Sollicitatiebrieven schrijven neemt veel tijd in beslag, zeker als je in korte tijd op meerdere vacatures reageert. Een AI sollicitatiebrief is daarvoor dé oplossing. Die heb je namelijk in no time in elkaar gezet. Maar eh, hoe doe je dat? Geen zorgen, dit artikel is jouw hulp bij het schrijven van een AI sollicitatiebrief. Het versturen van één standaard sollicitatiebrief werkt namelijk allang niet meer. Maar niet getreurd, AI helpt je om jouw sollicitatiebrief steeds net wat anders te formuleren. Zo val je lekker op tussen de stapels brieven die werkgevers ontvangen. Hoog tijd om het schrijven van een AI sollicitatiebrief onder de knie te krijgen, dus.
Sollicitatiebrief maken met AI: stappenplan en tips
De stappen die je neemt om jouw AI sollicitatiebrief gratis en voor niets te fiksen, vind je hieronder.
Stap 1. Kies je favo AI-tool
Een AI sollicitatiebrief schrijven kan op allerlei manieren. Zo kun je verschillende tools gebruiken, denk aan ChatGPT en Gemini. Maar welk programma je ook gebruikt, voor het schrijven van een AI sollicitatiebrief ga je vrijwel altijd hetzelfde te werk…
Stap 2. Info verzamelen
Tja, dat een bot jou een handje helpt, betekent niet dat je zomaar achterover kunt leunen. Eerst heeft de AI-tool namelijk gegevens nodig, zoals:
- je cv
- je sterke en zwakke punten;
- info over jezelf, zoals je karaktereigenschappen en skills.
- de vacature waarop je wilt reageren;
- dingen die niet in de vacature staan, zoals info over het bedrijf.
Zorg er dus voor dat je al deze info klaar hebt staan voordat je jouw favo tool opstart.
Stap 3. Schrijf een prompt
Een prompt is een instructie die je aan de tool geeft om jouw AI sollicitatiebrief tot in de puntjes te genereren. Zo’n prompt is afhankelijk van het bedrijf waar je solliciteert. Zo is een sollicitatiebrief voor een vacature bij de rechtbank weer anders dan voor een lokale frietzaak. Om er zeker van te zijn dat de AI-tool jouw sollicitatiebrief tot in de kleinste details uitwerkt, neem je (een aantal van) de volgende punten mee in je prompt:
- Het doel van de brief, namelijk dat het om een sollicitatie gaat.
- De naam van het bedrijf en de specifieke functie waarop je solliciteert. Lekker makkelijk: plak gewoon de hele vacaturetekst, daar staat meestal alle info al in.
- Jouw motivatie voor het solliciteren op deze functie.
- Een overzicht van relevante werkervaring.
- Belangrijke vaardigheden en eigenschappen die aansluiten bij de functie.
- Situaties waarin jouw sterke punten naar voren zijn gekomen.
- Vaardigheden die je nog wilt leren.
- De gewenste toon en stijl van de brief die past bij jouw persoonlijkheid en de bedrijfscultuur.
Hoe zo’n prompt er dan ongeveer uitziet, check je hieronder:
Schrijf een sollicitatiebrief voor de vacature: ‘[plak hier de vacaturetekst’]. Gebruik hiervoor de informatie uit mijn cv: ‘[cv]’. Verwerk in mijn sollicitatiebrief dat het om een sollicitatie gaat voor de functie van klantenservice medewerker bij bedrijf XYZ. Vertel ook dat ik al eerder gewerkt heb als callcenter medewerker bij ABC en dat ik graag een nieuwe uitdaging wil aangaan bij een ander bedrijf. Maak duidelijk dat mijn goede communicatie skills aansluiten bij de functie en dat ik me graag nog zou willen ontwikkelen op het gebied van koude sales. Houd verder een luchtige tone of voice aan die past bij XYZ.
Heb je nog geen cv op zak? Maak er dan een met onze cv maker. En heb je helemaal geen zin in al dat werk? Maak dan je cv met AI, wel zo makkelijk.
Stap 4. Voeg prompts toe
Als je een foutloze AI sollicitatiebrief uit de generator krijgt, ben je een meester in het vak. Maar waarschijnlijk gaat het niet meteen vlekkeloos. Hoe los je dat op? Simpel, je voegt extra prompts toe, zoals:
- Voeg een originele openingszin toe.
- Maak de afsluiting enthousiaster.
- Schrijf de brief (in)formeler.
- Houd de lengte maximaal 400 woorden.
