Expediteur

Werken als expediteur: iets voor jou?

Heb je graag de touwtjes in handen en vind je douanezaken maar wat interessant? Misschien is een baan als expediteur dan wel jouw ideale match. Expedi-wat? Iemand die op expedities gaat? Niet helemaal. YoungCapital legt je uit wat een expediteur is en vertelt je de ins en outs over dit beroep. Handig, want dan weet je straks of werken als expediteur iets voor jou is.


Wat doet een expediteur?

Een expediteur, wat is dat nou eigenlijk? Om het even simpel te houden: als een bedrijf goederen wil vervoeren, hebben zij daar meestal een transportbedrijf voor nodig. Maar daar komt een hoop geregel bij kijken, vooral als de goederen een grens over moeten. Voor dat geregel heb je een expediteur, ook wel expeditie medewerker. Wat doet een expediteur dan? Binnen deze functie regel je het hele proces rondom het vervoeren van goederen: van de juiste documenten voor de douane tot de beste deal met een transportbedrijf. Je bent dus naast een echte regelaar ook een bemiddelaar.

Jouw werkdag als expediteur

Jouw werkdag als expediteur begint al vroeg op het kantoor van het expeditie- of transportbedrijf waar je werkt. Je neemt een kop koffie met je collega's en start je computer op. Daar check je meteen je mailbox, waar je aanvragen vindt van verschillende klanten. Dit zijn allerlei soorten bedrijven die goederen van A naar B moeten krijgen. Denk aan kledingmerken, e-commercebedrijven en cosmeticawinkels, maar ook aan bedrijven die grondstoffen en onderdelen produceren. Nauwkeurig lees je alle informatie in de e-mail door. Welke goederen moeten er vervoerd worden? Wanneer moeten deze op de plek van bestemming zijn? Is er een opslagplaats nodig?

Heb je een duidelijk beeld van de aanvraag? Tijd om de klant op te bellen en de aanvraag officieel aan te nemen. Tijdens jouw gesprek schrijf je alle wensen van A tot Z op en je legt de telefoon pas neer wanneer alles duidelijk. Dan ga je aan de slag met het regelwerk. Om te beginnen benader je verschillende transportbedrijven en vraag je offertes op. Als expediteur vergelijk je de kosten, snelheid en beschikbaarheid en houd je altijd rekening met het budget en de voorkeuren van de klant. Uiteindelijk kies je voor de meest voordelige optie of leg je een aantal mogelijkheden voor. Soms krijg je aanvragen van kleine bedrijven. Voor hen kan het voordelig zijn om gebruik te maken van groupagediensten. Dat betekent dat een transportbedrijf zendingen van meerdere bedrijven in één keer vervoert.

Transportbedrijf en verlader (het bedrijf dat goederen wil vervoeren) gematcht? De volgende stap is alle documenten in orde maken. Denk aan het contract, douaneformaliteiten, vergunningen en andere verplichte papieren. Als expediteur ben jij dé expert en stel je zonder moeite alles volgens de regels op. Natuurlijk sla je de documenten netjes op en houd je alle afspraken bij in de administratie. Ondertussen houd je de klant op de hoogte van de voortgang. Alles geregeld? Repeat! Je gaat door naar de volgende aanvraag en het proces begint weer van voor af aan.

Waar werkt een expediteur?

De meeste expediteurs werken bij een logistiek bedrijf dat zich focust op het bemiddelen tussen transportbedrijven en verladers. Meestal noem je dit soort bedrijven expeditiebedrijven. Je kunt ook werken bij een transportbedrijf. Sommige transportbedrijven werken namelijk met interne expediteurs. Dan vragen verladers rechtstreeks bij het transportbedrijf vervoer aan, en regel jij alle formaliteiten. In dat geval ben je minder bezig met het opstellen van offertes en uitzoeken van de voordeligste deal voor de verlader. Jouw grootste taak is dan het regelen van import- en exportdocumenten.

Het vervoeren van goederen gebeurt natuurlijk op allerlei manieren. Door de lucht, over het water of via de weg, een expeditiebedrijf regelt het allemaal. Het kan natuurlijk dat jij als expediteur bent gespecialiseerd in een bepaald soort transport. Je hebt dus een luchtvracht expediteur of zeevracht expediteur, maar het komt ook vaak voor dat je afwisselt tussen verschillende soorten transportaanvragen.

