Stoic mindset

Werkstress, social media en allerlei andere prikkels zorgen ervoor dat steeds meer mensen met samengeknepen billen door het leven gaan. Gelukkig komt daar de stoic mindset om de hoek kijken. Het toepassen van de stoïcijnse filosofie betekent niet dat je problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Wel leer je beter omgaan met uitdagingen en krijg je grip op je emoties. Reden genoeg om meer te leren over de stoïcijnse levenskunst, en lucky for you sommen we in dit artikel alle belangrijke info op.

Stoïcijnse mindset betekenis

We nemen je mee naar het oude Griekenland en Rome, waar de stoic mindset is ontstaan. De stoïcijnen zochten daar 300 jaar geleden naar een manier om goed te kunnen leven en helder voor ogen te krijgen wat ze nou echt belangrijk vonden in het leven. Nutteloze emoties? Die moesten de deur uit. Boos worden omdat het regent heeft nou eenmaal geen zin. Stoïcijns denken zorgt er juist voor dat je de “verkeerde manier van denken” omzet naar iets waar je wel controle over hebt. Zo voorkom je dat je tijdens een plensbui mokkend over straat loopt.

Makkelijker gezegd dan gedaan? Tja, die stoïcijnse mindset heb je vast niet binnen een dag te pakken. Maar je kunt genoeg doen om jouw mindset te veranderen. Verderop helpen we je daar graag bij.

Waarom is een stoïcijnse mindset belangrijk?

De stoic mindset is wat anders dan zweverige theorieën over het leven. Sterker nog, met deze mindset ben je juist realistisch. Stoïcijns denken zorgt er namelijk voor dat je je voorbereidt op de onvoorspelbaarheid van het leven. Denk aan een baan die je heel graag wilde, maar waarvoor je niet bent aangenomen. Of de promotie waar je op hoopte die naar een ander teamlid ging. De stoïcijnse filosofie zorgt ervoor dat jij in dit soort situaties niet bij de pakken neer gaat zitten. Je traint dus als het ware je veerkracht.

5 stoïcijnse oefeningen

Overtuigd van de stoïcijnse mindset? Dan wil je ’m natuurlijk toepassen in de praktijk. Er bestaan verschillende technieken die jou helpen om te starten met het stoïcisme. Als we ze allemaal opnoemen zijn we morgen nog bezig, maar deze 5 oefeningen zijn alvast een goed begin van jouw stoïcijnse leven:

1. Bereid je voor op obstakels

De stoïcijnen noemen dit premeditatio malorum, oftewel: het vooraf visualiseren van tegenslagen. Door bewust na te denken over wat er mis kan gaan op een dag, bereid je je mentaal voor op mogelijke obstakels. Stel je bijvoorbeeld voor dat je belangrijke afspraken ineens worden afgezegd, je in de file staat, of dat de trein vertraging heeft. Dit betekent niet dat je negatief de dag ingaat, maar juist dat je bij tegenslagen niet uit het veld geslagen wordt. Je bent tegenslagen dus al een stap voor.

2. Concentreer je op wat binnen je controle ligt

In plaats van te stressen over zaken waar je geen invloed op hebt, focus je je met een stoic mindset op wat je wel kunt controleren. Gaat het regenen? Dat kun je niet veranderen. Wat je wel kunt veranderen, is hoe je ermee omgaat. Neem een paraplu mee of kies ervoor om te dansen in de regen (beetje overdreven natuurlijk, maar je snapt het punt). Dit geldt voor veel situaties in het leven: je kunt niet altijd de omstandigheden bepalen, maar wel je eigen reactie.

3. Gebruik obstakels in je voordeel

Een belangrijk onderdeel van de stoïcijnse leer is dat elk obstakel ook een kans is. Dat klinkt misschien cliché, maar het helpt je om anders te kijken naar tegenslagen. Ben je afgewezen voor een baan? Zie het als een kans om je vaardigheden verder te ontwikkelen of een nieuwe richting op te gaan. In plaats van frustratie te voelen, probeer je de positieve kant van een situatie te zien. Obstakels vormen zo geen blokkade, maar een uitdaging om te groeien.

4. Oefen je zelfbeheersing

De stoïcijnen waren groot voorstander van zelfbeheersing, zowel in emotie als in verlangen. Dit betekent niet dat je als een robot door het leven moet gaan, maar wel dat je niet direct reageert op elke emotie of impuls. Word je bijvoorbeeld boos op een collega? Adem diep in en geef jezelf de ruimte om na te denken voor je reageert. Zo kun je beter omgaan met uitdagende situaties.

5. Reflecteer op jezelf

De stoïcijnen geloofden in dagelijkse reflectie. Schrijf voor jezelf op welke momenten je goed hebt aangepakt en wat je in het vervolg anders kunt doen om beter op de situatie te reageren. Deze stoïcijnse oefening helpt je om continu te leren van je eigen gedrag. Zie het dus niet als een moment om jezelf te straffen, maar om te kijken naar hoe je je stoïcijnse mindset nog beter kunt ontwikkelen. Zo groei je elke dag een beetje meer.

Key takeaways

  • Een stoic mindset betekent dat je je energie steekt in wat je kunt beïnvloeden, rustig blijft onder alle omstandigheden en dingen accepteert zoals ze zijn.
  • Door aan je stoïcijnse mindset te werken, train je je veerkracht.
  • Leer stoïcijns denken door je voor te bereiden op negatieve situaties, je te concentreren op wat binnen je controle ligt en regelmatig op jezelf te reflecteren.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is een stoïcijnse mindset?

  • Een stoïcijnse mindset is een manier van denken waarin je je alleen richt op wat je kunt beïnvloeden. Met deze manier van denken blijf je rustig tijdens onverwachte situaties en accepteer je situaties zoals ze zijn.

  • Hoe kan stoïcisme mij helpen?

  • Stoïcisme maakt je veerkrachtiger en beter bestand tegen stress. Je leert obstakels zien als kansen om te groeien, waardoor je niet snel ontmoedigd raakt.

  • Welke stoïcijnse oefeningen zijn er allemaal?

  • Leer stoïcijns denken door je te focussen op wat binnen je controle ligt. Ook is het belangrijk om obstakels als je voordeel te gebruiken en regelmatig op jezelf te reflecteren. Meer van dit soort stoïcijnse oefeningen vind je in ons artikel.