Stap 5. The final check
Onthoud dat AI je sollicitatiebrief niet altijd schrijft zoals jij dat zou doen, vooral omdat ie jouw leuke anekdotes niet kent. Voeg daarom altijd een persoonlijke touch toe. Vergeet ook niet om fouten te corrigeren, het lettertype eventueel aan te passen en de tekst vloeiender te maken. Zo zorg je ervoor dat je brief niet te robotachtig overkomt. Werkgevers nemen tegenwoordig namelijk al aan dat een sollicitatiebrief door AI is geschreven. Klaar? Dan is het tijd om je AI sollicitatiebrief de wereld in te sturen. Met een beetje geluk heb je die nieuwe baan zo in the pocket.
Sollicitatiebrief laten schrijven door AI: voorbeeld
We begrijpen maar al te goed dat je benieuwd bent hoe zo’n AI sollicitatiebrief er dan precies uitziet. In het onderstaande voorbeeld vind je wat je zoekt.
Stap 1. Kies je favo AI-tool
Voor het genereren van de AI sollicitatiebrief gebruiken we WORK-GPT, onze carrièrehulp die je op weg helpt met al je vragen over solliciteren.
Stap 2. Info verzamelen
Hierbij gaan we uit van het cv voorbeeld van de inmiddels afgestudeerde redacteur Aamir Tahir. Aamir reageert op de volgende vacature:
Stap 3. Schrijf een prompt
Helaas kun je (nog) geen bestanden uploaden in WORK-GPT, dus kopieer en plak zowel de vacaturetekst als je cv-tekst. Pak er vervolgens een kop koffie bij, ga lekker zitten en laat WORK-GPT het zware werk doen. Als de AI-bot klaar is met genereren, ziet de sollicitatiebrief er als volgt uit:
Stap 4. Voeg prompts toe
Is je AI sollicitatiebrief nog niet helemaal naar smaak? Voeg dan wat extra spice toe door de bot een extra prompt te geven. Dat doe je zo:
Pas de tekst aan volgens deze aanwijzingen:
- Begin met een openingszin die direct de aandacht trekt.
- Sluit de brief enthousiast af.
- Schrijf op een vriendelijke en relaxte toon die past bij de sfeer van het bedrijf.
- Houd het kort en krachtig, maximaal 400 woorden.
- Laat zien dat ik écht enthousiast ben over de functie.
- Gebruik voorbeelden om mijn punt duidelijk te maken.
- Zorg dat de brief er netjes uitziet en makkelijk te lezen is.
De motoren beginnen te draaien en er rolt een nieuwe sollicitatiebrief uit de generator…
Stap 5. The final check
De bot heeft z’n best gedaan, maar jij bent nog niet helemaal tevreden. Daarom ga je voor de final touch nog één keer met de rode pen door de sollicitatiebrief. Wat is goed en wat kan nog beter? Als je klaar bent met de laatste loodjes, is je AI sollicitatiebrief ready for take-off.
Psst, wist je dat YoungCapital je maar wat graag helpt met al je vragen over solliciteren? Denk aan vragen over het schrijven van een creatieve sollicitatiebrief, de afsluiting van je sollicitatiebrief of wat nou eigenlijk het verschil is tussen een sollicitatie- en motivatiebrief. Check alles over solliciteren in onze artikelen, of vraag onze carrièrementor WORK-GPT om hulp.
Key takeaways
- Je kunt AI gebruiken als hulp bij het schrijven van een sollicitatiebrief, maar je moet wel weten hoe je dit goed aanpakt.
- Begin met het kiezen van jouw favo AI-tool.
- Daarna verzamel je informatie over de vacature, het bedrijf en jezelf.
- Vervolgens stel je een prompt op. Je favoriete AI-tool genereert dan een sollicitatiebrief.
- Voeg extra informatie toe aan jouw sollicitatiebrief door de AI-tool meer prompts te geven.
- Voeg ten slotte een persoonlijke touch toe en controleer je de tekst op fouten voordat je deze verzendt.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Kan AI een sollicitatiebrief schrijven?
-
Hoe gebruik ik AI voor het schrijven van een sollicitatiebrief?
-
Waar moet ik rekening mee houden als ik een AI sollicitatiebrief schrijf?
Jazeker. In dit artikel leggen we je precies uit hoe je AI inzet voor het fiksen van jouw sollicitatiebrief.
Je kunt de bot van alles vragen. Laat ’m bijvoorbeeld jouw volledige sollicitatiebrief schrijven en ’m vertalen naar het Engels. Of gebruik de bot voor een aanvulling op je brief, bijvoorbeeld door een leuke openingszin te bedenken of vraag ’m om om de opmaak van de brief te verbeteren.
Let op de tone of voice, spelling en grammatica en controleer of de feiten kloppen. Vergeet ook niet onze andere tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief te bekijken, die zijn net zo belangrijk als je een AI-tool gebruikt voor je brief.