrouwen hebben. Ben jij niet zo zeker van jezelf? Dan bestaan er genoeg trainingen waarmee jij nee kunt leren zeggen. Misschien biedt je werkgever wel een speciale cursus aan, maar er zijn ook allerlei externe trainingen te vinden.
Key takeaways
- Door nee te leren zeggen voorkom je dat je te veel werk opgelegd krijgt en je grenzen overgaat.
- Je mag onder andere nee zeggen tegen werk dat niet bij je functie past, overwerken zonder compensatie en collega’s die jou vragen om hen te vervangen.
- Leer nee te zeggen door je tijd te nemen om op een verzoek in te gaan, een alternatief te geven en een automatische e-mail in te stellen.
- 'Dankjewel voor het aanbod, maar ik red het nu niet.' is een manier om nee te zeggen. In dit artikel vind je nog veel meer voorbeelden.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Waarom kan ik moeilijk nee zeggen?
-
Hoe kan je leren nee zeggen?
-
Hoe kan je aardig nee zeggen?
Veel mensen vinden het lastig om nee te zeggen. Dat komt vaak omdat je onzeker bent of een ander niet teleur wil stellen. Je voelt je dan te verantwoordelijk en dat is niet gezond. Het is daarom belangrijk om zo nu en dan je grenzen aan te geven door nee te zeggen.
Leer nee te zeggen door niet direct een antwoord te geven op elk verzoek, je collega door te verwijzen naar een ander die wel kan helpen en een rollenspel te doen.
Een goed voorbeeld van netjes nee zeggen is: 'Dit had mij heel leuk geleken, maar ik moet mijn prioriteiten even scherp houden.'