Piramide van Lencioni

Egypte is er niets bij, als je de piramide van Lencioni bekijkt. Dit model voor teamontwikkeling is bedacht door: (je raadt het niet) Patrick Lencioni. Met zijn bedrijf richtte hij zich op organisatie- en teamontwikkeling en hij ontdekte dat er vijf succesfactoren zijn voor een goede teamsamenwerking. En daartegenover staan vijf frustraties die teamwork negatief beïnvloeden. Welke dat zijn en hoe je de piramide van Lencioni in de praktijk gebruikt? YoungCapital neemt je erin mee.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is de piramide van Lencioni?

De piramide van Lencioni is een model waarmee je teamontwikkeling in kaart brengt. Want iedere medewerker, leidinggevende, CEO en noem zo maar op weet: een goede teamsamenwerking is niet vanzelfsprekend. Sterker nog, het is iets waar veel bedrijven mee worstelen. Door jouw team onder de loep te nemen met de Lencioni piramide weet je waar jullie aan moeten werken. Verderop geven we je ook de praktische tips.

Alright, hoe ziet het model er dan precies uit? De piramide van Lencioni heeft vijf levels. Deze niveaus kun je op twee manieren interpreteren. Aan de ene kant gaat het over factoren die nodig zijn voor een succesvol team, maar het laat aan de andere kant ook de bedreigingen of valkuilen van teamwork zien.

Piramide van Lencioni: 5 levels

Verderop in het artikel leggen we de levels verder uit, maar hier heb je ze alvast op een rij.

  1. Vertrouwen
  2. Conflicten
  3. Betrokkenheid
  4. Verantwoordelijkheid
  5. Resultaat

De vijf succesfactoren van teamwork

Voor een goede samenwerking en een sterk team is er sprake van het volgende:

  1. Onderling vertrouwen
  2. Aangaan van conflicten
  3. Sterke betrokkenheid
  4. Nemen van verantwoordelijkheid
  5. Gericht op resultaat

De vijf frustraties van teamwork

Heb je een zwak team en gaat de samenwerking niet soepel? Dan herken je deze vijf frustraties:

  1. Gebrek aan vertrouwen
  2. Angst voor conflicten
  3. Gebrek aan betrokkenheid
  4. Vermijden van verantwoordelijkheid
  5. Weinig aandacht voor resultaat

Overzicht piramide van Lencioni

In een piramide ziet het model van Lencioni er als volgt uit, lekker overzichtelijk. Je team doorloopt het model van beneden naar boven.

Piramide van Lencioni

Piramide van Lencioni uitleg

Wat de levels uit de Piramide van Lencioni nou precies betekenen? Da’s wel handig om te weten als je aan je teamdynamiek wilt werken. Wij hebben een uitleg voor je, inclusief signalen van een sterk en zwak team. Ook verzamelden we praktische tips om een sterker team te worden aan de hand van de theorie van Lencioni.

Level 1. Vertrouwen

Dit is altijd de basis van de piramide van Lencioni. Vertrouwen houdt in dat teamleden zich durven uit te spreken en tegelijkertijd gehoord worden. Ook voelen ze zich veilig om kwetsbaar te zijn en fouten toe te geven. Zonder vertrouwen is er geen goede basis om een team te bouwen.

Signalen sterk team Signalen zwak team
Open sfeer Geroddel
Gericht op samenwerken Ieder voor zich
Teamleden delen kwetsbaarheden Klaagcultuur

Tip voor meer vertrouwen: organiseer regelmatig teambuildingsactiviteiten om het onderlinge vertrouwen te versterken. Kies activiteiten buiten het werk zoals bowlen of een escape room.

Level 2. Conflicten

Conflicten? Die horen erbij. Daarom is het ook het tweede level in de piramide van Lencioni. Want juist als er vertrouwen is gaan teamleden constructieve conflicten aan. Zonder vertrouwen heb je de kans dat mensen zich niet durven uit te spreken over wat niet lekker loopt binnen het team.

