Media, je brengt er een hoop tijd mee door. Precies daarom is het slim om wat extra aandacht te besteden aan onze mediawijsheid, en laat de Week van de Mediawijsheid daar de ideale gelegenheid voor zijn. Want hoe zorg je ervoor dat je mediagebruik niet in de overdrive gaat? En hoe krijg je controle over je schermtijd? In dit artikel vertellen we je alles over de Mediawijsheid Week en geven we je handige tips om bewust met je media om te gaan.
Wat is de Week van de Mediawijsheid?
De Week van de Mediawijsheid is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en heeft als doel om jongeren bewust te maken van hun (social) mediagebruik. Mediawijsheid betekent dat je bewust en kritisch omgaat met de allerlei soorten media, zoals online nieuws, sociale media televisie. Tijdens deze week worden er daarom verschillende activiteiten georganiseerd om mensen van jong en oud te laten weten hoe je op een gezonde manier met media omgaat.
Wanneer is de Week van de Mediawijsheid in 2025?
Elk jaar valt de Week van de Mediawijsheid ergens rond de eerste en tweede week van november. Wanneer je in 2025 de Week van de Mediawijsheid viert, check je hier:
Week van de Mediawijsheid 2025 | Vrijdag 7 november tot en met vrijdag 14 november. |
Week van de Mediawijsheid 2026 | Verwachte datum: vrijdag 6 november tot en met vrijdag 13 november. |
Week van de Mediawijsheid 2027 | Verwachte datum: vrijdag 5 november tot en met vrijdag 12 november. |
Week van de Mediawijsheid 2028 | Verwachte datum: vrijdag 10 november tot en met vrijdag 17 november. |
Waarom is mediawijsheid belangrijk?
In de Week van de Mediawijsheid wil het ministerie van OCW ervoor zorgen dat jij je bewust bent van de impact van media. Maar waarom is dat eigenlijk belangrijk?
- Minder schermtijd voor het slapen helpt je lichaam om tot rust te komen, waardoor je een betere nachtrust hebt.
- Minder afleiding door schermen zorgt voor meer focus en productiviteit, zowel op werk als thuis.
- Door bewust om te gaan met media, heb je minder stress en voel je je mentaal beter.
- Door minder tijd online door te brengen, heb je meer tijd voor fysieke beweging en andere hobby’s.
- Meer offline tijd betekent ook meer echte interactie met vrienden, familie en collega’s.
- Mediawijsheid is nog geen verplicht vak in het onderwijs, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat jongeren leren omgaan met de gevaren van media.
Mediawijsheid tips
Het is wel duidelijk: (social) mediawijs worden is een must voor je mentale en fysieke gezondheid. Hoog tijd om tijdens deze week een lesje mediawijsheid te volgen, dus. Lucky for you ben je voor mediawijsheid tips aan het juiste adres:
- De Pomodoro-techniek. Zet een timer voor 25 minuten en werk geconcentreerd aan je taken. Neem daarna vijf minuten pauze om even op te staan, rond te lopen en je ogen van het scherm te halen.
- Let op je ogen. Probeer regelmatig naar iets in de verte te kijken. Hierdoor hebben je ogen even de tijd om te ontspannen. Een blue light bril is trouwens ook handig. Door de blauwe glazen raken je ogen namelijk een stuk minder snel vermoeid.
- Beperk social media. We know, het is verleidelijk om constant je telefoon te checken of door social media te scrollen tijdens werktijd. Plan daarom vaste momenten in om je social media te checken, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze, zodat je niet continu afgeleid wordt.
- Plan schermvrije tijd in. Stel een moment per dag in waarop je even geen technologie gebruikt. Bijvoorbeeld tijdens het avondeten of een uur voordat je gaat slapen. Dit helpt je om even tot rust te komen zonder constante digitale prikkels.
Key takeaways
- De Week van de Mediawijsheid is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om mensen bewust te maken van het belang van mediawijsheid.
- In 2025 vindt de Week van de Mediawijsheid plaats van vrijdag 7 november tot en met vrijdag 14 november.
- Mediawijsheid vermindert stress, verhoogt focus, verbetert slaap en versterkt je offline interacties met anderen.
- Tips voor mediawijsheid: gebruik de Pomodoro-techniek, neem schermpauzes en beperk je schermtijd.
Check onze vacatures
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Veelgestelde vragen
-
Wat is de Week van de Mediawijsheid?
-
Wanneer is de Week van de Mediawijsheid in 2025?
-
Waarom is het belangrijk om gezond met media om te gaan?
-
Hoe kan ik mijn schermtijd op werk beperken?
De Week van de Mediawijsheid is een jaarlijkse week waarin we stilstaan bij ons mediagebruik en hoe we dit gezond en bewust kunnen inzetten.
In 2025 vindt de Week van de Mediawijsheid plaats van vrijdag 7 tot en met vrijdag 14 november.
Door je bewust te zijn van je mediagebruik voorkom je stress, verbeter je je slaap en word je productiever. Het zorgt er ook voor dat je meer tijd hebt voor offline activiteiten, wat je een boost geeft aan je gezondheid.
Stel een timer in en neem na deze tijd een korte pauze. Loop bijvoorbeeld een rondje of maak een korte babbel met je collega. Ook is het slim om een blue light bril aan te schaffen voor de momenten dat je wel achter een scherm zit.