Ga je je werkgever verlaten? Je baas maakt dan een eindafrekening op, of je nou ontslag neemt of krijgt. Daarmee sluit je ook financieel gezien alles netjes af bij je werkgever. Maar wat staat er eigenlijk allemaal op zo’n eindafrekening? En wanneer kun je ’m verwachten? YoungCapital knows.
Wat is een eindafrekening?
Als het goed is krijg je van je werkgever een eindafrekening als je ontslag neemt of ontslagen wordt. Daarin maakt ie de financiële balans op: wat krijg je nog van je werkgever en wat moet je eventueel nog terugbetalen? Zo handelen jullie de financiële zaken netjes af aan het einde van je dienstverband. Je hoort altijd een eindafrekening te krijgen als je weggaat bij een werkgever. Dat gaat alleen niet altijd goed. Soms staat bijvoorbeeld niet alles erin, moet je er lang op wachten of krijg je er geen.
Wat staat er op de eindafrekening?
In de eindafrekening aan het einde van je dienstverband staat waar je nog recht op hebt (de zogenaamde tegoeden) en wat je eventueel nog moet betalen (je schulden). Denk aan je laatste salaris, maar bijvoorbeeld ook aan vakantiegeld dat je hebt opgebouwd. Wat er precies in de eindafrekening staat bij ontslag, hangt af van wat er is afgesproken in je contract of cao. Het is dus aan jou om goed te checken of alles klopt.
Voorbeelden van tegoeden
- Je laatste salaris
- Vakantiedagen die je nog niet hebt opgenomen
- Vakantiegeld dat je hebt opgebouwd
- Variabele beloningen, zoals bonussen
- Overuren
- Transitievergoeding
- Aanzegvergoeding
- Openstaande declaraties
Voorbeelden van schulden
- Opleidingskosten die je werkgever voor je heeft gemaakt
- Voorschotten, bijvoorbeeld op je salaris en/of vakantiegeld
- Te veel opgenomen vakantiedagen
- Boetes
Je werkgever verrekent de tegoeden en schulden met elkaar. Het getal dat uit die som komt, is het bedrag dat je van je werkgever ontvangt (of moet terugbetalen, als je het heel bont hebt gemaakt).
Wanneer krijg je de eindafrekening?
Wanneer je de uitbetaling na het ontslag nemen of krijgen kunt verwachten? Meestal krijg je de eindafrekening bij je laatste salarisuitbetaling. Maar het kan ook later, tot een maand na het einde van je dienstverband. Heb je ’m dan nog niet ontvangen? Kom dan in actie, want na twee maanden heb je geen recht meer op een aanzegvergoeding en na drie maanden ook niet meer op een transitievergoeding. Hulp bij nodig? Neem contact op met de FNV. Deze vakbond kan jou helpen met het krijgen van een eindafrekening na ontslag.
Key takeaways
- In de eindafrekening zet je werkgever waar je recht op hebt en wat je eventueel nog moet terugbetalen als je uit dienst gaat.
- Wat er precies op de eindafrekening staat, hangt af van de afspraken in je arbeidsovereenkomst of cao.
- Naast je laatste salaris, heb je mogelijk recht op vakantiedagen en -geld, bonussen, overuren, een transitievergoeding en openstaande declaraties.
- Er staat ook wat je moet terugbetalen aan je werkgever. Bijvoorbeeld opleidingskosten, voorschotten, te veel opgenomen vakantiedagen en boetes.
- Meestal krijg je de eindafrekening na ontslag bij je laatste salaris. Heb je ’m een maand daarna nog niet? Onderneem dan actie.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat krijg je nog uitbetaald na ontslag?
-
Krijg je vakantiegeld als je ontslag hebt genomen?
-
Wat is de termijn voor uitbetaling van vakantiegeld na ontslag?
Vaak krijg je in ieder geval je laatste salaris, je opgebouwde vakantiegeld en de vakantiedagen die je nog over hebt. Daarnaast heb je misschien recht op een bonus of 13e maand, overuren, een aanzegvergoeding of transitievergoeding en openstaande declaraties.
Ja, je hebt recht op het vakantiegeld dat je tot aan je ontslag hebt opgebouwd. Heb je ook nog vakantiedagen over? Check in ons artikel over ontslag en vakantiedagen wat je daarmee kunt.
Vaak krijg je dit tegelijk met je laatste salaris. Het mag ook later, tot uiterlijk een maand na de betaling van je laatste loon.