Positief denken

De bus kwam niet opdagen, je kreeg negatieve feedback op je werk en aangezien je nu toch aan het doemdenken bent: soms heb je het idee dat de wereld naar de klote gaat. We get it, positief denken is in dit soort situaties geen makkie. Maar juist als je in een negatieve spiraal zit, zijn positieve gedachten belangrijk om de boel niet van kwaad tot erger te maken. Anders kom je er straks niet meer uit, en da’s niet fijn. Gelukkig kun je positief leren denken. In dit artikel leggen we uit waarom dat zo belangrijk is en geven we tips. Zo lukt het jou ook om die negatieve gedachten om te buigen.

Wat is positief denken?

Positief denken draait om de zonnige kant van het leven zien. Je richt je bewust op het goede en alle mogelijkheden en kansen die er zijn, in plaats van op de obstakels en uitdagingen. Je denkt dus niet iets als: ‘Dit leer ik nooit’, maar gelooft dat je die skill toch stap voor stap onder de knie krijgt. Positief denken staat lijnrecht tegenover negatief denken. Da’s geen zonnig tafereel, maar meer een donkere wolk die je gedachten verduistert. Daarbij focus je op het negatieve, zie je overal problemen en pieker je je suf.

Positief denken vs. positieve mindset

Good to know: positief denken is niet precies hetzelfde als een positieve mindset. Positief denken is namelijk een bewuste actie, dus een soort techniek die je toepast. Bijvoorbeeld als je je negatieve gedachten wilt ombuigen in positieve en daar actief mee aan de slag gaat. Een positieve mindset gaat wat verder en is meer een manier waarop je naar de wereld kijkt. Zie het als een ingesleten patroon van optimisme, veerkracht en vertrouwen in jezelf en de toekomst. Maar positief denken is wel altijd een onderdeel van een positieve mindset.

Waarom is positief denken belangrijk?

Positief denken is meer dan zomaar een beetje vrolijkheid. Het is vooral belangrijk dat je deze techniek inzet als je merkt dat je in een negatieve sleur blijft hangen. Als je eenmaal negatieve gedachten hebt, raak je vaak in een vicieuze cirkel waar je maar niet uitkomt. Je zit dan vol met twijfels en vragen of piekert over problemen. Da’s niet alleen slecht voor je humeur en zelfbeeld, maar zorgt ook voor stress en veroorzaakt soms zelfs een burn-out. Als je merkt dat je in zo’n cirkel zit, is het de kunst om grip te krijgen op je gedachten. Hoe je dat doet, check je in onze tips.

Lukt het je om je negatieve gedachten om te buigen in iets positiefs? Top, want positief denken levert je veel voordelen op, zowel op je werk als privé. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je beter omgaat met stress, tegenslagen en uitdagingen. In plaats van obstakels, zie je kansen om te groeien. Positieve gedachten geven je ook energie en motivatie om aan je doelen te werken en maken je creatiever. Tot slot trek je met je positiviteit anderen aan. Logisch, want je bent op die manier aardiger, begripvoller en leuker om mee om te gaan en samen te werken.

Positief leren denken: tips

Stel je voor: je hebt net een presentatie gehouden die niet helemaal verliep zoals je hoopte. Balen natuurlijk, dus we snappen heus dat er even door je hoofd schiet dat je de boel hebt verpest. Het is alleen wel belangrijk dat je op een gegeven moment je negatieve gedachten kunt ombuigen, zodat je je presentatie gaat zien als een ervaring waar je van kunt leren. Vind je dat lastig? Met onze tips wordt positief denken een stuk makkelijker.

  • Word je bewust van je negatieve gedachten. Welke gedachten komen vaak terug? Denk je bijvoorbeeld negatief of kritisch over jezelf, merk je dat je je erg laat leiden door emoties of dwalen er regelmatig rampscenario’s door je hoofd? Schrijf ze op en analyseer ze. Welke emoties roepen ze bijvoorbeeld op? Zo leer je je gedachten beter begrijpen en kun je ze gerichter aanpakken.

  • Daag je eigen negatieve gedachten uit. Oftewel: zijn ze wel realistisch? Heb je bewijs voor je gedachten? Vaak zijn ze namelijk gebaseerd op aannames en niet op feiten en kun je de situatie ook van een positieve kant bekijken. Wist je bijvoorbeeld dat er ook mensen zijn die helemaal niet denken dat de wereld naar de klote gaat, maar dat ie juist steeds mooier wordt?

  • Vervang negatieve gedachten door positieve. Bedenk positieve affirmaties die je negatieve gedachten tegenspreken. Zeg dus niet tegen jezelf dat je niet goed genoeg bent, maar dat je waardevol bent en je best doet. Da’s misschien lastig als je in een negatieve spiraal zit, dus focus zo vaak mogelijk op wat er wél goed gaat en waar je dankbaar voor bent.

  • Kom in actie. Van blijven piekeren wordt niemand vrolijk. Onderneem dus actie om de situatie te veranderen. Doe bijvoorbeeld dingen die je leuk vindt en die je een goed gevoel geven. Of breng tijd door met positieve mensen, dat maakt zelf positief denken ook een stuk makkelijker. Wedden dat je dan al snel een stuk lichter denkt over die “mislukte” presentatie?

Key takeaways

  • Positief denken betekent dat je je bewust op het goede richt en in mogelijkheden denkt. Het is het tegenovergestelde van negatief denken.
  • Positief denken is een bewuste actie of techniek, terwijl een positieve mindset een ingesleten patroon is en geen moeite kost.
  • Het is belangrijk om een negatieve cirkel te doorbreken met positieve gedachten. Positief denken levert je bovendien veel voordelen op, zoals meer energie en motivatie.
  • Wil je positief leren denken? Word je dan bewust van je negatieve gedachten, vraag je af of ze wel realistisch zijn, bedenk positieve affirmaties en omring je met positiviteit.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is positief denken?

  • Positief denken is een bewuste keuze om je te richten op het goede, de mogelijkheden en de kansen, ook als je te maken hebt met uitdagingen of moeilijkheden. Het is het tegenovergestelde van negatief denken.

  • Hoe doorbreek je negatief denken?

  • Het is al top dat je deze vraag stelt, want dat betekent dat je je bewust bent van je negatieve gedachten en ermee aan de slag wilt. Je doorbreekt ze het best door je op het positieve te focussen. Hoe je dat precies doet, check je in onze tips.

  • Wat moet je doen om positief te denken?

  • Daar moet je flink wat voor oefenen. Observeer bijvoorbeeld je gedachten, daag je negatieve gedachten uit en creëer een positieve omgeving.

  • Hoe kun je positief blijven denken?

  • Ook dat kost wat oefening. Herken je negatieve gedachten en daag ze uit, focus op het goede, omring jezelf door positiviteit en wees lief voor jezelf.