Verbetertraject

Ontslagen worden omdat je je taken niet goed uitvoert mag niet zomaar. Je werkgever moet je namelijk de kans geven om je vaardigheden te verbeteren, zodat je beter kunt presteren binnen het bedrijf. Dit noemen we een verbetertraject. Benieuwd hoe zo'n traject eruitziet en wanneer je werkgever je toch mag ontslaan? Lees verder en kom erachter.

Is een verbetertraject volgen verplicht?

Yup, het volgen van een verbetertraject is verplicht, maar alleen als je werkgever een geldige reden heeft om het traject te starten. Denk aan meerdere negatieve beoordelings- en functioneringsgesprekken. Heb je het gevoel dat je werkgever geen goede reden heeft, maar toch aandringt op het volgen van een verbetertraject? Dan is het verstandig om de hulp van een arbeidsrechtadvocaat in te schakelen. Weigeren om het verbetertraject te volgen kan namelijk je juridische positie verzwakken als je werkgever je hierdoor toch wil ontslaan.

Stappenplan verbetertraject

Een verbetertraject is een serie stappen die je zet om weer goed te functioneren op je werk. Maar hoe werkt een verbetertraject dan precies? Nou, zo:

  • Stap 1. Achterhaal het probleem. Je werkgever bespreekt met je wat er niet goed gaat op het werk. De uitkomst van dit gesprek wordt altijd genoteerd.
  • Stap 2. Stel een verbeterplan op. Samen met je werkgever stel je een plan op om de situatie te verbeteren.
  • Stap 3. Ontvang begeleiding. Tijdens het verbetertraject ontvang je begeleiding en advies van je werkgever om je doelen te bereiken. Mogelijk krijg je zelfs extra trainingen om je vaardigheden te verbeteren.
  • Stap 4. Blijf evalueren. Je bespreekt regelmatig de voortgang van het traject met je werkgever. Die beoordeelt of je voldoende vooruitgang boekt.
  • Stap 5. Afronding. Laat je geen verbetering zien? Dan overweegt je werkgever misschien om je te ontslaan. Het niet succesvol afronden van een verbetertraject is namelijk een geldige reden om ontslagen te worden. Boek je wel succes? Dan mag je gewoon blijven zitten waar je zit.

Duur van een verbetertraject

Hoelang een verbetertraject duurt, is moeilijk te zeggen. De duur van je verbetertraject heeft namelijk te maken met verschillende factoren, zoals:

  • Wat voor werk je doet en hoe moeilijk het is.
  • Jouw opleidingsniveau.
  • Waar jij moeite mee hebt bij het uitvoeren van je werk.
  • Hoelang je al bij het bedrijf werkt.
  • Of je al eerder bent geholpen bij het verbeteren van je prestaties.
  • Of je openstaat voor kritiek en hoeveel moeite je wilt doen om beter te worden tijdens het verbetertraject.

Ontslag na verbetertraject

Je verbetertraject is voorbij en je werkgever besluit je toch te laten gaan. Vervelend. Wat zijn nu de vervolgstappen? Eerst moet je werkgever je ontslag aanvragen bij het UWV. Daar moet ie laten zien dat je nog steeds niet goed functioneert en dat je genoeg kansen hebt gehad om beter te worden. Ook moet uit de documenten van het verbetertraject blijken dat je werkgever je goed heeft geholpen tijdens dit proces. Gelukkig mag je bezwaar maken tegen je ontslag na het verbetertraject. Dit kan om verschillende redenen:

  1. Als het verbetertraject niet goed is opgezet en uitgevoerd, met duidelijke en haalbare doelen.
  2. Als je niet genoeg tijd en hulp hebt gekregen om beter te worden tijdens het verbetertraject.
  3. Als er geen evaluatie heeft plaatsgevonden na het verbetertraject, of als deze niet goed was.
  4. Zelfs als het verbetertraject goed is verlopen, mag je bezwaar maken als je werkgever niet heeft overwogen om je te herplaatsen in een andere passende functie binnen het bedrijf.

Om bezwaar te maken tegen ontslag na een verbetertraject, verzamel je alle belangrijke papieren, vraag je hulp aan een advocaat en dien je officieel bezwaar in bij je werkgever. Vervolgens bespreek je samen het probleem en bekijk je of je verdere juridische stappen moet zetten. Het kan gebeuren dat je ondanks je inzet en bezwaar toch wordt ontslagen. Dan komen zaken zoals een vaststellingsovereenkomst en een transitievergoeding om de hoek kijken. Wil je hier meer over weten? Op YoungCapital vind je alles over ontslag.

Key takeaways

  • Een verbetertraject helpt jou om je werk te verbeteren na slecht functioneren. Hiermee voorkom je mogelijk ontslag.
  • Het volgen van een verbetertraject is verplicht, maar alleen als je werkgever hiervoor een geldige reden heeft.
  • In een verbetertraject doorloop je vijf stappen: identificeer het probleem, maak een plan, ontvang begeleiding, evalueer regelmatig en rond het traject af.
  • De duur van verbetertraject hangt af van het type werk dat je doet, je opleidingsniveau, of je eerder hulp hebt gekregen en hoe graag je aan jezelf wilt werken.
  • Na het verbetertraject kan ontslag volgen, je kunt hiertegen bezwaar maken.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat is een verbetertraject?

  • Een verbetertraject is een plan om beter te worden in je werk. Je maakt hiervoor een verbeterplan om te zorgen dat je goed kunt functioneren. Hiermee voorkom je dat je werkgever jouw ontslag aanvraagt.

  • Hoe werkt een verbetertraject?

  • Eerst achterhaal je samen met je werkgever het probleem. Vervolgens stel je een plan op. Tijdens het verbetertraject ontvang je begeleiding van je werkgever en volg je mogelijk ook een opleiding. Je blijft regelmatig evalueren en rond ten slotte het traject af.