Werken als buschauffeur: iets voor jou?
Busje komt zo, busje komt zo… Heb je een rijbewijs in the pocket en maak jij maar al te graag kilometers op de teller? Dan past het beroep buschauffeur misschien wel in jouw straatje. Benieuwd hoe je buschauffeur kunt worden of wat een buschauffeur precies verdient? YoungCapital vertelt je alle ins en outs.
Wat doet een buschauffeur?
Je raad het al: als buschauffeur bestuur je een bus en vervoer je passagiers snel en veilig van A naar B. Je kent de verkeersregels als geen ander en let goed op de weg. Maar de tijd tikt, dus je zorgt ervoor dat je stipt op tijd bij de haltes aankomt. In dit beroep kun je meerdere kanten op. En dan bedoelen we niet links of rechts!
De eerste optie is werken als buschauffeur in het openbaar vervoer. Je rijdt dan in een stad of regio met de lijnbus en stopt bij verschillende haltes. Op één dag rijd je meestal meerdere keren achter elkaar dezelfde route. Ook vervoer je mensen naar evenementen of schoolreisjes.
Gaat de lijnbus jou niet ver genoeg? Ga dan voor een baan als buschauffeur van een touringcar. Met een beetje geluk kar je heel Europa door met een bus vol toeristen. Geen reisleider aan boord? No problemo. Jij geeft de passagiers leuke info over de omgeving. Welke bus je ook bestuurt, jij maakt van elke rit een feestje.
Jouw werkdag als buschauffeur
Hoe laat jouw werkdag begint, hangt af van het rooster. Buschauffeurs werken in verschillende shifts die meestal zijn ingedeeld tussen 5:00 en 2:00. Of je de vroege of late shift hebt, verschilt steeds. Ook rijd je elke dag een andere route. Als je aankomt op de standplaats, wijst de planner je een bus toe. Helemaal geïnstalleerd in de bestuurdersstoel? Dan ben je ready to go.
Bij de eerste halte groet je de passagiers. Je controleert of ze goed inchecken of verkoopt een buskaartje. Ook help je mensen die vragen waar zij moeten uitstappen of welke bus zij moeten pakken. Als ouderen of mensen met een rolstoel of kinderwagen instappen, wacht je met wegrijden tot ze zitten. En natuurlijk heb jij meteen door wanneer iemand op de stopknop drukt of je aanhoudt bij een halte.
Na 4,5 uur is het tijd voor pauze. Elke standplaats heeft een (kleine) kantine, dus hier geniet jij van je lunch, kopje koffie of avondeten met mede-buschauffeurs. Zit je dienst erop? Dan breng je de bus terug naar de standplaats en sluit je deze af. Of je draagt het stokje over aan een collega.
Steek jij liever de grens over en werk je als buschauffeur van een touringcar? Dan breng je een grote groep passagiers vanaf het druilerige Nederland naar hun (zonnige) vakantiebestemming. Voor je het weet, rijd je ineens op de route du soleil. Tussendoor houd je tussenstops voor een wc-bezoek of om iets te eten. Wanneer er geen gids meereist, neem jij die rol met gemak op je en bezorg je de toeristen een leuke en informatieve rit. Je merkt het al: werken als buschauffeur is heel veelzijdig. Elke dag kom je op verschillende plekken en ontmoet je nieuwe mensen.
Waar werkt een buschauffeur?
Je ziet ze vast regelmatig voorbij komen: bussen van bedrijven als Connexxion, Keolis of Arriva. Grote kans dat je voor een van deze grote transportbedrijven werkt als je buschauffeur van een lijnbus wordt. Je rijdt dan voornamelijk in je eigen stad of regio. Verleg jij liever grenzen en vervoer je mensen door heel Europa met de touringcar? Dan werk je bijvoorbeeld voor een reisbureau. Waar jouw werkgebied precies is, is helemaal up to you.
Wanneer je werkt als buschauffeur in het openbaar vervoer, rijd je op één dag meerdere ritten achter elkaar. Hier zijn regels aan verbonden. Zo mag je maximaal twee keer per week 10 uur per dag rijden en op de andere werkdagen maximaal 9 uur. De maximale ononderbroken rijtijd mag niet langer zijn dan 4,5 uur. Daarna moet je een pauze nemen van 45 minuten. Tussen shifts moet verplicht 11 uur rusttijd zitten. Heel wat regels, maar die zijn ook erg belangrijk. Als buschauffeur moet je natuurlijk scherp blijven.
De taken van een buschauffeur
- Passagiers zo veilig en snel mogelijk van A naar B brengen.
- Op tijd bij haltes stoppen en rijden volgens de dienstregeling.
- Passagiers vriendelijk ontvangen en hun vragen beantwoorden.
