Loon in natura

Schrik niet, loon in natura is niet wat je denkt dat het is. Sterker nog, werk in natura uitbetalen komt regelmatig voor. Van voordelig reizen tot maaltijdvergoedingen en kerstpakketten: het valt er allemaal onder. Niet alleen geweldig voor je team, maar ook voor jouw bedrijf. Enorm interessant dus om als werkgever verschillende voorbeelden van loon in natura te ontdekken. Ook laten we je niet in de steek als het gaat om fiscale regels. Zo blijft jouw bedrijf op goede voet staan met de Belastingdienst. We houden je niet langer in spanning, check op YoungCapital precies wat loon in natura is.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is loon in natura?

Loon in natura is loon dat je niet in geld uitbetaalt. Het is een aanvulling op het reguliere salaris. Huh? Je beloont jouw toptalent met (tastbare) goodies in plaats van alleen euro’s. Het zijn coole extraatjes zoals een bedrijfswagen, awesome werkplekken of dagelijkse maaltijden. Verderop vind je meer loon in natura voorbeelden. Een ding is zeker: het is de ultieme manier om waardering te tonen en je bedrijf te onderscheiden.

Loon in natura voorbeelden

Wat zijn nou concrete voorbeelden van loon in natura? We zetten er een aantal op een rij, die de werkomgeving naar een hoger niveau tillen en jouw bedrijf een plek maken waar werknemers graag willen zijn:

  • Rijden in stijl. Het aanbieden van een bedrijfswagen voor zakelijk én privégebruik kan niet alleen een geweldige secundaire arbeidsvoorwaarden zijn, maar ook een sterk argument om talent binnen te hengelen dat op zoek is naar flexibiliteit.
  • Smakelijke extra's. Gratis lunches in een trendy bedrijfskantine zijn niet alleen een sociale activiteit, maar die bevorderen ook de teamcohesie.
  • Fit op de werkvloer. Sportfaciliteiten op de werkplek, zoals een fitnessruimte of yogalessen, dragen bij aan de gezondheid en vitaliteit van werknemers. Het laat zien dat je vitaliteit op de werkvloer serieus neemt.
  • Groene initiatieven. Overweeg milieuvriendelijke voordelen, zoals fietsvergoedingen of de mogelijkheid om vanuit huis te werken om de ecologische voetafdruk te verminderen.
  • Feestelijk het jaar uit. Stel een mooi kerstpakket samen om je medewerkers te bedanken voor hun inzet. Contant geld als kerstpakket is niet toegestaan, een cadeaucheque weer wel. Maar kies liever voor een origineel geschenk (dat past bij je bedrijfscultuur!), wel zo leuk.

Denk bij het kiezen van loon in natura aan de behoeften en interesses van je team. Het aanbieden van uiteenlopende voordelen zorgt ervoor dat je verschillende werknemers aantrekt en behoudt.

Fiscale regels versus loon in natura

Leuk hoor, al die voorbeelden van loon in natura. Maar, let's talk about serious business: de fiscale regels rondom loon in natura. Voordat je al deze vette voordelen biedt, moeten we het namelijk hebben over de belastingregels. Laten we beginnen met de loonstrook. Loon in natura staat daarop niet vermeld, maar de Belastingdienst beschouwt het toch als loon. Je moet dus vaak gewoon loonbelasting betalen over loon in natura. Toch zijn er ook uitzonderingen.

Hier komt de werkkostenregeling (WKR) bij loon in natura in beeld. De WKR bepaalt dat je een deel van het totale loon onbelast mag besteden. Jij, en je medewerkers, hoeven over dat deel dus geen belasting te betalen. De WKR maakt het mogelijk om sommige vormen van loon in natura zonder belasting aan werknemers te verstrekken, zolang deze binnen de vrije ruimte van de regeling vallen. Om te beslissen of de voordelen binnen de vrije ruimte vallen, moet je de fiscale waarde van het loon in natura bepalen. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld de factuur of winkelwaarde.

Geen factuur of winkelwaarde? Dan wordt er voor bepaalde vormen van loon in natura een normbedrag gehanteerd. Dat is bijvoorbeeld in het geval van lunches in de kantine. Tot slot heb je misschien weleens gehoord van de nihilwaardering. Dat is wanneer de Belastingdienst de waarde van loon in natura heeft vastgesteld op een bedrag van € 0. Voorbeelden zijn de koffie uit de automaat op de werkplek en het verzekeren van medewerkers tegen ongevallen op het werk.

Tip: Geen fiscaal genie? Kan gebeuren. Werk dan samen met belastingadviseurs om ervoor te zorgen dat je alles begrijpt en je loon in natura op de juiste manier toepast.

Voordelen loon in natura

Zitten er alleen maar ingewikkelde fiscale regels verbonden aan loon in natura? Welnee, tijd om de positieve vibes te verkennen die loon in natura met zich meebrengt. Het is niet alleen een weggevertje aan je team, maar het kan ook serieuze voordelen opleveren voor zowel werkgevers als werknemers. Check deze perks:

  • Happy employees, happy workplace. Het aanbieden van extraatjes bovenop het salaris vergroot de medewerkersbetrokkenheid van je team.
  • Talent magnet. In de strijd om toptalent maakt loon in natura je bedrijf aantrekkelijker. Je trekt getalenteerde (young) professionals aan die op zoek zijn naar meer dan alleen een standaardsalaris.
  • Bedrijfscultuur boost. Door unieke voordelen aan te bieden, geef je een boost aan de bedrijfscultuur. Het creëert werkgeluk en zorgt zelfs voor een hechtere samenwerking tussen teamleden.
  • Employer branding. Met loon in natura onderscheid je je als werkgever op de markt. Het laat zien dat je verder kijkt dan alleen salarissen en investeert in het welzijn van je team.

Young Magazine

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Moet ik loon in natura vermelden op de loonstrook?

  • Nee. Toch wordt loon in natura volgens de Belastingdienst wel degelijk als loon beschouwd. Je moet er dus vaak wel gewoon loonbelasting over betalen.

  • Is een auto van de zaak loon in natura?

  • Ja, een zakelijke auto wordt gezien als loon in natura en de waarde ervan moet je meenemen in de belastingberekening van de werknemer.

  • Hoe verwerk je loon in natura?

  • Loon in natura verwerk je door de waarde ervan in geld uit te drukken en deze toe te voegen aan het reguliere loon van de werknemer voor de berekening van de loonbelasting en sociale zekerheidsbijdragen. Houd hierbij rekening met de WKR.

  • Is loon in natura belast?

  • Ja, loon in natura krijgt over het algemeen te maken met belasting. De waarde ervan wordt namelijk opgeteld bij het reguliere inkomen.

  • Waarom worden sommige delen van loon in natura op nihil gewaardeerd?

  • Sommige delen van loon in natura worden op nihil gewaardeerd als ze van ondergeschikte waarde zijn of als ze voornamelijk worden verstrekt in het kader van de bedrijfsvoering. Denk aan koffie uit de automaat op de werkplek.