Oppas

Forten bouwen in de woonkamer, vijf verhaaltjes voorlezen voor het slapengaan en de rest van de avond bankhangend je centen verdienen: dat zijn zo’n beetje je taken als oppas. Best een chill, maar ook verantwoordelijk (bij)baantje. Wat moet je in huis hebben om oppas te worden, hoe scoor je oppaswerk en wat verdien je als oppasser? Dat check je hier.

Wat is een oppas?

Een oppas, ook wel babysitter, is iemand die tijdelijk op kinderen past, meestal bij het gezin thuis. Bijvoorbeeld ’s middags na school een paar uurtjes of als de ouders een avondje weg willen. Het is geen formeel beroep, maar een ideaal flexibel bijbaantje voor als je als scholier of student wat wilt bijverdienen. Bij oppaswerk gaat het trouwens niet altijd om kinderen. Sommige mensen zoeken bijvoorbeeld iemand om op hun huisdieren of huis te passen.

Wat is een nanny?

Good to know: er zijn belangrijke verschillen tussen een oppas en een nanny. Als nanny ben je namelijk een professional die structurele zorg aan een gezin biedt. Voor dit beroep heb je een pedagogische opleiding nodig. Je hebt vaak vaste werkuren en meer verantwoordelijkheden dan een oppas.

Salaris oppas 2025

Goede vraag: wat verdien je als oppas? Oppassen is een bijbaan met vaak wisselende uren, dus verwacht geen vast maandsalaris. Ouders en oppasbureaus betalen je een uurloon op basis van je leeftijd, het aantal kinderen waarop je past en of de kinderen wakker zijn. Meestal ligt dit rond het minimumloon of het minimumjeugdloon als je jonger bent dan 21 jaar. Dit is lager dan het salaris van een (professionele) nanny.

Wat doet een oppas?

Als je gaat werken als oppas zorg je voor kinderen, meestal in hun eigen huis. Wat je precies doet, hangt af van het tijdstip waarop je oppast en de leeftijd van de kinderen. Als je bijvoorbeeld na schooltijd oppast, geef je de kinderen wat te eten en drinken en spelen jullie samen. Gaan de ouders een avondje uit? Dan zorg je dat de kinderen hun tanden goed poetsen of verschoon je een luier en breng je ze naar bed. Of misschien heb je mazzel en slapen de kinderen al wanneer je aankomt. Dan bestaat je oppaswerk uit een avondje bankhangen en snacken. Tuurlijk houd je je oren goed open en sta je klaar als een van de kinderen wakker wordt.

Taken van een oppas

  • Kinderen verzorgen, zoals eten en drinken geven, luiers verschonen en naar bed brengen.
  • Zorgen dat de kinderen veilig zijn en zich aan de huisregels houden.
  • Kinderen vermaken met spelletjes, voorlezen, knutselen of andere activiteiten.
  • De kinderen eventueel ophalen en/of wegbrengen.

Oppas worden

Je hebt als oppas geen specifieke opleiding nodig. Het is vooral heel belangrijk dat je het leuk vindt om met kinderen om te gaan en je verantwoordelijk bent. Ouders vertrouwen je hun dierbaarste bezit toe, dus betrouwbaarheid is een must. Het is helemaal fijn als je kennis hebt van eerste hulp aan kinderen, maar je moet sowieso weten wat je moet doen als er iets misgaat in huis. Ook moet je goed kunnen communiceren met zowel de kinderen als de ouders. Dat maakt het makkelijker om duidelijke afspraken te maken. Omdat oppaswerk vaak onregelmatig is, is het ook handig als je flexibel bent in je planning.

Er is geen strikte minimumleeftijd die je moet hebben om oppas te worden. Maar ouders vinden het wel belangrijk dat je niet zelf nog een kind bent. Als je via een oppasbureau aan de slag gaat, moet je soms een VOG aanvragen bij je inschrijving. Zo’n bureau is trouwens handig om aan oppasadressen te komen. Zij spelen je leuke oppas vacatures door. Een briefje ophangen in de supermarkt of rondvragen bij gezinnen in de buurt werkt ook goed als je oppaswerk zoekt.

Nanny worden

Wil je als professioneel nanny aan de slag? Als je wilt werken als nanny is het slim om wel een opleiding te volgen. Denk aan de mbo-3-opleiding Pedagogisch Medewerker. Om je officieel nanny te mogen noemen moet je het erkende mbo-certificaat Gekwalificeerd Nanny behalen.

Klaar om oppas te worden?

Met onze sollicitatietips wordt solliciteren een makkie. Check bijvoorbeeld hoe je een cv voor een bijbaan maakt of bekijk ons voorbeeld van een korte motivatiebrief.


Key takeaways

  • Een oppas past tijdelijk op de kinderen van iemand anders.
  • Het salaris van een oppas ligt rond het minimum(jeugd)loon. Je krijgt als oppas vaak per uur betaald.
  • Als oppas zorg je voor kinderen, je vermaakt ze, zorgt dat ze zich aan de huisregels houden en je haalt ze eventueel op of brengt ze weg.
  • Om oppas te worden heb je geen opleiding nodig. Het is wel belangrijk dat je verantwoordelijk, betrouwbaar, flexibel en communicatief sterk bent.

Veelgestelde vragen

  • Wat verdient een oppas?

  • Dat hangt af van je leeftijd, het aantal kinderen waarop je past en of de kinderen wakker zijn of al slapen. Meestal krijg je een uurloon dat rond het minimum(jeugd)loon ligt.

  • Hoe word je oppas?

  • Als je oppas wilt worden kun je je aanmelden bij een oppasplatform waarop ouders en oppassers elkaar vinden. Soms vind je bij ons ook oppas vacatures. Je scoort het snelst oppaswerk als je goede referenties hebt en verantwoordelijk en gemotiveerd bent.