Gastvrouw

Sta jij altijd klaar om mensen welkom te heten en ze een fijne ervaring te bezorgen? Dan ben je vast benieuwd naar het beroep gastvrouw of gastheer. Jij bent dan het eerste aanspreekpunt en zorgt ervoor dat gasten zich direct thuis voelen. Je begeleidt ze naar hun plek, helpt met vragen en zorgt ervoor dat alles soepel verloopt. Klinkt dit als iets voor jou? Lees snel verder en ontdek alles over het beroep gastvrouw of gastheer in de horeca.

Wat is een gastvrouw?

Je kent de term waarschijnlijk wel, maar wat is een gastvrouw of gastheer nou precies? Een gastvrouw of gastheer is iemand die bezoekers ontvangt en begeleidt binnen een horecagelegenheid of bij een evenement. Jij bent degene die zorgt voor een warm welkom en een georganiseerde ontvangst. In de horeca noemen ze deze functie ook wel hostess, maar de taken komen op hetzelfde neer. Let op: een gastvrouw in de zorg heeft een andere functie en takenpakket. In de horeca draait het functieprofiel van een gastvrouw vooral om het creëren van een fijne sfeer voor gasten, terwijl het in de zorg meer gaat over verzorgen.

Salaris gastvrouw 2025

Let’s talk business: wat verdient een gastvrouw? Wat een gastvrouw of gastheer verdient, hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, ervaring en de sector waarin je werkt. Dat wil je natuurlijk niet horen, dus we hebben een inschatting: gemiddeld ligt het salaris van een gastvrouw of gastheer tussen het minimumloon en € 3.500 bruto per maand als je fulltime werkt. Vaak verdien je een uurloon, vooral als je parttime of flexibel werkt, dus niet boos worden als het ietsje minder is. Ben je jonger dan 21? Dan verdien je waarschijnlijk het minimumjeugdloon. In de horeca of bij evenementen maak je kans op toeslagen voor avond- en weekendwerk. En weet je wat ook lekker is aan werken in de horeca? Juist, fooi.

Wat doet een gastvrouw?

Je precieze taken als gastvrouw of gastheer verschillen per werkplek. Check altijd goed functieomschrijving van de gastvrouw vacature die je aanspreekt om te weten wat je gaat doen. Om je een idee te geven: als gastvrouw of gastheer in een restaurant ben jij het eerste gezicht dat gasten zien. Je heet iedereen welkom, controleert de reserveringen en begeleidt mensen naar hun tafel. Daarnaast zorg je ervoor dat ze zich direct op hun gemak voelen en beantwoord je vragen over het menu. Op evenementen regel je de gastenlijst, wijs je bezoekers de juiste richting op en deel je eventueel bandjes of het programma uit. Waar je ook werkt, het is jouw taak om een topservice te bieden en te zorgen voor een gastvrije sfeer.

Taken van een gastvrouw

  • Gasten ontvangen en begeleiden.
  • Reserveringen coördineren.
  • Informatie geven over het menu, de locatie of het evenement.
  • Eventueel een hapje of folder uitdelen.
  • Klachten en vragen professioneel afhandelen.
  • Samenwerken met ander personeel en managers.
  • Zorgen voor een nette en uitnodigende omgeving.
  • Administratieve taken uitvoeren, zoals reserveringen bijhouden.

Werken als gastvrouw

Als gastvrouw of gastheer ligt de wereld aan je (nette) schoenen. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of je kunt er werken als gastvrouw of gastheer. Ga werken in restaurants, hotels, cafés, theaters, congrescentra, evenementenbureaus en reisorganisaties. Vind je het leuk om op verschillende locaties te werken? Word dan zelfstandig werkend gastvrouw of gastheer. Als freelance of zzp gastvrouw neem je losse klussen aan. Dit geeft je veel vrijheid, maar betekent ook dat je zelf op zoek moet naar opdrachten.

