Altijd maar op dezelfde werkplek verschijnen? Pff, saai. Gelukkig wordt hybride werken steeds populairder bij bedrijven. Met deze flexibele manier van werken kun je overal aan de slag. Weten welke voordelen nog meer aan hybride werken kleven? En wat de nadelen zijn? Op YoungCapital vind je alle antwoorden. Lees verder en ontdek hoe jij binnenkort kunt werken op een terras ergens in Frankrijk.
Wat is hybride werken?
Weleens van gehoord, hybride werken? De betekenis is simpel. Met deze secundaire arbeidsvoorwaarde combineer je kantoorwerk met remote werken. Of dat nu thuis is, in dat gezellige koffietentje om de hoek, of zelfs ergens in het buitenland. Sinds de coronacrisis is hybride werken razend populair. Mensen vonden het fijn om thuis te werken, maar thuiswerken had ook nadelen, dus ze wilden the best of both worlds. En bam, hybride werken was de oplossing.
Om hybride te kunnen werken heb je de juiste digitale tools nodig die locatie onafhankelijk werken a piece of cake maken. Bij een hybride werkplek spelen daarom HR-technologieën een belangrijke rol. Die zorgen er namelijk voor dat de samenwerking tussen jou en je collega's soepel verloopt. Denk aan slimme tools voor virtuele vergaderingen en gedeelde projectmanagement platforms. Zo heb je voortaan alleen nog maar je laptop nodig om overal aan de slag te kunnen.
Plannen voor de toekomst
Het kabinet timmert flink aan de weg voor de toekomst van hybride werken. Zo wordt er hard gewerkt aan het verduurzamen van hybride werken, bijvoorbeeld door het stimuleren van flexibele werkroosters om woon-werkverkeer te verminderen. Binnenkort brengt de Sociaal-Economische Raad (SER) hierover advies uit en wordt duidelijk hoe zij hybride werken willen verduurzamen.
Voor- en nadelen van hybride werken
Klinkt goed hè, hybride werken? Maar hybride werken heeft naast voordelen ook een aantal nadelen. We wegen ze voor je af:
Voordelen hybride werken
- Flexibiliteit. Hybride werken geeft je de vrijheid naast je kantoorwerk ook deels ergens anders te werken. Thuis, op kantoor of misschien in je favoriete koffieshop? En dat houdt je flexibel, want je kunt je werk beter afstemmen op je persoonlijke leven.
- Minder pendelen, meer chillen. Geen ochtendrush om de trein te halen of vast te zitten in het beruchte verkeer. Met hybride werken vertrek je zonder gedoe later naar kantoor en begin je thuis alvast met je werk, da’s pas lekker opstarten.
- Efficiënter werken. Buiten kantoor op werken aan individuele taken en op kantoor verschijnen voor meetings: hoe efficiënt is dat?
Nadelen hybride werken
- Kantoordagen afstemmen. Jij bent op donderdag op kantoor en je collega op dinsdag… Kantoordagen afstemmen met je collega’s voor het plannen van een face-to-face meetings is een hele klus.
- Technische hick-ups. Let’s be honest: soms gooien technische problemen roet in het eten. Verbindingen die wegvallen, microfoons die het niet doen, en dat maakt hybride werken niet altijd even makkelijk. Gelukkig kun je met hybride werken je meetings ook gewoon op kantoor houden in plaats van online.
Hybride werken: 6 tips
Let op: er zijn een aantal dingen belangrijk als je hybride gaat werken. Welke dat zijn, lees je hieronder.
Tip 1. Overleg met je werkgever
Wil je graag hybride werken, maar weet je niet of het kan? Check dan bij je werkgever of dit een optie is. Zo niet, dan mag je misschien wel thuiswerken. Je vindt de regels over werken op afstand ook terug in je arbeidsovereenkomst.
Tip 2. Plan je kantoordagen
Kies vaste kantoordagen. Da’s niet alleen handig voor jou, maar ook voor je collega's. Zo weten je collega’s wanneer ze je op kantoor kunnen verwachten en wanneer je hybride gaat werken. Markeer jouw kantoordagen in de gedeelde agenda met een opvallende kleur. Daarmee maak je jouw aanwezigheid extra duidelijk.
Tip 3. Deel je dag in
Hybride werken in een lawaaierige koffiebar of op een zonnig terras je focus behouden is niet simpel. Deel daarom je dag in focusblokken van bijvoorbeeld twee uur. Leg je telefoon weg, zet je koptelefoon op (voor demping) en focus je volledig op je werk.
Tip 4. Overleg met het thuisfront
Ja, ook het thuisfront moet op de hoogte zijn van jouw work schedule. Een weekplanner is hiervoor je beste vriend. Zo weet je hoe laat het gezin - oftewel, de afleiding (grapje) - thuiskomt en wie de boodschappen doet voor het avondeten.
Tip 5. Chatten met collega’s
Stem je kantoordag af met je collega’s, zodat je elkaar niet steeds mist. Vooral met die ene collega die een heel ander werkschema heeft
Tip 6. Haal het maximale uit kantoordagen
En wanneer je dan wél de kans hebt om samen met je collega's te zijn, is het belangrijk om daar het meeste uit te halen. Denk aan gezamenlijke lunches of wandelingen met je team.
Key takeaways
- Met hybride werken werk je deels op kantoor en mag je deels zelf je werkplek kiezen.
- Voordelen van hybride werken zijn onder meer flexibiliteit, minder reistijd en verhoogde productiviteit.
- Nadelen van hybride werken zijn afleidingen van de omgeving en technische problemen.
- Tips voor hybride werken: plan je kantoordagen en communiceer met je werkgever.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is hybride werken?
-
Waarom is hybride werken belangrijk?
Wat is hybride werken? Hybride werken is een secundaire arbeidsvoorwaarde waarbij je als werknemer de vrijheid hebt om deels op kantoor en deels op verschillende locaties te werken. Ga bijvoorbeeld wekelijks een dag aan de slag in een gezellig café.
Hybride werken geeft je als werknemer de vrijheid om je werktijden en werkplek flexibel in te delen. Hierdoor heb je meer flexibiliteit in je werk en ben je productiever.