Zillenials

‘Ben ik een Millennial of Gen Z?’ Als je je dit afvraagt, is de kans groot dat je eigenlijk bij de Zillenials hoort. Dit is dé tussengeneratie met kenmerken van zowel Generatie Y als Generatie Z. Hoe verschillen de Zillenials van deze twee? En hoe gedraagt deze generatie zich op de werkvloer? Hang on, want wij stellen je graag voor aan deze zelfbenoemde in-between generatie.

Zillenials kenmerken

  • Geboren tussen (ruwweg) 1992 en 2002.
  • Voelen zich ‘in-between’ de Millennials en Gen Z.
  • Hebben zichzelf benoemd, want ‘Zillenials’ is geen academische term, al wordt ie inmiddels wel gebruikt in de wetenschap.
  • Herinneren zich een wereld zonder smartphones, maar maakten de komst van de eerste iPhone mee.
  • Experimenteerden met de eerste socialmediaplatforms als Hyves, MSN en MySpace en zagen de overgang naar WhatsApp, TikTok en Instagram.
  • Maakten 9/11 niet actief mee, maar groeiden wel op in de nasleep daarvan.
  • Behaalden hun diploma tijdens of vlak na de coronapandemie.

Wat zijn Zillenials?

Stiekem is de term ‘Zillenials’ (ook wel ‘Zennials’) niet op dezelfde manier als andere generaties benoemd door wetenschappers. Nope, Zillenials hebben zichzelf uitgevonden. Net als de Xennials zijn ze een tussengeneratie, ook wel een microgeneratie genoemd. Ze hangen dus in het midden van twee generaties. In dit geval gaat het om de Millennials en Gen Z. Zillennials stellen zich de vraag ‘Ben ik een Millennial of Gen Z?’, maar voelen zich eigenlijk in beide generaties niet compleet thuis. Veel van hen kwamen samen op het antwoord: een eigen in-between generatie, de Zillenials (of Zillennials, met twee n’en, daar is niet iedereen het over eens).

Waar die behoefte aan een tussengeneratie vandaan komt? Waarschijnlijk komt het van het grote verschil tussen opgroeien in de jaren 80 en in de jaren 90, terwijl je in beide gevallen Millennial bent. Zillenials voelen zich te jong om bij die generatie te horen, maar herkennen zich niet helemaal in Gen Z, die volledig opgroeide met het internet. Zennials zagen bijvoorbeeld de eerste socialmediaplatforms zoals Hyves en MSN verschijnen. Maar Gen Z kent die vaak al niet meer, omdat ze zo snel plaatsmaakten voor Facebook en WhatsApp.

Hiermee laten de zelfbenoemde Zillennials een belangrijk punt van generatiemanagement zien. Namelijk dat de generaties niet set in stone zijn en meer gaan om een gevoel dan om een geboortejaar. Iemand die in 1996 is geboren, kan zich Millennial voelen, zich juist meer herkennen in Gen Z óf zichzelf definiëren als Zillenial. Up to them.

Kenmerken van Zillenials op de werkvloer

  • Tonen een mix van behoeften van Gen Z en Millennials.
  • Passen zich makkelijk aan Gen Z collega’s en Millennials aan.
  • Hechten waarden aan een gezonde werk-privébalans en willen graag hybride werken.
  • Hebben een ‘eerst jezelf bewijzen, dan eisen’ houding, anders dan Gen Z.
  • Vinden DE&I op de werkvloer en sociaal verantwoorde thema’s belangrijk.
  • Zoeken stabiliteit en ontwikkelingsmogelijkheden.

Samenwerken met Zillenials

Omdat de Zillenials een tussengeneratie zijn, hebben ze veel overeenkomsten met Gen Z en Millennials op de werkvloer. Dit betekent dat ze hun collega’s van deze generaties snel begrijpen, maar zich niet volledig in hen herkennen. Zo gebruiken ze eerder TikTok dan Millennials (die meestal liever op Instagram Reels blijven), maar kunnen ze het snelle swipen van Gen Z niet bijhouden. Hoe uit zich dat op het werk? Check it out:

Hybride werken

Veel Zenials haalden hun diploma tijdens of vlak na de coronapandemie, dus ze zijn gewend aan thuiswerken. Dat willen ze graag blijven doen om een chille work-life balance in stand te houden, maar niet alle bedrijven komen deze wensen tegemoet. En aan de andere kant hechten Zillennials veel waarde aan persoonlijk contact op het werk, dus volledig thuiswerken is niet de beste oplossing. The best of both worlds, dat is wat ze graag willen: hybride werken. Bied jij deze optie al aan?

