Hoewel veel werkgevers nog steeds staan te springen om nieuw personeel, is het met een arbeidsbeperking vaak lastig om aan een baan te komen. Frustrerend, zeker als je graag aan de slag wilt. Klein lichtpuntje: met de juiste mindset, begeleiding en een portie doorzettingsvermogen is werken met een arbeidsbeperking vaak wel mogelijk. Check hieronder wat je kunt doen om toch een passende job te vinden. Ben je niet zo bekend met dit onderwerp? Ook voor de basics zit je hier goed, want we leggen je uit wat een arbeidsbeperking nou precies is en geven voorbeelden. Check it out.
Wat is een arbeidsbeperking? De betekenis
Een arbeidsbeperking is een beperking die iemand belemmert in het werk. Zo’n beperking betekent soms dat je niet of slechts gedeeltelijk kunt werken, maar dat is niet altijd het geval. Het kan ook zo zijn dat je prima aan de slag kunt (al dan niet met wat aanpassingen), maar dat je arbeidsbeperking het moeilijker maakt om een baan te vinden of te behouden.
Voorbeelden van een arbeidsbeperking
Misschien denk je al snel aan iemand die in een rolstoel zit of slechthorend is bij het horen van de term arbeidsbeperking. Maar dit begrip is nog veel breder. Alle aandoeningen en situaties die iemands werkvermogen beperken, vallen hieronder. Het kan gaan om fysieke, mentale, emotionele of cognitieve (dat heeft te maken met leervermogen) beperkingen. Vaak is een arbeidsbeperking dus helemaal niet zichtbaar. Soms is een beperking permanent, soms is ie tijdelijk. Voorbeelden van een arbeidsbeperking zijn:
- Bewegingsbeperkingen. Zoals problemen met lopen, staan, tillen of bewegen als gevolg van een aandoening.
- Chronische ziekten. Aandoeningen zoals reuma, MS of chronische pijnsyndromen.
- Amputaties. Het ontbreken van een ledemaat, waardoor (fysieke) werkzaamheden lastiger zijn uit te voeren.
- Visuele beperkingen. Slechtziendheid of blindheid, wat het bijvoorbeeld moeilijk maakt om teksten te lezen of computerschermen te gebruiken.
- Auditieve beperkingen. Slechthorendheid of doofheid, wat het moeilijk maakt om te communiceren.
- Depressie en angststoornissen. Dit kan bijvoorbeeld zorgen voor verminderde concentratie, vermoeidheid en moeilijkheden met sociale interacties.
- Bipolaire stoornis. Wisselende stemmingen die invloed hebben op de werkcapaciteit en stabiliteit.
- Posttraumatische stressstoornis (PTSS). Kan angstaanvallen, nachtmerries en vermijdingsgedrag veroorzaken.
- Leerstoornissen. Denk aan dyslexie en dyscalculie, die het uitvoeren van bepaald werk moeilijker maken.
- Aandachtsstoornissen. Bijvoorbeeld ADHD, wat kan zorgen voor problemen met concentratie en organisatie.
- Verstandelijke beperking. Kan variëren van licht tot ernstig en maakt het lastig om zelfstandig te werken en complexe taken uit te voeren.
- Autismespectrumstoornissen. Hebben invloed op sociale interacties, communicatie en gedrag in werksituaties.
- Chronische vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie. Veroorzaken extreme vermoeidheid en pijn, wat werken moeilijker maakt.
Werken met een arbeidsbeperking? Zó lukt het
Hoeveel impact een arbeidsbeperking heeft, hangt af van wat voor beperking je hebt en hoe erg die is. Soms lukt (volledig) werken niet meer, dan krijg je vaak een uitkering. Maar soms kun je, eventueel met wat aanpassingen, nog prima functioneren als je een arbeidsbeperking hebt. Beetje jammer alleen dat je vaak al met 1-0 achterstaat als je op zoek gaat naar een nieuwe baan. Want hoewel steeds meer werkgevers graag kijken naar wat er wél mogelijk is, zien veel organisaties vooral allerlei uitdagingen en obstakels. Dus eh, wat kun je zelf doen als je graag wilt werken met een arbeidsbeperking?
