Operationeel inkoper

Werken als operationeel inkoper: iets voor jou?

Word jij blij van cijfertjes, facturen en klantcontact? Misschien is een baan als operationeel inkoper dan iets voor jou. In deze functie plaats je namelijk inkooporders en houd je de hele administratie rondom de bestellingen netjes bij. Maar niet alle inkooptaken komen bij jou terecht, want het onderhandelen en doen van marktonderzoek laat je bijvoorbeeld aan je collega's over. Dus wat doe je nou precies als operationeel inkoper? En past deze baan bij jou? Daar kom je snel genoeg achter als je verder leest.


Wat doet een operationeel inkoper?

Het verbaast je vast niet dat een operationeel inkoper zich bezighoudt met inkopen. Bijvoorbeeld van ingrediënten, onderdelen, materialen, producten of zelfs diensten. Wat je precies inkoopt, hangt af van het bedrijf waarvoor je werkt. Sommige bedrijven hebben één inkoper in dienst die verantwoordelijk is voor alle inkoopprocessen. Maar bij veel grote organisaties werkt een heel team dat zich bezighoudt met de inkoop. Als operationeel inkoper maak je deel uit van zo'n team. In de functieomschrijving van een operationeel inkoper vind je vooral ondersteunende en organisatorische taken. Je hebt bijvoorbeeld veel contact met leveranciers en plaatst orders. Jij zorgt ervoor dat jullie de gewenste grondstoffen of producten goed en op tijd geleverd krijgen.

Jouw werkdag als operationeel inkoper

Zoals bijna elke werkdag start je vandaag achter de computer. Je bent operationeel inkoper bij een horeca groothandel en werkt vanuit een ruim en lekker licht kantoor. Je opent je mailbox en checkt meteen of die ene leverancier al heeft gemaild over de leveringsproblemen van de zonnebloemolie. Helaas nog geen reactie, dus je besluit om ze vanmiddag even te bellen. Wel vind je een mail van een van jullie grootste klanten in je inbox. Of de grote zakken rustic fries nog terugkomen in het assortiment? Daar heb je toevallig van de week een grote voorraad van besteld, dus je mailt de klant meteen terug met goed nieuws. Is die ook weer gerustgesteld.

Om 11 uur staat de teammeeting gepland. Je overlegt dagelijks met de andere inkopers, omdat jullie werkzaamheden van grote invloed zijn op elkaar. De tactisch inkoper vertelt dat hij vanmorgen een deal heeft gesloten met een nieuwe leverancier van versproducten. Dat geeft jou als operationeel inkoper groen licht om na de meeting contact op te nemen en een order te plaatsen. Daarna laat de strategisch inkoper aan de hand van detailleerde grafieken zien wat er nog moet gebeuren om de doelstellingen van deze maand te behalen. En jij? Jij meldt dat je vanmiddag achter de levering zonnebloemolie aan gaat. Je sluit af met het goede nieuws dat de rustic fries en andere populaire diepvriesproducten eindelijk onderweg zijn.

Na de meeting ontvang je al snel een mail van de tactisch inkoper met details over de deal. Het gaat over verschillende soorten tropisch fruit die jij gaat bestellen. De prijsafspraken zijn al gemaakt, maar jij zorgt er als operationeel inkoper voor dat de aantallen kloppen en de juiste producten geleverd worden. Je checkt de leveringscondities en verwerkt het contract in de administratie. Daar komen straks ook de inkooporder, leveringsbon en factuur bij. Zo houd je het leveranciersdossier helemaal compleet en lekker overzichtelijk.

Omdat je continu van alles regelt en veel contact hebt met verschillende schakels uit de supply chain, vliegt je werkdag voorbij als operationeel inkoper. Maar voordat je straks naar huis gaat, moet je echt nog even achter die zonnebloemolie aan. Je contactpersoon bij de leverancier weet meteen waarvoor je belt wanneer ze hoort wie ze aan de lijn heeft. Door de schaarste zijn de problemen helaas nog niet opgelost. Maar als het goed is kunnen ze volgende week het grootste deel van de order leveren. Mooi nieuws om je werkdag mee af te sluiten.

