Organiseer jij elk jaar het kerst- of paasdiner voor je familie? Wie weet is een baan als banquetingmedewerker dan iets voor jou. In deze functie zorg je ervoor dat evenementen tot in de puntjes geregeld worden. Dat doe je niet voor je eigen familie, maar voor een groot evenement. Een baquetingmedewerker regelt alles tot in de puntjes, van de bediening tot afbouw. Alles weten over het banquetingmedewerker salaris en welke taken je hebt in deze functie? Op YoungCapital lees je er alles over.
Op deze pagina

Wat is een banquetingmedewerker?
Om te achterhalen wat de betekenis van een banquetingmedewerker is, moet je natuurlijk eerst de betekenis van banqueting weten. Dus wat betekent banqueting precies? Simpel: banqueting is een gespecialiseerde afdeling binnen een organisatie die zich focust op het organiseren van evenementen en andere bijeenkomsten. Als banquetingmedewerker ben je verantwoordelijk voor de uitvoering van deze vergaderingen, bruiloften, congressen en diners. Je werkt in hotels, conferentiecentra of grote horecagelegenheden en zorgt ervoor dat de zalen perfect zijn ingericht, het eten en drinken goed geserveerd wordt en de gasten een topbeleving hebben.
Taken banquetingmedewerker
- De planning afstemmen met de banquetingsupervisor.
- Zalen opbouwen en inrichten.
- Bezoekers vriendelijk ontvangen en begeleiden.
- Eten en drinken serveren aan gasten.
- Zorgen dat alles netjes blijft.
- De zaal na afloop opruimen en afsluiten.
Een van jouw taken als banquetingmedewerker is eten en drinken serveren. Tja, die hapjes en drankjes komen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Maar geen zorgen, voor dit beroep hoef je meestal geen held in de keuken te zijn. Vaak maken cateringmedewerkers of ander keukenpersoneel het eten klaar. Soms doe je dit wel als banquetingmedewerker, bijvoorbeeld als je bij een klein bedrijf werkt. Check voor je gaat solliciteren dus goed of er in de vacature gevraagd wordt naar iemand die van kokkerrellen houdt.
Salaris banquetingmedewerker 2025
Hoeveel salaris je als banquetingmedewerker verdient, hangt af van je ervaring en werkgever. Je start vaak rond het minimumloon, maar met ervaring kan je salaris oplopen tot € 2.800 bruto per maand. Soms krijg je daarnaast fooi of extra toeslagen voor het werken tijdens avonden en weekenden. Hoeveel dat is, hangt ook af van je werkgever.
Banquetingmedewerker worden
Je hebt meestal geen diploma nodig om banquetingmedewerker te worden. In de praktijk leer je als banquetingmedewerker het meest, dus ervaring in de horeca komt van pas. Het werkt natuurlijk ook in je voordeel als je een horeca-opleiding gevolgd hebt, zoals Gastheer/Gastvrouw (mbo niveau 2). Maar ook op een hotelschool leer je vaak de fijne kneepjes van banqueting.
Om kans te maken op een leuke banquetingmedewerker baan, is het belangrijk dat je de juiste competenties en eigenschappen op je cv hebt staan. In deze functie is het erg belangrijk dat je gastvrij bent. Ook flexibel zijn is een must, want voor deze baan heb je ogen in je achterhoofd nodig. Niet letterlijk natuurlijk, maar als banquetingmedewerker houd je wel van alles in de gaten. Bijvoorbeeld of er geen troep op de vloer ligt en of alle gasten tevreden zijn. Dit doe je natuurlijk niet alleen, maar in een team van banquetingmedewerkers. Het is dus vast geen verrassing dat goed kunnen samenwerken ook belangrijk is in deze functie.
Klaar om banquetingmedewerker te worden?
Met onze sollicitatietips wordt solliciteren een makkie. Check bijvoorbeeld hoe je een cv of motivatiebrief maakt voor een horecabaan.
Doorgroeimogelijkheden banquetingmedewerker
Misschien is het je opgevallen dat het salaris van een banquetingmedewerker niet veel kan groeien. Dat komt onder andere omdat je in deze functie geen verschilende functieniveaus hebt. Als banquetingmedewerker kun je gelukkig wel doorgroeien naar banquetingmanager of banquetingsupervisor (same thing). In deze functie heb je de leiding over een team van banquetingmedewerkers. Daarnaast maak je de afspraken met de organisatoren van het evenementen. Bijvoorbeeld wanneer het evenement is, hoeveel personeel je nodig hebt en wat de wensen zijn. Als banquetingmananger heb je dus meer verantwoordelijkheden.
Key takeaways
- Betekenis: als banquetingmedewerker ben je verantwoordelijk voor de uitvoering van evenementen in een hotels, conferentiecentra en andere grote horecagelegenheden.
- Taken: je stemt de planning af met de banquetingmanager, bouwt zalen op, ontvangt bezoekers en serveert hen eten en drinken tijdens het evenement.
- Salaris: tussen het minimumloon en € 2.800 bruto per maand.
- Je hebt nodig: je hebt meestal geen diploma nodig om banquetmedewerker te worden, maar het is wel belangrijk dat je flexibel en gastvrij bent.
- Doorgroeimogelijkheden: als banquetmedewerker kun je doorgroeien naar banquetingmanager.
Overzicht banquetingmedewerker
Vacatures banquetingmedewerker
Veelgestelde vragen
-
Wat betekent banqueting?
-
Wat is een banquetingmedewerker?
-
Wat verdient een banquetingmedewerker?
-
Heb je een opleiding nodig om banquetingmedewerker te worden?
Banqueting is een speciale afdeling binnen een organisatie die zich focust op het organiseren van evenementen en andere bijeenkomsten.
Als banquetingmedewerker regel je de uitvoering van evenementen in hotels, conferentiecentra of grote horecagelegenheden. In deze functie bouw je zalen op en kleed je ze aan. Ook ontvang je gasten voor het evenement en serveer je hen eten en drinken.
Het salaris van een banquetingmedewerker ligt tussen het minimumloon en € 2.800 bruto per maand. In deze functie kun je dus niet veel groeien. Wel kun je doorgroeien naar een functie als banquetingmanager.
Nope, meestal heb je geen opleiding nodig om te werken als banquetingmedewerker. Een afgeronde horeca-opleiding en ervaring in de horeca is vaak wel een plus, maar niet verplicht.