September is het begin van het schooljaar, dus dat betekent: een frisse start, nieuwe gezichten en helaas ook nieuwe confrontaties met pestkoppen. Daarom is er de Week tegen Pesten. Deze landelijke Week tegen Pesten is er om pesten bespreekbaar te maken, mensen bewustwording bij te brengen en om stappen te zetten tegen pestgedrag. Deze week draait vooral om het onderwijs, maar laten we eerlijk zijn: het is een thema dat iedereen aangaat. Of je nu voor de klas staat of op kantoor werkt, met de Week tegen Pesten kunnen we allemaal bijdragen aan een veilige (werk)omgeving.
Wat is de Week tegen Pesten?
De Week tegen Pesten is een initiatief van Stichting School en Veiligheid en is elk jaar in september, aan het begin van het schooljaar. Het doel? Het gesprek aangaan over pesten en een veilig(er)e sfeer creëren op scholen. In 2024 deden er meer dan 1300 scholen mee met de workshops, activiteiten en het lesmateriaal van de Week tegen Pesten.
Tijdens de Week tegen Pesten staat elk jaar een ander thema centraal. In 2024 was het thema van de Week tegen Pesten “Denk FF Na!”. Stichting School en Veiligheid wilde hiermee mensen aanmoedigen om stil te staan bij de snelheid waarmee we juicy verhalen verspreiden. Het thema voor 2025 is nog niet bekend. Wat we wel weten? Tijdens de Week tegen Pesten 2025 kun je weer rekenen op lespakketten, podcasts, artikelen en meer.
Verschil Week tegen Pesten en Dag tegen Pesten
De Week tegen Pesten en de Dag tegen Pesten hebben hetzelfde doel: een einde maken aan pesten. Maar deze highlights zijn wel verschillend. Je vermoedt vast al dat de een een dag is en de ander een week. Maar da’s niet alles. De Week tegen Pesten richt zich vooral op scholen, daarom is deze in september (aan het begin van het schooljaar) en de Dag tegen Pesten in april. De Dag tegen Pesten gaat ook over pesten op de werkvloer, bij sportclubs en op andere plekken.
Wanneer is de Week tegen Pesten?
Benieuwd wanneer je de Week tegen Pesten de komende jaren kunt verwachten? De Week tegen Pesten valt altijd in de vierde week van september. Hier is een handig overzicht:
Week tegen Pesten 2025 | Maandag 22 september tot en met vrijdag 26 september |
---|---|
Week tegen Pesten 2026 | Maandag 21 september tot en met vrijdag 25 september |
Week tegen Pesten 2027 | Maandag 27 september tot en met vrijdag 1 oktober |
Week tegen Pesten 2028 | Maandag 25 september tot en met vrijdag 29 september |
Week tegen Pesten 2029 | Maandag 24 september tot en met vrijdag 28 september |
Week tegen Pesten 2030 | Maandag 23 september tot en met vrijdag 27 september |
Week tegen Pesten 2031 | Maandag 22 september tot en met vrijdag 26 september |
Het is belangrijk dat er het hele jaar door actie tegen pesten komt. Maar met de Week tegen Pesten maken we een goede start voor de rest van het jaar. Er zijn meer speciale weken in het jaar die hieraan bijdragen, zoals de Week van de Mediawijsheid en de Week van de Mentale Gezondheid. Zet die dus ook meteen in de agenda.
Waarom bestaat de Week tegen Pesten?
De nationale Week tegen Pesten is belangrijk omdat pesten helaas nog steeds een groot probleem is, zowel in de klas als op de werkvloer. In een wereld vol social media komt zeker cyberpesten veel voor. Jaarlijks worden duizenden kinderen gepest en de gevolgen daarvan werken vaak nog jarenlang op ze door, zowel op persoonlijk gebied als voor hun loopbaanontwikkeling. Denk aan een negatieve mindset, een burn-out of depressie.
Week tegen Pesten activiteiten
De Week tegen Pesten is dan misschien bedoeld voor scholen, maar dat betekent niet dat je niets kunt doen als je geen leerkracht of leerling bent. Pesten stopt namelijk niet bij de schoolpoort. Ook op werkplekken speelt het een grote rol. Tijdens de Anti-Pestweek kun je bijvoorbeeld:
- Roddelen op de werkvloer tegengaan. Praat met collega’s over de gedragscode als je negatief gepraat opmerkt. Of doe teambuildingsactiviteiten voor een veilige sfeer.
- Mediawijsheid stimuleren. Bespreek hoe je social media respectvol kunt gebruiken, veel mensen hebben namelijk geen les in mediawijsheid gekregen op school.
- Complimentendagen organiseren. Of je nu in een klaslokaal, op kantoor of in een magazijn bent. Het geven van complimenten zorgt altijd voor een positieve sfeer.
- Trainingen volgen. Er zijn veel workshops en cursussen die helpen pesten op de werkvloer te herkennen en aan te pakken.
Key takeaways
- De Week tegen Pesten is een landelijk initiatief om pesten in het onderwijs tegen te gaan.
- De Week tegen Pesten is altijd in de laatste week van september, in 2025 is dat van 22 tot en met 26 september.
- Bijdragen aan de Week tegen Pesten kan ook als je niet in het onderwijs zit, bijvoorbeeld door roddelen op de werkvloer tegen te gaan of mediawijsheid bij te brengen.
Check onze vacatures
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Veelgestelde vragen
-
Wat is de Week tegen Pesten?
-
Wat houdt de Week tegen Pesten in?
-
Wanneer is de Week tegen Pesten?
-
Wat was het thema van de Anti-Pestweek van 2024?
De Week tegen Pesten is een initiatief van Stichting School en Veiligheid. Het doel? Het tegengaan van pesten in het onderwijs met lessen, workshops en andere activiteiten.
De Week tegen Pesten is een nationale actieweek waarin scholen lesmateriaal en andere tools krijgen zoals video’s, artikelen en meer om pesten aan te pakken en meer bewustwording te creëren.
De Week tegen Pesten is elk jaar in de laatste week van september, aan het begin van het schooljaar dus. De Week tegen Pesten is in 2025 van 22 t/m 26 september.
Het thema van de Week tegen Pesten 2024 was “Denk FF Na!” om mensen stil te laten staan bij de snelheid waarmee ze verhalen verspreiden.