Jaargesprek

Staar je met knikkende knieën naar dat ingeplande jaargesprek in je agenda? Niet nodig joh, want dit is juist het moment om jou te helpen en vooruit te kijken naar het komende jaar. Maar we snappen best dat je het spannend vindt. Daarom staan hier handige tips klaar voor een strakke voorbereiding van jouw jaargesprek. Want wat bespreek je nou eigenlijk in een jaargesprek? En kun je zelf ook met onderwerpen komen? Wij hebben het antwoord, dus lees lekker verder. Dan hoef je straks niet meer te stressen om jouw jaargesprek.

Wat is een jaargesprek?

Een jaargesprek klinkt misschien alsof het lijkt op een beoordelingsgesprek of functioneringsgesprek, maar geen zorgen. Dit gesprek is minder officieel en draait vooral om terugblikken op het afgelopen jaar en vooruitkijken naar het komende. Zowel jij als je leidinggevende geven input tijdens een jaargesprek, en jullie bespreken samen wat je van elkaar nodig hebt om goed te presteren en lekker op je plek te zitten op je werk. Tweerichtingsverkeer dus, zonder vast format of beoordelingssysteem. Het verschil tussen een jaargesprek en een functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek is dan ook dat het jaargesprek een stuk losser (en daarom vaak ook chiller) is.

Let op: niet alle werkgevers voeren jaargesprekken, dus check vooral bij je manager of jij een jaargesprek kunt verwachten. Ook de precieze insteek van het gesprek verschilt per werkplek. Misschien heb jij bijvoorbeeld wél te maken met een vast format of een formulier met vragen dat je voor je jaargesprek moet invullen.

17 veelvoorkomende vragen jaargesprek

Of je nu wel of geen formulier moet invullen ter voorbereiding van je jaargesprek, je kan van je manager altijd een stel vragen verwachten. Tijdens het jaargesprek, of voorafgaand. Best spannend, dus het is fijn als je vast een idee hebt van wat je kunt verwachten. Denk aan dit soort vragen:

  1. Welke uitdagingen ben je dit jaar tegengekomen en hoe ben je daarmee omgegaan?
  2. Op welke prestatie uit het afgelopen jaar ben je het meest trots?
  3. Welke verbeterpunten zie je als je terugblikt op het afgelopen jaar?
  4. In hoeverre heb je de doelen behaald die je aan het begin van het jaar hebt gesteld?
  5. Welke skills heb je dit jaar ontwikkeld en op welke manier?
  6. Aan welke skills wil je het komende jaar gaan werken en op welke manier?
  7. Wat vond je het leukste project van het afgelopen jaar en waarom?
  8. Wat vond je het minst leuke project van het afgelopen jaar en waarom?
  9. Hoe heb je de deadlines en targets ervaren in het afgelopen jaar?
  10. Hoe kunnen we het komende jaar onze werkwijze verbeteren?
  11. Hoe is de samenwerking tussen jou en je collega’s verlopen het afgelopen jaar?
  12. Hoe zie je jouw rol in het team op dit moment en wil je daar het komende jaar verandering in aanbrengen?
  13. Hoe heb je het afgelopen jaar bijgedragen aan het bereiken van de bedrijfsdoelen?
  14. Welke ambities heb je voor je carrière en hoe ga je daar het komende jaar aan werken?
  15. Welke nieuwe verantwoordelijkheden of projecten wil je het komende jaar oppakken?
  16. Hoe kunnen we je helpen om succesvol te blijven en je doelen te bereiken?
  17. Zijn er uitdagingen of problemen waar je hulp bij nodig hebt?

Verder kun je natuurlijk zelf ook vragen stellen tijdens je jaargesprek. Tip: schrijf ze van tevoren op, dan vergeet je ze niet te stellen.

