DIV-medewerker

Ben jij een georganiseerd type en word je blij van een opgeruimd huis of computer? Misschien is werken als DIV-medewerker dan wat voor jou. In deze functie ben je namelijk constant bezig met documenten organiseren, de cloud opruimen en documentmanagementsystemen verbeteren. Maar waar staat DIV-medewerker eigenlijk voor? De betekenis, het takenpakket van een DIV-medewerker en de opleiding die je nodig hebt komen allemaal voorbij in deze functieomschrijving van DIV-medewerker. Lees dus vlug verder en je komt er vanzelf achter of werken als DIV-medewerker bij je past.

Wat is een DIV-medewerker?

Yep, soms heeft DIV iets te maken met coderen in HTML, maar in dit geval is DIV een hele andere afkorting. DIV staat hier voor ‘documentaire informatievoorziening’: het beheren, archiveren, registreren en beschikbaar stellen van documenten binnen een organisatie. Da’s dan ook precies waar een DIV-medewerker (of medewerker documentaire informatievoorziening) verantwoordelijk voor is. In deze functie zorg jij ervoor dat belangrijke documenten veilig, georganiseerd en volgens de wet opgeslagen staan in het systeem van jouw werkgever. Een belangrijke taak, want dankzij jou wordt de digitale archiefkast geen troep en kunnen je collega’s makkelijk de documenten vinden die ze nodig hebben.

Waar werkt een DIV-medewerker?

Je kunt als DIV-medewerker bijvoorbeeld werken bij een gemeente, de Belastingdienst of een andere overheidsinstantie. Niet gek, want daar vind je een hele hoop (gevoelige) documenten. Maar ook zorginstellingen, banken, verzekeraars en non-profitorganisaties hebben vaak DIV-medewerkers in dienst. Bij welke organisatie je ook aan de slag gaat, je werkt altijd op kantoor achter de computer. Je werkt regelmatig samen met administratief medewerkers en andere collega’s binnen het bedrijf. Je adviseert ze bijvoorbeeld over waar ze documenten het beste op kunnen slaan. En helpt wanneer ze een bestand niet kunnen terugvinden.

Salaris DIV-medewerker 2025

Wat levert dat eigenlijk op, zo’n baan als DIV-medewerker? Het salaris is afhankelijk van jouw ervaring, maar ook van de organisatie waar je werkt. Overheidsinstellingen volgen bijvoorbeeld de cao, dus dan staat het salaris van een DIV-medewerker daarin vast. Maar andere bedrijven bieden mogelijk een hoger of lager salaris. Om je toch een idee te geven: gemiddeld ligt het salaris van een DIV-medewerker tussen het minimumloon en € 3.500 bruto per maand. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe meer je uiteindelijk verdient. Precies weten waar je aan toe bent? Check de DIV-medewerker vacatures voor een salarisindicatie.

Wat doet een DIV-medewerker?

Als DIV-medewerker ben jij degene die de boel op orde houdt in een organisatie. Je zorgt ervoor dat alle digitale bestanden netjes worden opgeslagen en altijd beschikbaar zijn wanneer je collega’s ernaar zoeken. Dit betekent dat je elk document labelt en in een vaste categorie plaatst. Vervolgens zet je de documenten in goed gestructureerde mappen, zodat iedereen direct weet waar ze wat kunnen vinden. Regelmatig check je of alles nog klopt en pas je het opslagsysteem aan waar nodig.

Maar daar stoppen je taken als DIV-medewerker niet: je kijkt continu naar hoe je de informatiestromen kunt verbeteren. Of het nu gaat om nieuwe documentmanagementsystemen implementeren of bestaande processen optimaliseren, jij zorgt dat de organisatie altijd een stap vooruit is op het gebied van digitalisering. Ook leg je jouw collega’s uit wat de beste manier is om documenten te beheren en veilig op te slaan.

Functieomschrijving DIV-medewerker

  • Documenten beheren en archiveren.
  • Zorgen dat collega’s de juiste documenten of gegevens kunnen terugvinden.
  • Documenten bewaren en vernietigen volgens de wet en de regels van het bedrijf.
  • Documentmanagementsystemen, procesoptimalisatie en digitalisering implementeren of verbeteren.
  • Advies geven over hoe documenten en informatie het best beheerd kunnen worden.
  • Controleren of documenten op de juiste manier geclassificeerd, gearchiveerd en beschreven zijn.

DIV-medewerker opleiding en skills

Spreekt werken als DIV-medewerker je aan? Dan wil je vast weten welke opleiding je hiervoor moet volgen. De meeste werkgevers vragen om een afgeronde mbo-opleiding, het liefst op het gebied van informatiebeheer of archiefwerk. Heb je ervaring met archiveren of ander administratief werk? Dan is dat een groot pluspunt, maar niet altijd een harde eis.

Verder is het belangrijk dat je nauwkeurig werkt en goed bent in organiseren. Ook moeten je digitale vaardigheden in orde zijn. En hoe zit het met jouw communicatieve skills? Aangezien je regelmatig advies geeft aan je collega’s over het opslaan en ordenen van documenten, is het mooi meegenomen als je communicatief sterk bent.

Klaar om DIV-medewerker te worden?

Met onze sollicitatietips wordt solliciteren een makkie. Check bijvoorbeeld hoe je een sollicitatie mail opstelt of welke onderdelen er op je cv moeten.


Key takeaways

  • Betekenis: een DIV-medewerker beheert, archiveert en organiseert digitale documenten van een organisatie.
  • Salaris: een DIV-medewerker verdient tussen het minimumloon en € 3.500 bruto per maand.
  • Taken: documenten beheren en archiveren, documentmanagementsystemen implementeren of verbeteren, advies geven over het opslaan van documenten.
  • Je hebt nodig: een opleiding in archiefwerk of informatiebeheer, nauwkeurig kunnen werken, goede organisatie skills en sterke communicatieve vaardigheden.

Vacatures DIV-medewerker




Veelgestelde vragen

  • Wat is de afkorting van DIV?

  • DIV staat voor documentaire informatievoorziening. Dit betekent het beheren, archiveren, registreren en beschikbaar stellen van documenten binnen een organisatie.

  • Wat is een DIV-medewerker?

  • Een DIV-medewerker is verantwoordelijk voor de opslag en organisatie van digitale documenten in een organisatie.

  • Wat zijn de werkzaamheden van een DIV-medewerker?

  • DIV-medewerkers ordenen en organiseren binnenkomende documenten. Ze zorgen ervoor dat alle documenten volgens de richtlijnen opgeslagen staan en dat collega’s ze makkelijk terug kunnen vinden. Ook breng je verbeteringen aan in het systeem.