In ieder geval werk je altijd samen met collega-expediteurs, die zich bezighouden met andere aanvragen. Natuurlijk kun je altijd bij hen terecht als je vastloopt. Je hebt veel contact met klanten (verladers) en transportbedrijven en hangt regelmatig met hen aan de telefoon. Als je zelf bij een transportbedrijf werkt, werk je waarschijnlijk ook regelmatig samen met transportplanners.

De taken van een expediteur

  • Aanvragen van klanten doornemen.
  • Overleggen met klanten over hun wensen en de aangeboden diensten.
  • Offertes opstellen van verschillende transportbedrijven.
  • Regelen en aanvragen van vergunningen, douanepapieren en andere verplichte documenten.
  • Bijhouden van de administratie.
  • Klant op de hoogte houden van de voortgang.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als expediteur: hoe is dat?

We gaan het niet mooier maken dan het is: werken als expediteur heeft voor- én nadelen. Gaat jouw hart sneller kloppen van de voordelen en kun je best leven met de nadelen? Grote kans dat werken als expediteur dan in jouw straatje past.

Voordelen van werken als expediteur

  • Binnen deze job heb je de touwtjes écht in handen. Je verzorgt alles tot in de puntjes voor een klant en streeft telkens naar het beste aanbod. Uitdagend werk voor de perfectionisten en regelaars onder ons.
  • Vind je het heerlijk om je to-dolijst af te tikken? Big chance dat werken als expediteur je veel voldoening geeft. Na het fiksen van een aanvraag kun je die namelijk lekker afvinken en ga je door met de volgende uitdaging.
  • Wil je werken in de logistiek, maar zie je met pallets slepen of trucs besturen niet zo zitten? Lucky you, als expediteur hoeft dat allemaal niet. Zo heb je een logistieke en administratieve job ineen.

Nadelen van werken als expediteur

  • Werken in de logistiek om been- en armspieren te kweken? Helaas, als expediteur ben je vooral met klanten in gesprek. Als je op zoek bent naar een actieve job, past een andere logistieke baan waarschijnlijk beter bij je.
  • Ben je starter? Dan kom je niet altijd meteen als expediteur aan de bak. Je moet namelijk heel wat kennis en vaak ook ervaring hebben voor deze functie. Heb je een logistieke opleiding achter de rug? Dan heb je geluk, want dan ben je vaak van harte welkom in een junior functie. Even de studieboeken induiken dus.
  • Jouw baan combineren met iets anders? Zoals een gezin, studie of eigen bedrijfje? Dat wordt lastig, want de meeste banen als expediteur zijn op fulltime basis. Even je weekschema bijstellen dus. En anders is er vast een andere toffe logistieke baan waar je wél parttime aan de slag kunt.

Jouw salaris als expediteur

Good to know, maar je wilt natuurlijk ook wat meer weten over het expediteur salaris. Wat je binnen deze functie verdient, loopt nogal uiteen en dat heeft te maken met je ervaring. Het bruto salaris van een startende expediteur ligt meestal rond de € 2.000 per maand. En wat verdient een expediteur met meer ervaring dan? Het loon van een senior expediteur loopt op tot zo'n € 4.000 bruto per maand. Verder verschilt het ook nog eens per werkgever hoeveel je per maand op je bankrekening gestort krijgt. Let dus altijd goed op het startsalaris van een expediteur als je solliciteert.

En da's niet het enige, want je hebt binnen deze job ook vaak te maken met bonussen en andere leuke extra's. Dat tikt lekker aan, dus houd tijdens het solliciteren goed in de gaten wat een werkgever je biedt. Of je de info over (secundaire) arbeidsvoorwaarden terugvindt in een cao voor expediteur? Meestal heb je te maken met de cao Beroepsgoederenvervoer (TLN), maar ook dit kan verschillen per bedrijf.

De volgende stap als expediteur

Ben je inmiddels toe aan wat anders dan jouw job als expediteur? Je loopbaan ziet er gelukkig rooskleurig uit. Met werkervaring als expediteur in je broekzak heb je namelijk allerlei doorgroeimogelijkheden. Blijf je het liefst in hetzelfde werkveld? Dan is een logische volgende stap teamleider. Binnen deze functie sta je aan het hoofd van een aantal expediteurs en help je hen op weg.