Jaargesprek voorbereiden

Stel, over een paar weken (of misschien wel dagen) is het zover: jouw jaargesprek. Hoewel je dus echt niet hoeft te stressen voor dit open gesprek, is het wel chill om ’m voor te bereiden. Misschien vraagt je manager wel of je een formulier wilt invullen. Zo niet, dan kun je zelf je jaargesprek voorbereiden aan de hand van deze tips:

1. Blik terug op je prestaties

Wat heb je het afgelopen jaar bereikt? Als je met targets werkt, pak die er dan bij om te zien of je gemiddelde goed ligt. Check ook aan welke projecten je hebt meegewerkt, wat de resultaten daarvan zijn en op welke manier het heeft bijgedragen aan de organisatie. En eh, vergeet niet wat je hebt gedaan aan je professionele ontwikkeling. Misschien heb je wel een training gevolgd om beter feedback te leren geven, bijvoorbeeld. Dat draagt bij aan de groei van je team. Goed dus om al deze punten op een rijtje te zetten. Dan weet je tijdens het jaargesprek meteen of jouw leidinggevende iets mist.

2. Denk na over je ambities

Wat wil je in de (nabije) toekomst bereiken? Misschien wil je wel doorgroeien naar een hogere functie, of een skill ontwikkelen om beter te worden in je huidige werk. Je jaargesprek is hét moment om je ambities aan te kaarten. Denk dus goed na over je doelen en maak eventueel een persoonlijk ontwikkelingsplan, als je dat nog niet hebt. Dan ziet jouw leidinggevende dat je hier serieus mee bezig bent.

3. Bereid je voor op feedback

Hoewel het jaargesprek geen officieel beoordelingsgesprek of functioneringsgesprek is, ga je ongetwijfeld feedback ontvangen. Dat is alleen maar fijn, want dan weet je waar je het komende jaar aan moet gaan werken. Tuurlijk is dat wel spannend. Bereid je er dus van tevoren op voor en stel je open op. Luister goed en stel vragen als je iets niet snapt.

4. Maak aantekeningen

Fijn dat je een verhelderend jaargesprek met je manager achter de rug hebt, maar zo’n meeting zuigt best wat energie. Dan is het zonde als je na afloop alweer vergeten bent waar jullie het over gehad hebben. Grote kans dat je leidinggevende wel aantekeningen maakt, maar ga daar niet van uit. Schrijf liever zelf ook mee tijdens de meeting, dan onthoud je de gesprekspunten beter én kun je je aantekeningen later nog teruglezen.

Key takeaways

  • In een jaargesprek met je manager blik je terug op het afgelopen jaar en kijk je vooruit naar het volgende.
  • Je bespreekt onder andere jouw prestaties, ambities, doelen, samenwerking en bijdrage aan de organisatie.
  • Een jaargesprek kent tweerichtingsverkeer: jij mag dus ook input geven en vragen stellen.
  • Bereid je jaargesprek voor door terug te blikken op je prestaties, na te denken over je ambities en je voor te bereiden op feedback.
  • Maak aantekeningen tijdens het gesprek om te voorkomen dat je belangrijke punten vergeet.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Welke vragen krijg je in een jaargesprek?

  • Er bestaan geen vaste vragen voor een jaargesprek, dus dat bepaalt je manager zelf. Verwacht bijvoorbeeld vragen over je uitdagingen, prestaties, ambities, doelen, verbeterpunten en samenwerking.

  • Wat kan je bespreken in een jaargesprek?

  • Wat je maar wilt! Een jaargesprek volgt meestal geen vast format, dus je hebt de ruimte om alles op tafel te gooien. Meestal bespreek je hoe je werk het afgelopen jaar is gegaan en waar je de komende tijd aan wilt werken.

  • Wat is het verschil tussen een jaargesprek en een functioneringsgesprek?

  • Een functioneringsgesprek is officiëler en vooral vanuit jouw manager. Je bespreekt dan echt jouw functioneren als medewerker. Vaak zitten daar ook zaken aan gekoppeld zoals een contractverlenging en salarisverhoging. Een jaargesprek is een stuk losser en ook vanuit jou.

  • Is een jaargesprek verplicht?

  • Nee, over het algemeen niet. Maar het kan best zijn dat jouw werkplek wel vaste jaargesprekken voert. Check dit bij je manager.

  • Met wie voer je een jaargesprek?

  • Met je directe leidinggevende, bijvoorbeeld je teamlead of manager.