Da’s balen, je nieuwe baan is niet leuk. Ongezellige collega’s, een werksfeer om van te huilen: het zorgt er allemaal voor dat je spijt hebt van je nieuwe baan. Maar wat nu? Vertrek je met gierende banden, op naar de volgende werkgever? Of probeer je de boel nog te redden? De keuze is aan jou. Maar geen zorgen, je staat er niet alleen voor. YoungCapital helpt je graag bij een beslissing maken.
Eerste hulp bij spijt van je nieuwe baan
Spijt hebben van je nieuwe baan is iets anders dan twijfelen. Wanneer je twijfelt over je nieuwe baan weet je namelijk nog niet zeker of wel wilt blijven. Heb je spijt? Dan sta je eigenlijk al met een been buiten de deur. Toch is het nog te vroeg om je auto van de zaak al in te leveren. Er zijn namelijk nog een aantal dingen die je moet weten voordat je besluit te stoppen vanwege spijt van je nieuwe baan. Komen ze:
Contract opzeggen in je proeftijd
Je nieuwe baan bevalt al niet in je proeftijd, is dat een probleem? Nope, eigenlijk is spijt hebben van je nieuwe baan in je proeftijd een geluk bij een ongeluk. De job waarvan jij dacht dat ie perfect zou zijn valt namelijk tegen, en da’s jammer. Toch is het niet erg. Een proeftijd is er juist voor om te voelen of het een goede match is tussen jou en je nieuwe werkgever. En als dat niet het geval blijkt te zijn, kun je gemakkelijk opzeggen, zonder je druk te maken over de opzegtermijn die in je contract staat.
Denk aan je WW-uitkering
Besluit je zelf om te vertrekken, omdat je spijt hebt van je nieuwe baan? Houd er dan rekening mee dat je recht op een WW-uitkering vervalt. Ga een gesprek aan met je werkgever om dit te voorkomen. Blijkt het dat die de match ook niet voelt? Dan kun je vragen om ontslag met wederzijds goedvinden. In de vaststellingsovereenkomst moet dan wel duidelijk staan dat je werkgever instemt met het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Op deze manier behoud je je recht op een WW-uitkering.
Zoek een nieuwe baan
Heb je een slecht onderbuik gevoel over je nieuwe baan en wil je het liefst zo snel mogelijk vertrekken? Denk dan ook aan je vervolgstappen. Het laatste wat je wil is je carrière op pauze zetten, omdat je maandenlang op zoek bent naar een nieuwe job. Begin dus op tijd met het zoeken naar een nieuwe baan en weeg ook af of die baan jou wél gelukkig maakt.
Terugkrabbelen naar je vorige baan
Kun jij wel huilen om je nieuwe baan en mis je stiekem je oude werkplek? Misschien kun je dan nog terug naar je oude werkgever. Nee, op je knieën te smeken om je oude baan terug te krijgen, da’s niet nodig. Het draait allemaal om de juiste aanpak en je moet weten of het eigenlijk wel slim is om terug te gaan. Gelukkig zijn wij er om je te helpen. Check hier hoe je het slim aanpakt:
Stap 1. Bedenk waarom je vertrok
Heb je spijt van je nieuwe baan en wil je terug naar je ex (werkgever)? Bedenk dat jeniet voor niets ooit bent vertrokken. Waarom was dat ook al weer? Was het vanwege een karig salaris, het gebrek aan doorgroeimogelijkheden of heeft het aantrekkelijke aanbod van je nieuwe werkgever je overgehaald om te vertrekken? De kans is groot dat er niet veel is veranderd sinds je ontslag hebt genomen, dus vraag je goed af of je oude baan het waard is om naar terug te gaan.
Stap 2. Zet je netwerk in
Weet je zeker dat je terug wilt? Stuur een appje naar je oude teamies of ex-leidinggevende. Laat weten dat je er voor openstaat om terug te komen en vraag hoe zij jouw kansen inschatten. Het kan namelijk zomaar zijn dat je oude plek al lang weer is ingevuld. Soms moet je bij sommige werkgevers een bepaalde periode wachten voor je mag terugkeren bij het bedrijf. Hoelang dat is, vind je terug in je arbeidsovereenkomst of cao. Houd hier dus rekening mee.
Stap 3. Solliciteer opnieuw
Je nieuwe baan valt nog altijd tegen, maar er is witte rook op komst. Als je groen licht hebt gekregen van je ex-collega’s of vorige baas, is het tijd om opnieuw te solliciteren. Als je oude positie nog beschikbaar is, is de kans groot dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je kunt immers niet zomaar terugkeren naar je oude plek. En is je functie niet meer beschikbaar, dan kun je nog altijd een andere functie bij je oude werkgever scoren.
Stap 4. Bereid je goed voor
Maak van tevoren een lijstje met redenen waarom jouw ex-werkgever je weer moet aannemen. En vergeet tijdens het gesprek niet te benoemen wat je hebt geleerd van je (eventuele spijt over je) nieuwe baan. Door toe te geven dat je een fout hebt gemaakt, kom je moedig over en laat je zien dat je bereid bent om te groeien.
Stap 5. Durf meer te vragen
Je bent niet voor niets ooit vertrokken bij je oude werkgever. Wees dus niet bang om meer te vragen, bijvoorbeeld een hoger salaris of extra verantwoordelijkheden. Krijg je dat niet? Neem dan de benen en solliciteer op een nieuwe vacature (YoungCapital heeft er genoeg voor je klaarstaan). Je wilt immers niet dat je over een aantal weken wederom spijt hebt van je nieuwe baan.
Key takeaways
- Spijt hebben van je nieuwe baan is anders dan twijfelen over je nieuwe baan. Bij spijt ben je er al zeker van dat je wilt vertrekken.
- Met spijt van je nieuwe baan kun je je contract makkelijk opzeggen in de proeftijd, maar houd er rekening mee dat je dan zonder baan en zonder WW-uitkering zit.
- Bedenk voor je teruggaat naar je oude werkgever eerst waarom je eerder bent vertrokken. Durf vervolgens om meer te vragen als je terugkomt.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Ik vind mijn nieuwe baan niet leuk. Wat nu?
-
De eerste week van mijn nieuwe baan is niet leuk. Wat nu?
-
Ik heb spijt van mijn nieuwe baan. Kan ik terug naar mijn oude werkgever?
Ga in gesprek met je oude werkgever of vind een nieuwe baan. Misschien heeft YoungCapital wel een leuke nieuwe job voor je in de aanbieding.
Er komt veel op je af in de eerst week bij je nieuwe baan. Onze tip: wacht nog even af. In je proeftijd leer je veel over het bedrijf. Wie weet blijkt het straks toch een fijne werkplek te zijn. En heb je dan alsnog spijt van je nieuwe baan? Begin dan op tijd met zoeken naar een andere job.
Risky question, je kunt namelijk niet altijd terug naar je oude werkgever. Zoek hiervoor eerst contact met een oud-collega of leidinggevende. Wanneer diegene denkt dat je kunt terugkomen, kun je contact opnemen met je oude werkgever.