Ga je toch liever net iets anders doen? Denk dan aan banen als declarant of export manager. Na een aantal jaar werken als expediteur heb je genoeg kennis van douaneformaliteiten om zo'n overstap te maken.

Vaak kun je je als expediteur binnen jouw bedrijf ook specialiseren in een bepaald soort transport. Scheepvaart, luchtvaart of wegtransport? Het ligt er maar net aan waar jouw interesses liggen.

Expediteur worden: wat heb je nodig?

De meeste werkgevers vragen naar expediteurs die minstens een mbo-4-opleiding in de richting van logistiek hebben afgerond. Welke opleiding je precies kiest, maakt niet zoveel uit. Wil je je écht goed voorbereiden op de job? Overweeg dan om een cursus tot expediteur te volgen.

Jouw skills

Een officieel papiertje van een opleiding is nice, maar vaak zijn bedrijven nog gelukkiger met een mooi pakket aan relevante skills en competenties. Welke handig zijn voor een expediteur? Om te beginnen is werken met Microsoft Office bijna altijd een must. Bonuspunten voor jou dus als je zonder problemen (werkende) formules intikt in Excel en Word geen geheimen meer voor je heeft.

En hoe zit het met je talenknobbel? Goede Engelse skills zijn bijna altijd vereist, maar als je nog een derde (of vierde, vijfde, zesde) vreemde taal spreekt en schrijft, heb je al helemaal een streepje voor. Welke taal goed scoort bij de werkgever, ligt maar net aan de klanten waarmee zij samenwerken. Meestal vind je deze info terug in de vacature.

Verder is het ook top als je een douane-nerd bent. Kennis over vergunningen, importregels en andere formaliteiten doe je niet per se op tijdens een logistieke opleiding, dus het is een slim plan hier wat moeite in te steken. Wedden dat jij dan een voorsprong hebt op je concurrenten?

Cheat sheet voor je cv

Je kunt natuurlijk een heel verhaal schrijven in je sollicitatiebrief over al je relevante vaardigheden. Geen slecht plan, maar wij weten een manier waarop je de werkgever in één oogopslag laat zien dat je dé expediteur bent die zij zoeken. Juist, zet de skills in een overzichtelijk lijstje op je cv. Hieronder check je welke goed passen bij het werk van een expediteur.

Skills
Administratieve vaardigheden Klantgericht
Engelse taal Microsoft Office
Kennis van douaneformaliteiten Organiseren en plannen
Kennis van transport en logistiek Vreemde talen

Check onze logistieke vacatures



Een andere baan in de logistiek

Niks voor jou, werken als expediteur? No worries, er zijn genoeg andere opties als je graag aan de slag wilt in de logistiek. Vind je werken met import en export gerelateerde zaken leuk, maar wil je niet per se in de transport werken? Lees dan eens onze info over export medewerker en export manager door. Geldt dit voor jou andersom en wil je juist graag een coördinerende functie binnen transport, maar word je niet warm van douanezaken en vergunningen regelen? Check dan onze artikelen over transport manager en transport coördinator. Wie weet past dat meer bij jou. En anders vind je vast nog iets leuks tussen onze andere logistieke jobs.

Overzicht expediteur

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo
Salarisindicatie (21+) € 2.000 tot € 4.000

Veelgestelde vragen

  • Wat is de functie van een expediteur?

  • Een expediteur is de tussenpersoon tussen een transportbedrijf en een organisatie die goederen van A naar B wil vervoeren. Als expediteur regel je alles wat daarbij komt kijken: van de juiste import- en exportdocumenten tot de contracten.

  • Wat is het salaris van een expediteur?

  • Het expediteur salaris loopt nogal uiteen. Als junior verdien je zo'n € 2.000 bruto per maand, maar met meer werkervaring kan het salaris oplopen tot wel € 4.000 of meer. In onze expediteur vacatures vind je meer info.

  • Wat heb je nodig om te mogen werken als expediteur?

  • De meeste werkgevers vragen om een mbo-4-diploma in de richting van logistiek. Soms moet je al wat werkervaring hebben, maar er zijn ook genoeg startersfuncties. Verder moet je veel weten over de douane en logistieke processen.

Bekijk ook eens deze logistieke functies