- Denk na over je sterke en zwakke punten of beperkingen. Aan de hand daarvan kun je op zoek naar vacatures die bij je passen. En je weet zo ook alvast welke aanpassingen je nodig hebt en welke sterke punten je van jezelf kunt benadrukken.
- Volg een opleiding of training waarmee je je skills en kennis uitbreidt. Dat maakt je aantrekkelijker voor werkgevers en is natuurlijk sowieso goed voor je professionele ontwikkeling.
- Als je kunt werken maar het zonder ondersteuning niet redt op de arbeidsmarkt, val je onder de Participatiewet. Die zorgt ervoor dat je sneller werk vindt als je een arbeidsbeperking hebt. Je gemeente kan je hier verder mee helpen.
- Schrijf je in bij het doelgroepregister van het UWV. Daarin staan mensen die onder de doelgroep van de banenafspraak vallen. Dat is een afspraak tussen het kabinet en werkgevers om voor extra banen te zorgen voor mensen met een arbeidsbeperking. Werkgevers zoeken potentiële werknemers in dit register.
- Vertel tijdens je sollicitatiegesprek open over je arbeidsbeperking en wat voor aanpassingen je nodig hebt. Dat voorkomt vervelende verrassingen achteraf voor allebei de partijen. En eh, leidt je openheid tot een afwijzing? Niet te druk om maken, bij zo’n werkgever zou je toch nooit succesvol kunnen werken.
Key takeaways
- Een arbeidsbeperking is een beperking die het lastiger maakt om werk uit te voeren, te vinden of te behouden.
- Arbeidsbeperkingen zijn er in allerlei soorten en maten. Zo zijn er fysieke, mentale, emotionele en cognitieve beperkingen.
- Soms lukt (volledig) werken niet meer door een arbeidsbeperking, maar vaak ook wel. Al dan niet met wat aanpassingen.
- Een arbeidsbeperking maakt het vaak lastiger om een nieuwe baan te vinden. Het is extra belangrijk dat je weet wat sterke en zwakke punten zijn.
- Vraag aan de gemeente hoe die je kan helpen via de Participatiewet. En schrijf je in voor het doelgroepregister dat werkgevers gebruiken om werknemers te vinden.
- Wees tijdens het solliciteren eerlijk over je arbeidsbeperking. Zo is de kans op een goede match het grootst.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een arbeidsbeperking?
-
Wanneer heb je een arbeidsbeperking?
-
Kun je met een arbeidsbeperking betaald werk doen?
-
Waar kunnen mensen met een (verstandelijke) beperking werken?
Dat is een beperking die iemand belemmert in werk. Door een arbeidsbeperking is het moeilijker om betaalde taken uit te voeren of is het helemaal niet meer mogelijk om te werken. Of de beperking maakt het lastiger om werk te vinden of te behouden.
Je hebt een arbeidsbeperking als je beperking je belemmert op de arbeidsmarkt. Dat is bijvoorbeeld zo als je niet meer of minder kunt werken, je moeite hebt met het uitvoeren van je taken of het lastig is om een nieuwe baan te vinden.
Soms is betaald werk voor mensen met een arbeidsbeperking mogelijk. Bijvoorbeeld bij een reguliere werkgever of een beschermde werkplaats. Anderen kunnen dat niet, die doen bijvoorbeeld dagbesteding.
Soms kun je met een arbeidsbeperking bij een ‘gewone’ werkgever aan de slag als die wat aanpassingen maakt. Maar er zijn ook speciale werkplaatsen, sociale ondernemingen en dagbestedingsprojecten voor mensen met een (verstandelijke) beperking.