Eerst jezelf bewijzen, dan eisen

De grenscollega’s van de Zillenials, Gen Z, zijn vaak niet bang om op hun strepen te staan. Valt het salaris tegen en is het werk saai? Jammer voor de werkgever, want Gen Z gaat dan echt niet akkoord met het voorstel. Zillennials zijn hier voorzichtiger in. Ze willen zichzelf eerst bewijzen voordat ze met allerlei eisen komen. Gaat het al een tijdje lekker op het werk en kunnen ze dit goed onderbouwen? Dan durven Zenials zeker wel om salarisverhoging te vragen. Neem ze serieus als zij dit doen.

Een sociaal verantwoorde werkgever

De meeste Zillenials zijn wat minder fanatiek dan Gen Z als het gaat om sociaal activisme. Maar ze vinden onderwerpen als het milieu, duurzaamheid en DE&I net zo belangrijk. Daarom scoor je als werkgever pluspunten als je een duidelijk zichtbaar inclusiviteitsbeleid hebt, zoals een diversiteitsdag, toegankelijk kantoorgebouw en gebedsruimten op het werk. Ook initiatieven die met duurzaamheid te maken hebben spreken Zennials aan. Denk aan een bedrijfslunch met vegan opties of biologische producten. Daarbij wordt er natuurlijk het liefst zo min mogelijk voedsel verspild.

Een brug slaan tussen collega’s

Dankzij hun in-between positie slaan Zillenials makkelijk een brug tussen Gen Z en Millennials. Super waardevol, want beide generaties vind je in 2024 veel op de werkvloer. Zillennials kunnen Millennials bijvoorbeeld goed helpen met het gebruiken van nieuwe software en digitale platforms. Ze zijn vaak geduldiger in uitleggen dan Gen Z. En ze doen het graag, want veel Zennials werken graag nauw samen met collega’s in een prettige werksfeer.

Stabiliteit en ontwikkelingsmogelijkheden

Zillennials zijn minder loyaal en standvastig dan hun voorgangers, en hebben sneller de neiging om ontslag te nemen als een ander bedrijf betere arbeidsvoorwaarden aanbiedt. Stabiliteit en ontwikkeling zijn hierbij vooral belangrijk. Bied je dus geen vast contract aan of zijn er weinig doorgroeimogelijkheden voor hen bij jouw bedrijf? Grote kans dat Zennials dan na een tijdje opstappen. Tip: ga in gesprek met de Zillennials in jouw team om erachter te komen waar zij behoefte aan hebben. Zo voorkom je dat zij vertrekken.

Key takeaways

  • Zillennials zijn geboren tussen ruwweg 1992 en 2002. Er is overlap met Millennials en Gen Z.
  • Zillennials herkennen zichzelf niet volledig in de Millennials en Gen Z, dus ze benoemden zichzelf als tussengeneratie.
  • Dit komt doordat zij meer gewend zijn aan de digitale wereld dan Millennials, maar er niet volledig mee zijn opgegroeid zoals Gen Z.
  • Zillenials zijn waardevol op de werkvloer omdat ze makkelijk een brug slaan tussen collega’s van beide generaties.
  • Bied hybride werkmogelijkheden, inclusiviteit, stabiliteit, goede ontwikkelingsmogelijkheden aan om Zennials te binden en behouden.

Veelgestelde vragen

  • Wat zit er tussen Gen Z en Millennials?

  • Bingo, dat zijn de Zillenials. Eigenlijk zit deze generatie er niet helemaal tussen, maar hebben ze overlap met Gen Z en de Millennials. Ruwweg zijn Zillenials geboren tussen 1992 en 2002.

  • Ben ik een Zillennial?

  • Misschien wel als je ergens tussen 1992 en 2002 geboren bent, maar jezelf niet volledig identificeert met Millennials of Gen Z. Zillenials groeiden op met het internet en social media, maar kunnen zich ook nog een wereld zonder herinneren.

  • Hoe zijn Zillenials op de werkvloer?

  • Zillenials hebben een mix van waarden en behoeften van Millennials en Generatie Z. Denk aan hybride willen werken, een voorkeur voor sociaal verantwoorde werkgever, behoefte aan een prettige work-life balance, goede ontwikkelingsmogelijkheden en stabiliteit.