Kun je inmiddels Bingo spelen met het aantal baantjes dat je hebt gehad? Dat heeft een naam: jobhopping. Waar het eerst best moeilijk was om aan een baan te komen, liggen de jobs tegenwoordig voor het oprapen. En da's fijn, want zo kun je experimenteren met je carrière en ontdekken welk werk jou écht ligt. Maar eh, is jobhoppen niet hartstikke slecht voor je cv? Niet per se, er kleven zelfs voordelen aan jobhopping. Nieuwsgierig? YoungCapital zette alle ins en outs voor je op een rij. Let’s go.
Wat is jobhopping?
Het zit 'm in het woord: jobhopping betekent dat je van de ene baan naar de andere springt. Als jobhopper werk je bijvoorbeeld een jaartje bij het ene bedrijf en besluit je daarna je geluk ergens anders te zoeken. En wanneer je bij je nieuwe werkgever een jaar of twee werkt, ga je weer een nieuwe baan zoeken. Dit is iets wat vooral Millennials doen, het direct tegenovergestelde van wat we kennen van de babyboomers: 20 jaar in dezelfde functie werken. Nou is daar niets mis mee, ieder z'n eigen ding. Maar jobhoppen doe je niet zonder reden. Waarom we steeds vaker jobhoppen? Nou:
- je weet nog niet welke baan bij je past en wilt dit met jobhopping ontdekken;
- je merkt een generatieverschil tussen jou en je collega's en dit heeft een negatieve impact op je werk;
- je werk geeft je geen voldoening of voldoende doorgroeimogelijkheden;
- je wilt meer salaris, dus je kiest bij elke jobhop steeds voor een baan met een hoger salaris;
- je zoekt veel afwisseling en wilt niet 10 of 20 jaar in dezelfde functie werken;
- je wilt verschillende soorten werkervaring en kennis opdoen door op verschillende plekken te werken.
Voor- en nadelen van jobhoppen
Een veelvoorkomende, maar logische vraag over jobhoppen is 'Staat dat niet slecht op je cv?'. Dat ligt aan hoe je het verantwoordt. Tuurlijk, je future werkgever kan vragen hebben over waarom je zo vaak van carrière switcht. Maar als je je keuzes goed motiveert en niet je vorige werkgevers de oorzaak maakt, kan jobhopping geen kwaad. Sterker nog, van job hoppen heeft zowel voor- als nadelen.
Voordelen van jobhopping
- Je doet werkervaring op in verschillende functies en/of sectoren;
- je doet veel werkervaring in korte tijd op, wat je helpt bij je volgende carrièrestap;
- je bouwt een groot en divers netwerk op;
- kennis van verschillende soorten bedrijfsculturen en projecten;
- je leert veel van verschillende werkgevers, da's top voor je personal growth.
Nadelen jobhopping
- De werkgever kan twijfels hebben over je motivatie, toewijding en veerkracht;
- je ontwikkeling blijft oppervlakkig, omdat je steeds weggaat voor je de diepte induikt;
- je kans op promotie is kleiner, de werkgever wil eerst weten of je lang genoeg in dienst blijft;
- werkgevers nemen je sneller niet aan, omdat ze een werknemer voor de lange termijn zoeken.
4 tips voor happy jobhopping
Niks mis met jobhoppen dus, maar er zijn een aantal valkuilen waar je op moet letten. Hier zijn 4 tips waarmee je succesvol van je oude naar je nieuwe baan hopt.
1. Leg je werk niet neer
Tja, dat je uitgekeken bent op een baan kan, maar da's geen reden om te niksen op werk. Je collega's en de organisatie voelen dat namelijk. Daarnaast mis je misschien belangrijke ontwikkelmomenten voor jezelf en dat is zonde. Dus eh chop chop, jij jobhopper.
2. Bereid je sollicitatiegesprekken goed voor
Dit is dubbel zo belangrijk als je lijst met werkgevers zo lang als een bijsluiter is. Degene met wie je het sollicitatiegesprek voert, gaat hier sowieso vragen over hebben. Bedenk daarom van tevoren hoe je jezelf gaat uitleggen. Waarom doe je aan jobhopping en wat betekent dat voor je toekomstige werkgever?
3. Wees eerlijk en be positive
Communicatie is key. Leg daarom goed uit waarom je bent vertrokken bij je vorige werkgevers en wees positief over je ervaringen bij hen. Vertel bijvoorbeeld wat je allemaal geleerd hebt en hoe je dat kunt toepassen bij je nieuwe baan. Of ga juist in op dat je een uitdaging zoekt en je dat bij je vorige werkgevers niet kreeg. Zo maak je van jobhopping iets positiefs.
4. Geef niemand de schuld
Geef je vorige bazen niet de schuld van het jobhoppen. Dat komt niet professioneel over en het toont je gesprekspartner dat je misschien niet voldoende doet om je situatie werkbaar te maken. Focus dus juist op wat je uit de ervaring hebt gehaald en laat zien dat je tot zelfreflectie toe in staat bent.
Key takeaways
- Jobhopping betekent van de ene baan naar de andere springen, vaak na een of twee jaar.
- Er zijn verschillende redenen om te jobhoppen, zoals zoeken naar een baan die bij je past.
- Ook kunnen generatieverschillen op de werkplek of geen voldoening in je job redenen zijn voor jobhoppen.
- Jobhoppen staat niet per se slecht op je cv, zolang je je keuzes maar kunt verantwoorden.
- Voordelen van jobhoppen zijn: je doet werkervaring op in verschillende functies en sectoren, en je leert veel van verschillende werkgevers.
- Je bouwt een groot netwerk op.
- Nadelen van jobhoppen: werkgevers kunnen twijfelen aan je motivatie of toch iemand voor de lange termijn zoeken.
- Bereid je als jobhopper extra goed voor op een sollicitatiegesprek.
- Leg per werkgever uit waarom je bent vertrokken en ga in op wat je leerde.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is jobhopping?
-
Ik ben een jobhopper. Is dat erg?
-
Is jobhoppen goed?
Jobhopping betekent dat je om de een of twee jaar van baan wisselt. Dat kan om verschillende redenen zijn. Misschien daagt je baan je niet voldoende uit of zoek je nog naar de perfecte job voor jou.
Absoluut niet. Het is zelfs best normaal om vaak van baan te wisselen en je leert ontzettend veel in korte tijd. Zolang je je keuzes goed kunt uitleggen tijdens sollicitatiegesprekken, is er niks verkeerds aan.
Jobhoppen is zeker niet slecht. Je doet veel werkervaring op in korte tijd bij verschillende werkgevers. Ook leer je allerlei mensen kennen en doe je diverse skills op. Zo ontdek je snel welke jobs jou wel en niet liggen.