Nieuwe medewerkers aantrekken met een hongerloontje: dat is onbegonnen werk. Begin daarom met een goed salaris bepalen voor je medewerkers. Dan weet je ook zeker dat je huidige toptalenten niet overlopen naar de concurrent. En natuurlijk wil je je werknemers op de juiste manier belonen voor hun inspanningen. Hoe je dat nou precies doet, een passend salaris bepalen? In dit artikel nemen we je hier stap voor stap in mee.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is een passend salaris?
Hier hebben we niet een hapklaar antwoord voor. Want je raadde het misschien al: een salaris bepalen doe je aan de hand van de functie, werkervaring, opleidingsniveau van je medewerker en nog een heleboel andere factoren.
De eerste stap is vaak het salaris bepalen dat je in de vacature zet. Daarin geef je potentiële nieuwe medewerkers een idee van wat ze kunnen verdienen en je trekt ze ermee naar je bedrijf. Als je werknemers eenmaal een tijdje bij je bedrijf werken, weten ze na verloop van tijd of hun inspanningen opwegen tegen de beloning. Bij een te laag salaris lopen ze weg, maar je wilt natuurlijk ook niet meer betalen dan gebruikelijk is voor de functie. Een passend salaris vindt dus de balans tussen deze twee factoren.
Hoogte salaris bepalen: 4 stappen
Neem het loon bepalen serieus, want daar hebben je werknemers én je bedrijf voordeel van. Zorg er in ieder geval voor dat je niet onder het minimumloon komt, want dan ben je illegaal bezig. Maar hoe ver erboven ga je zitten? Volg het stappenplan en je weet het.
Stap 1. Check je concurrenten
Misschien heb je weleens van salaris benchmarken gehoord. Dat is wat je gaat doen in deze eerste stap, oftewel verschillende salarissen vergelijken. Kijk bijvoorbeeld naar salarisonderzoeken en beloningsonderzoeken voor verschillende sectoren en functies. Daarnaast zijn vergelijkingswebsites natuurlijk een handige tool. Of bekijk jij liever de vacatures van concurrenten voor een salarisindicatie? Het kan allemaal.
Stap 2. Bereken alle kosten
Het salaris bepaal je niet alleen aan de hand van anderen. Je moet ook bekijken wat jij zelf als werkgever kunt opbrengen. Bereken dus de loonkosten, maar vergeet niet dat er nog meer bij de personeelskosten komt kijken. Let er dus op dat je alles meerekent.
Stap 3. Bouw een salarishuis
Eén salaris bepalen, check? Maar telkens weer opnieuw verschillende salarissen bepalen per medewerker, dat is geen doen. Leg ze dus vast in een salarishuis. Je maakt het jezelf dan makkelijk als er salarisverhogingen aankomen. Daarnaast krijgen medewerkers duidelijkheid, want ze zien gelijk hun doorgroeimogelijkheden
Stap 4. Bepaal de secundaire arbeidsvoorwaarden
Met een goed loon ben je er nog niet. Juist de extra’s kunnen voor je medewerkers het verschil maken. Met een dertiende maand, een auto van de zaak of een combinatie van andere soorten secundaire arbeidsvoorwaarden is het misschien wel mogelijk om een lager salaris te compenseren.
Key takeaways
- Een passend salaris bepalen is complex en hangt af van verschillende factoren.
- Volg deze vier stappen: 1) Vergelijk salarissen, 2) Bereken alle personeelskosten, 3) Bouw een salarishuis en 4) Maak gebruik van secundaire arbeidsvoorwaarden.
Veelgestelde vragen
-
Hoe bepaal ik een passend salaris voor mijn medewerkers?
-
Hoe voorkom ik dat ik telkens opnieuw salarissen van werknemers moet bepalen?
-
Waarom is een passend salaris bepalen belangrijk?
Volg ons stappenplan. Die begint met het vergelijken van salarissen van concurrenten, daarna bereken je alle kosten voor de werkgever. Zet dan een salarishuis op en maak slim gebruik van de secundaire arbeidsvoorwaarden.
Leg de salarissen vast in een salarishuis. Dit maakt het makkelijker om in de toekomst salarisverhogingen te regelen en het geeft werknemers een duidelijk beeld van hoe ze kunnen groeien binnen het bedrijf.
Met een goed salaris trek je nieuwe medewerkers aan en behoud je goed personeel. Het is een manier om je werknemers te belonen voor hun harde werk.