Hulp met solliciteren

Imagine: met trillende vingers stuur je je cv op om vervolgens met knikkende knieën naar je sollicitatiegesprek te gaan … Solliciatie angst is no joke, en dan is hulp met solliciteren meer dan welkom. Maar hoe vind je die zonder dat je daarvoor meteen je eerste paar maanden salaris moet inleveren? YoungCapital weet raad. We zetten verschillende vormen van hulp met solliciteren op en rij en geven onze eigen tips bij sollicitatie angst, gratis en voor niets.

Help, ik heb sollicitatie angst

Komt het je bekend voor, faalangst bij het solliciteren? Maak je geen zorgen: je bent lang niet de enige die moeite heeft met solliciteren. Bijna iedereen is zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek of vindt het lastig om een opvallende motivatiebrief op papier te zetten. Soms helpt een duwtje in de rug al, maar als je heftige sollicitatie angst hebt, kan het fijn zijn om hulp bij het solliciteren te krijgen. Gelukkig is dat prima mogelijk.

Hulp zoeken met solliciteren

Where to start als je moeite met solliciteren hebt? We noemen hieronder de belangrijkste vormen van hulp bij het solliciteren.

Hulp via de gemeente

Heel vaak kun je via je gemeente (gratis) hulp krijgen bij het solliciteren. Zeker als je jong bent en niet weet hoe je het zoeken naar een baan wilt aanpakken. Denk aan sollicitatietrainingen volgen, begeleiding krijgen bij het zoeken naar vacatures en een aanbod aan banenmarkten. Niet elke gemeente biedt deze vorm van hulp even uitgebreid aan, maar check zeker eens hoe dit bij jou in de buurt geregeld is.

Heb je een arbeidsbeperking en krijg je bijvoorbeeld een Wajong-uitkering? Via de gemeente kun je dan sowieso hulp krijgen bij het solliciteren met een beperking (zoals autisme). Misschien heb je al een jobcoach via het UWV of word je al begeleid via een werkorganisatie. Zo niet, neem dan contact op met jouw gemeente om te kijken voor welke vorm van hulp jij in aanmerking komt.

Hulp van een loopbaancoach

Krijg je geen (gratis) hulp bij het solliciteren via de gemeente? Dan kun je altijd aankloppen bij een loopbaancoach. Daar betaal je natuurlijk wel voor, maar als je sollicitatie angst hebt kan het heel fijn zijn om die extra aandacht en hulp te krijgen. Een loopbaancoach helpt je bijvoorbeeld met het schrijven van sollicitatiebrieven en opstellen van cv’s, maar ook met je loopbaanontwikkeling. Denk aan je helpen ontdekken welke baan bij je past en wat je ambities zijn. Het is maar net afhankelijk van waar jij mee struggelt.

Hulp via internet

Toch eerst even zelf ploeteren voor je bij een coach aanklopt? We get it, en we geloven ook dat jij dat kunt. Ook al ben je de grootste introvert ever en denk je nu: “solliciteren lukt niet, wat ik ook probeer”. Geloof in jezelf, blijf positief en zoek naar inspo. Op het internet zwerven genoeg sollicitatietips rond, maar de beste zijn natuurlijk van ons ;). Zo hebben wij een handige cv maker waarmee je niet langer dagen hoeft te zwoegen op een perfecte pdf en geven we tips voor het voorbereiden van je sollicitatiegesprek. O, en vergeet onze robot buddy WORK-GPT niet. Die kun je dag en nacht lastigvallen met al jouw vragen over je sollicitatie.

Onze gouden tips als je bang bent om te solliciteren

Op onze website vind je dus genoeg tips voor jouw sollicitatie, van info over de beste openingszinnen voor je sollicitatiebrief tot een uitleg over arbeidsvoorwaardengesprekken. Maar we geven hier alvast een paar tips aan je mee om jouw sollicitatie angst te overwinnen:

  • Oefen. Een beetje flauw misschien, maar wel waar. Hoe meer motivatiebrieven jij neerpent en hoe vaker je naar een sollicitatiegesprek gaat (met of zonder zweethanden), hoe beter je er in wordt. Nu is het misschien eng om het steeds voor het echie te doen, dus je kunt ook oefenen met je bestie of buurvrouw.

  • Schakel AI in. Een sollicitatiebrief schrijven moeilijk? Gelukkig hoef je dat allang niet meer helemaal zelf te doen. Met jouw favo AI-tool (zoals ChatGPT of Gemini) tover je zo een flitsende motivatie op je scherm. Datzelfde geldt trouwens ook voor je cv.

  • Focus op je skills. En heb vertrouwen in jezelf! Het gaat erom dat je goed bent in wat je doet. Recruiters vinden het bijvoorbeeld een stuk belangrijker dat je als copywriter goed kunt schrijven dan dat je een gezellig praatje weet te houden. Als introvert solliciteren is dus echt geen probleem. Daar prikt je werkgever wel doorheen.

  • Bereid je voor op vragen. Heb jij even geluk. Wij verzamelden veelgestelde vragen tijdens sollicitatiegesprekken én geven daarbij tips voor je antwoorden. Neem die dus zeker door voordat je op gesprek gaat, zodat je niet met een mond vol tanden staat. O, en bereid zelf ook alvast wat vragen voor.

  • Vertel dat je solliciteren spannend vindt. Tenzij je solliciteert op een baan waarbij gespreksvaardigheden heel belangrijk zijn, zoals recruiter of callcenter medewerker, mag je best toegeven dat je het spannend vindt om te solliciteren. Dat lucht op. Natuurlijk hoef je hier niet meteen mee binnen te vallen. Maar als je even vastloopt tijdens het gesprek kan het enorm helpen.

Kom je er toch niet uit? Weet dan dat het echt niet erg is om hulp met solliciteren te zoeken. Sollicitatie angst is niks om je voor te schamen.

Key takeaways

  • Veel mensen vinden het spannend om te solliciteren. Het is dus helemaal niet erg als je moeite met solliciteren hebt.
  • Via de gemeente kun je als jongere vaak hulp krijgen met solliciteren. Informeer daarvoor bij jouw gemeente.
  • Als je een Wajong-uitkering hebt, krijg je sowieso hulp bij solliciteren, bijvoorbeeld van een jobcoach.
  • Je kunt altijd zelf om hulp vragen aan een loopbaancoach, maar je kunt ook zelf oefenen met solliciteren of tips opzoeken op internet.
  • Oefen regelmatig als je bang bent om te solliciteren. Dan raak je er meer aan gewend.
  • Bereid je goed voor op je sollicitatiegesprekken, bijvoorbeeld door na te denken over welke vragen een recruiter kan stellen.
  • Het kan bij sollicitatie angst helpen om aan de werkgever te vertellen dat je het spannend vindt om te solliciteren.

Klaar om te solliciteren?

Helaas!

Geen participatiebanen vacatures gevonden

Veelgestelde vragen

  • Wie kan helpen met solliciteren?

  • Als jongere kun je soms (gratis) hulp krijgen met solliciteren van de gemeente. Check hiervoor bij jouw gemeente wat er mogelijk is. Je kunt natuurlijk ook altijd om hulp vragen bij een loopbaancoach óf de sollicitatietips van YoungCapital doorlezen ;).

  • Wat als je niet durft te solliciteren?

  • Het is vervelend als je sollicitatie angst hebt. Probeer je eroverheen te zetten met een goede voorbereiding en flink wat oefenen. Maak bijvoorbeeld een lijstje met je sterke punten.