Waar werkt een operationeel inkoper?

Als operationeel inkoper kun je bij allerlei soorten bedrijven aan de slag. Denk aan groothandels, productiebedrijven en winkelketens. Je werkt in deze functie meestal bij een groot bedrijf. Kleinere organisaties kiezen namelijk vaker voor één allround inkoper dan voor een heel inkoopteam. Wanneer je werkt? Meestal tijdens kantoortijden, want je hebt natuurlijk een kantoorbaan. Vanachter je bureau werk je samen met een heleboel schakels van de supply chain. Dat zijn uiteraard je collega-inkopers en leveranciers, maar bijvoorbeeld ook voorraadbeheerders en magazijnchefs.

De taken van een operationeel inkoper

  • Plaatsen van orders.
  • Bewaken van levertijden.
  • Onderhouden van contact met leveranciers.
  • Bijhouden van leveranciersdossiers.
  • In de gaten houden van de leverperformance.
  • Beantwoorden van klantvragen.
  • Vergaderen met collega-inkopers.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als operationeel inkoper: hoe is dat?

Weet je nog niet zeker of dit dé baan is voor jou? Zet de voor- en nadelen op een rij om te ontdekken of werken als operationeel inkoper bij je past. We noemen er hieronder alvast een paar.

Voordelen van werken als operationeel inkoper

  • Aan uitdaging geen gebrek als operationeel inkoper. Samen met de rest van het inkoopteam ben je namelijk verantwoordelijk voor alles wat bij het inkoopproces komt kijken. Dat houdt je lekker scherp en zorgt ervoor dat je jezelf in razend tempo ontwikkelt.
  • Het is een echte regelfunctie met een afwisselend takenpakket. Verveling? Daar heb jij nog nooit van gehoord.
  • Krijg jij energie van contact met anderen? Komt goed uit, want het is een sociale job. Je werkt nauw samen met verschillende collega's en hangt regelmatig aan de lijn met leveranciers.

Nadelen van werken als operationeel inkoper

  • In deze functie heb je vooral praktische en operationele taken. Je collega's houden zich bezig met de spannendere zaken, zoals de inkoopstrategie en het onderhandelen. The good news: met de juiste skills en instelling kun je al snel doorgroeien binnen het team.
  • Een foutje zit in een klein hoekje, maar heeft soms grote gevolgen. Je moet daarom continu scherp zijn.
  • Ben jij graag lekker actief in de weer? Dan kun je beter voor een andere logistieke job kiezen. Als operationeel inkoper zit je namelijk juist veel achter je bureau.

Jouw salaris als operationeel inkoper

Als operationeel inkoper (in spe) ben je natuurlijk dol op cijfertjes. Je wilt daarom vast weten wat je verdient in deze functie. Hoe hoog je salaris als operationeel inkoper precies is, hangt af van je werkervaring en je takenpakket. Daarbij betaalt de ene werkgever nou eenmaal net iets meer geld dan de andere. Om je een idee te geven: het startsalaris ligt rond de € 2.000 bruto per maand. Hoe langer je bij een bedrijf werkt en hoe meer taken en verantwoordelijkheden je krijgt, hoe hoger je loon. Het operationeel inkoper salaris loopt op tot ongeveer € 4.000 bruto per maand.

De volgende stap als operationeel inkoper

Ready for the next step? Als operationeel inkoper kun je vaak al binnen je eigen team een mooie stap maken. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in een meer strategische functie waarin je marktonderzoek doet en een inkoopstrategie opstelt. Of misschien lijkt het je tof om met leveranciers te onderhandelen over een scherpe prijs. Bij sommige werkgevers moet je van functie veranderen als je meer of andere werkzaamheden wilt. Je wordt dan bijvoorbeeld strategisch inkoper. Maar het is vaak ook mogelijk om simpelweg je takenpakket uit te breiden.