Signalen sterk team Signalen zwak team
Eerlijke meningen over gedrag van teamleden Opgekropte frustraties
Iedereen wordt gehoord Mooi weer spelen
Feedback op gedrag in plaats van op de persoon zelf Conflicten vermijden

Tip voor beter omgaan met conflicten: organiseer workshops om het team te leren dat conflicten natuurlijk zijn en hoe deze op een productieve manier aangepakt kunnen worden.

Level 3. Betrokkenheid

Het volgende niveau gaat over de betrokkenheid van medewerkers binnen het team. Want betrokken medewerkers zijn productiever, en da’s best handig. Maar dit lukt niet zonder vertrouwen en het durven aangaan van conflicten. Daarom is betrokkenheid het derde level van de piramide.

Signalen sterk team Signalen zwak team
Teamleden denken actief mee in meetings Teamleden komen te laat
Er is interesse in de ander Afleiding door andere activiteiten
Geen 9 tot 5-mentaliteit Eigen prioriteiten komen boven die van het team te staan

Tip voor meer betrokken teamleden: plan brainstormsessies in waarin teamleden met ideeën kunnen komen voor een project.

Level 4. Verantwoordelijkheid

Dit lijkt een logische vervolgstap op betrokkenheid, maar is niet altijd vanzelfsprekend. Dit niveau gaat over de mate waarin teamleden zich verantwoordelijk voelen om bij te dragen aan het resultaat. Daarbij hoort ook dat ze op tijd hulp vragen aan collega’s en dat ze elkaar helpen om de gezamenlijke doelen te bereiken.

Signalen sterk team Signalen zwak team
Teamleden helpen elkaar Hulpvragen worden ontweken
Iedereen draagt bij aan het resultaat Teamleden doen alleen hun eigen werk
Collega’s benoemen hun eigen fouten Verantwoordelijkheden worden bij iemand anders gelegd

Tip voor meer verantwoordelijkheid: Gebruik een peerfeedback systeem. Hiermee laat je teamleden elkaars werk beoordelen. Op die manier voelen collega’s zich meer verantwoordelijk over het werk van hun collega’s.

Level 5. Resultaat

Last but not least: level vijf uit het model van teamontwikkeling. Je bent aangekomen bij de top van de piramide van Lencioni, waar je met je team werkt aan zowel gezamenlijke als individuele prestaties. Hierbij zijn resultaten inzichtelijk en worden successen gevierd.

Signalen sterk team Signalen zwak team
Resultaten worden goed gemonitord Geen duidelijk doelen
Resultaten zijn voor iedereen inzichtelijk Geen inzicht in prestaties
Er wordt gewerkt met SMART-doelen

Tip voor werken aan resultaten: koop een taart als jouw team het doel bereikt. Daarvoor moet je aan het begin het doel duidelijk maken, zoals: bij 100 likes op Instagram vieren we dit succes met taart.

Young Magazine

Key takeaways

  • De piramide van Lencioni is een model voor teamontwikkeling met vijf levels: vertrouwen, conflicten, betrokkenheid, verantwoordelijkheid en resultaat.
  • Elk niveau kan een succesfactor zijn voor een sterk team of een frustratie voor een zwak team.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is de piramide van Lencioni?

  • De piramide van Lencioni is een model dat laat zien hoe teams goed samen kunnen werken. Het heeft vijf levels: vertrouwen, conflicten, betrokkenheid, verantwoordelijkheid en resultaat.

  • Waarom zou ik de piramide van Lencioni gebruiken?

  • Met deze piramide kun je werken aan teamontwikkeling. Vind je een ander model handiger? Doe inspiratie op met het Tuckman model.

  • Wat bedoelt Patrick Lencioni met constructieve conflicten als één van de succesfactoren van een sterk team?

  • Met constructieve conflicten bedoelt Patrick Lencioni dat teamleden hun verschillen en meningen openlijk en respectvol kunnen bespreken. Dit helpt het team om betere keuzes te maken en sterker te worden.