Teamcultuur

Je hebt vast van bedrijfsculturen gehoord, maar ken je ook het begrip teamcultuur? Want teams hebben natuurlijk ook een eigen manier van werken en doen. Of je medewerkers nu focussen op hoge productiviteit of plezier, het is belangrijk om je teamcultuur in kaart te brengen. Waarom precies? En hoe pak je dat aan? Bof jij even, YoungCapital heeft de ins en outs voor je op een rijtje gezet. Scrol lekker verder en leer je team pas echt kennen.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Teamcultuur betekenis

Bedrijfsculturen zijn er in overvloed, maar wat is een teamcultuur dan? Simpel: het is de manier waarop jouw team werkt, communiceert en speelt. Sommige teamculturen zijn losjes en informeel, terwijl andere teams met strakkere regels werken. Hier heeft de bedrijfscultuur weinig mee te maken, want daarbij gaat het over de algehele sfeer binnen jouw business. Teamculturen zijn een extra laagje waarbinnen medewerkers een eigen teamdynamiek hebben. Dus 't is eigenlijk een cultuur in een cultuur.

Kenmerken van een gezonde teamcultuur

Nu wil je vast weten of de teamcultuur binnen jouw club medewerkers goed is. Je kunt op een aantal kenmerken letten, namelijk:

  • Je medewerkers zijn leergierig en willen blijven leren en ontwikkelen.
  • Veel betrokkenheid, waardoor werknemers met volle aandacht meewerken aan de doelstellingen van de organisatie.
  • Constructieve feedback geven is de normaalste zaak van de wereld.
  • Medewerkers tonen initiatief en dragen op hun eigen manier bij aan de organisatie.
  • Heldere rolverdeling: teamleden weten wat iedereen bijdraagt aan het teamdoel.
  • Teamleden zijn open en eerlijk naar elkaar.
  • En niet te vergeten: er heerst een productieve werksfeer waarin een lolletje hier en daar totally fine is.

Verschillende teamculturen

Iedere medewerker, ieder project en elke organisatie is anders. Daarom lijkt de ene teamcultuur nooit op de andere. Maar er zijn een aantal verschillende modellen voor teamculturen. Die lijken veel op de bedrijfsculturen van het OCAI-model. Hier zijn een aantal voorbeelden:

  1. Familie teamcultuur

    Binnen deze team culture staat de band tussen medewerkers centraal. Iedereen behandelt elkaar als familie en de leidinggevenden worden als mentoren gezien. De samenwerking is sterk en medewerkers communiceren veel met elkaar, waardoor zij loyaal en betrokken zijn. Wel is het lastig voor nieuwkomers om in deze cultuur te stappen. Vaak bestaat er namelijk een barrière van inside jokes.


  2. Traditionele teamcultuur

    Cijfers en regeltjes? Daar is de traditionele teamcultuur goed in. Medewerkers zijn ambitieus en vinden een professioneel imago en hoge productiviteit het allerbelangrijkst. Binnen deze cultuur ligt de macht vooral bij de leidinggevenden en hebben de medewerkers niet zoveel te zeggen. Klinkt negatief, maar binnen bepaalde bedrijven is zo'n cultuur meer dan normaal en zelfs the way to go.


  3. Innovatieve teamcultuur

    Binnen de innovatieve teamcultuur draait alles om ideeën, creativiteit, experimenteren en risico's nemen. Deze cultuur kom je het vaakst tegen bij start-ups of nieuwe ambitieuze projecten. Medewerkers voelen zich aangemoedigd om met de wildste ideeën te komen en falen is geen probleem; want daar leer je ook weer van. Deze teams zijn vaak veerkrachtig en gaan makkelijk van de hak op de tak. Natuurlijk niet de beste cultuur voor nieuwkomers die van structuur houden.

  4. Teamcultuur in kaart brengen

    Onder welke teamcultuur valt jouw team? Belangrijke vraag, want zo weet je waar je groeikansen liggen en hoe medewerkers elkaar zien. Gelukkig zijn er allerlei handige tools waarmee je je teamcultuur in kaart kunt brengen. Ga bijvoorbeeld voor:

    Met een van deze tools komen de kwaliteiten van je medewerkers en je team naar voren. En met die resultaten schat je makkelijk in onder welke teamcultuur je valt. Daarna is het een kwestie van werken aan je teambuilding en teamontwikkeling. Hoe je dat precies aanpakt, vind je op YoungCapital in onze artikelen over teamdynamiek. You've got this.

     

    Young Magazine

    Key takeaways

    • Teamcultuur is de manier waarop een team van medewerkers samenwerkt en communiceert.
    • Kenmerken van een gezonde teamcultuur zijn onder andere leergierigheid, betrokkenheid, constructieve feedback, heldere rolverdeling en een productieve werksfeer.
    • Er zijn verschillende soorten teamculturen, zoals de familie teamcultuur, traditionele teamcultuur en innovatieve teamcultuur, elk met hun eigen kenmerken en teamdynamiek.
    • Het is belangrijk om je teamcultuur te begrijpen en te ontdekken welke bij jouw team past: dit helpt bij groei en teamontwikkeling.
    • Gebruik hiervoor tools als de rollen van Belbin, de piramide van Lencioni, het Tuckman-model en het OCAI-model.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een teamcultuur?

  • De manier waarop medewerkers samenwerken en communiceren, da's wat een team cultuur grofweg inhoudt.

  • Wat zijn voorbeelden van een teamcultuur?

  • Denk aan de innovatieve teamcultuur, traditionele teamcultuur en de familie teamcultuur. En dat zijn nog lang niet de enige teamculturen.