Wil je graag van werkgever switchen? Vanuit een functie als operationeel inkoper kun je verschillende kanten op. Wat dacht je van een baan als supply chain manager? Of word allround inkoper bij een kleinere organisatie. Ook een mooie uitdaging, want je bent dan verantwoordelijk voor het volledige inkoopproces.

Operationeel inkoper worden: wat heb je nodig?

Wat je precies nodig hebt om als operationeel inkoper aan de slag te kunnen, is afhankelijk van de werkgever. Zo vraagt het ene bedrijf om een relevant diploma en het andere om minimaal hbo-werk- en -denkniveau. Met een diploma in de richting van Economie, Business Management of Logistiek heb je altijd een streepje voor, op welk niveau je ook gestudeerd hebt. Je kunt (aanvullend) ook een korte opleiding of cursus volgen voordat je aan de slag gaat, bijvoorbeeld om aan je boekhoudskills te werken.

Jouw skills

Zo'n diploma is mooi, maar werkgevers vinden het vaak nóg leuker als je de juiste skills in huis hebt. Als je wilt werken als operationeel inkoper, is het bijvoorbeeld belangrijk dat je heel nauwkeurig bent. Je ziet geen nulletje over het hoofd en stopt documenten altijd in de juiste (digitale) map. Omdat je veel contact hebt met leveranciers en dagelijks samenwerkt met verschillende collega's, komen communicatieve skills ook van pas.

Daarnaast weet je natuurlijk alles van het product of de dienst waarmee je werkt. Je hebt die info niet alleen nodig om klantvragen te beantwoorden, maar ook om je dagelijkse werkzaamheden beter te begrijpen. Tot slot is het als operationeel inkoper belangrijk dat je ervaring hebt met ERP-systemen. ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Zo'n systeem automatiseert en verbindt bedrijfsprocessen.

Cheat sheet voor je cv

Wij geloven het best als je zegt dat jij de perfecte operationeel inkoper bent. Maar hoe overtuig je een werkgever daarvan? Met deze skills op je cv kom je een heel eind.

Skills operationeel inkoper
Analytisch Microsoft Excel
Cijfermatig inzicht Nauwkeurig
ERP-systemen samenwerken

Check onze logistieke vacatures



Een andere baan in de logistiek

Operationeel inkoper is een vak apart. Niet iedereen geniet van zo'n commerciële job waarbij je veel achter een bureau zit. Gelukkig kun je in de logistiek allerlei kanten op. Juist als je graag lekker actief bezig bent, is dit dé sector voor jou. Start bijvoorbeeld als magazijnmedewerker, verhuizer of koerier. In zo'n functie hoef je je nooit te vervelen. Na een tijdje toch toe aan meer uitdaging? In de logistiek zijn er veel doorgroeimogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een leidinggevende baan? The sky is the limit. Op YoungCapital ontdek je alle verschillende mogelijkheden in de logistiek.

Overzicht operationeel inkoper

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo, hbo, wo
Salarisindicatie (21+) € 2.000 tot € 4.000

Veelgestelde vragen

  • Wat is een operationeel inkoper?

  • Dat is een inkoper die vooral ondersteunende en organisatorische taken heeft. Je plaatst bijvoorbeeld orders en onderhoudt contact met leveranciers.

  • Hebben jullie vacatures voor operationeel inkoper?

  • Ja, tussen onze logistieke vacatures vind je regelmatig leuke banen als operationeel inkoper. Check ons actuele aanbod en solliciteer op je favoriet.

  • Wat verdient een operationeel inkoper?

  • Het salaris van een operationeel inkoper ligt meestal tussen de € 2.000 en € 4.000 bruto per maand. Hoeveel je precies verdient, hangt af van je ervaring, opleidingsniveau en werkgever.

Bekijk ook eens deze logistieke functies