Side note: werken als gastvrouw in deze branche betekent vaak dat je onregelmatige werktijden hebt, omdat je vooral tijdens piekmomenten, zoals in de avonden en weekenden, wordt ingezet.

Opleiding tot gastvrouw

Wil je gastvrouw of gastheer worden? Vaak is een specifieke opleiding tot gastvrouw of gastheer niet verplicht, maar het kan wel een voordeel zijn als je een opleiding in hospitality hebt gevolgd. Denk aan de mbo-opleiding Gastheer/gastvrouw (het zit ’m in de naam) op niveau 2 of Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) op niveau 4. Maar een andere horeca-opleiding is ook geschikt. Je kunt trouwens ook een bbl-opleiding tot gastvrouw of gastheer doen, als je liever werkt en leert tegelijk. It’s all up to you.

Psst. Wist je dat je ook een cursus gastheerschap kunt volgen? Handig als je bijvoorbeeld geen diploma als gastvrouw of gastheer hebt, maar wel werkervaring in de horeca of klantenservice en nu de overstap wil maken naar gastvrouw of gastheer.

Competenties van een gastvrouw

Een goede gastvrouw of gastheer heeft de juiste skills om gasten een fijne ervaring te bieden. Gastvrijheid staat daarbij op nummer één: jij zorgt ervoor dat iedereen zich welkom voelt. Je hebt een goed probleemoplossend vermogen en kunt snel schakelen als er iets misgaat, bijvoorbeeld bij een dubbele reservering of een ontevreden gast. Je behoudt altijd het overzicht en blijft vriendelijk, ook als het hectisch wordt. Oog voor detail is ook essentieel, van een perfect gedekte tafel tot het signaleren van verbeterpunten in de gastbeleving. Flexibiliteit is ook onmisbaar, omdat je vaak wisselende werktijden hebt en in verschillende situaties moet kunnen inspelen op onverwachte gebeurtenissen.

Klaar om gastvrouw te worden?

Met onze sollicitatietips wordt solliciteren een makkie. Check bijvoorbeeld hoe je een sollicitatiebrief voor een bijbaan of voor de horeca schrijft.


Key takeaways

  • Betekenis: een gastvrouw of gastheer is het visitekaartje van een horecagelegenheid of evenement en zorgt voor een warm welkom en soepele service.
  • Taken: als gastvrouw of gastheer ontvang je gasten, beheer je reserveringen, geef je info aan gasten en zorg je voor een fijne sfeer.
  • Salaris: een gastvrouw of gastheer verdient tussen het minimum(jeugd)loon en € 3.500 bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd, ervaring en de sector waarin je werkt.
  • Werkplek: restaurants, hotels, theaters, evenementenlocaties en reisorganisaties.
  • Je hebt nodig: een opleiding in de horeca is een pluspunt. Verder moet je gastvrij, flexibel en zorgvuldig zijn.

Vacatures gastvrouw




Veelgestelde vragen

  • Wat wordt bedoeld met gastvrouw?

  • Een gastvrouw of gastheer is iemand die gasten ontvangt en begeleidt in een horecagelegenheid of bij een evenement. Je zorgt in deze job voor een gastvrije en georganiseerde ontvangst.

  • Wat is de taak van een gastvrouw?

  • Een gastvrouw of gastheer verwelkomt gasten, begeleidt ze naar hun plek, beantwoordt vragen en lost kleine problemen op. Je zorgt ervoor dat alles soepel verloopt en gasten zich welkom voelen.

  • Welke opleiding heb je nodig voor gastvrouw?

  • Een specifieke opleiding tot gastvrouw of gastheer is meestal niet nodig, maar een mbo-opleiding in hospitality kan helpen. Denk aan opleidingen zoals Gastheer/gastvrouw (niveau 2) of Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) (niveau 4).

  • Wat verdient een gastvrouw?

  • Je loon als gastvrouw of gastheer ligt tussen het minimumloon en € 3.500 bruto per maand, afhankelijk van ervaring, leeftijd en sector. Als je onder de 21 bent verdien je vaak rond het minimumjeugdloon.