- Kaartjes verkopen en opletten of mensen inchecken.
- Op de juiste manier handelen bij mankementen aan de bus.
- In een touringcar een praatje houden over de omgeving.
Werken als buschauffeur: hoe is dat?
Eerlijk is eerlijk: elke baan heeft zo zijn voor- en nadelen. Ook die van een buschauffeur. Wel zo fair om de belangrijkste even voor je op een rijtje te zetten.
Voordelen van werken als buschauffeur
- Het is een sociaal beroep. Je ontmoet elke dag nieuwe mensen (van jong tot oud) en maakt veel sociaal contact.
- Omdat je geen vaste werktijden en routes hebt, is geen dag hetzelfde. Je komt op verschillende plekken en leert de provincie op je duimpje kennen.
- Werk je als buschauffeur van een touringcar? Dan tour je door heel Europa en maak je echt onderdeel uit van de reis.
Nadelen van werken als buschauffeur
- Soms krijg je te maken met onverwachtse situaties, zoals mankementen of vervelende passagiers. Op zo'n moment is het belangrijk dat jij je hoofd koel houdt.
- Het kan zijn dat je late diensten draait of op zon- en feestdagen werkt. Je moet dus flexibel ingesteld zijn. Maar die afwisseling geeft juist ook veel vrijheid.
- Je bent dag in dag uit op de weg, dus files zijn onvermijdelijk. Maar met een gezellig muziekje op de radio of babbeltje met een passagier vermaak jij je prima.
Jouw salaris als buschauffeur
Nu vraag jij je vast af: wat verdient een buschauffeur eigenlijk? Logisch. Het salaris van een buschauffeur ligt tussen de € 1.600 en € 3.000 bruto per maand. Dit is op basis van een fulltime dienstverband. Hoeveel een buschauffeur netto precies verdient, hangt af van je ervaring en of je bijvoorbeeld in de avonduren of op feestdagen werkt. Werk je al een lange tijd als buschauffeur? Dan verdien je natuurlijk meer dan wanneer je net je eerste rit maakt.
Mooi meegenomen: bij onregelmatige werktijden, zoals 's nachts, in het weekend en op feestdagen, pak je extra toeslagen mee. Ka-ching! Meer info over loon, onregelmatigheidstoeslag en werktijden vind je in de cao voor buschauffeurs (Besloten Busvervoer cao).
De volgende stap als buschauffeur
Wil je meer knaken verdienen, maar vind je werken als buschauffeur wel heel tof? Goed nieuws: Hoe meer ervaring, hoe meer het loon van een buschauffeur stijgt. Geduld is key. In de cao Besloten Busvervoer lees je dat je vanaf vier jaar ervaring elk jaar één salarisschaal omhoog gaat. Een mooi vooruitzicht dus.
Werk je al een tijdje als buschauffeur en zoek je een nieuwe uitdaging, maar voel jij je wel helemaal thuis achter het stuur? Denk dan eens aan een baan als vrachtwagenchauffeur of chauffeur autolaadkraan. Heb je juist genoeg van al die afstanden op de weg, maar wil je wel graag blijven werken in de logistieke sector? Wie weet is transportplanner je wel op het lijf geschreven. Deze baan vindt meer achter de schermen plaats, maar hier komen jouw stressbestendigheid, flexibiliteit en planning skills ook goed van pas.
Buschauffeur worden: wat heb je nodig?
Nu denk je vast meteen aan een rijbewijs. Jep, dat klopt als een bus. Om precies te zijn moet een buschauffeur rijbewijs D (busrijbewijs) op zak hebben. Maar er is meer voor nodig om buschauffeur te worden. Zo moet je een opleiding volgen tot buschauffeur, waarin je alle kneepjes van het vak leert en uiteindelijk je Chauffeursdiploma Personenvervoer (CCV-B) haalt. Je kunt ook een bbl-opleiding tot buschauffeur volgen. Deze 12 maanden lange opleiding volg je bijvoorbeeld bij Arriva. Het is een combinatie van werken en leren: twee vliegen in één klap!
Ook krijg je een medische en psychologische keuring om je ruimtelijk inzicht, reactievermogen en stressbestendig te testen. Iedere 5 jaar word je opnieuw bijgeschoold en krijg je een keuring en geneeskundige verklaring. Niet niks, maar je hebt als buschauffeur een grote verantwoordelijkheid voor andere mensen.
Benieuwd naar de minimumleeftijd van een buschauffeur? Vanaf je 18e mag je een bus besturen, maar alleen als je rijbewijs D met code 95 hebt. Daarnaast mag je pas in het buitenland rijden als je 21 jaar of ouder bent, dus tot die tijd kun je alleen werken als buschauffeur in Nederland.
Jouw skills
Als buschauffeur heb je bepaalde eigenschappen en competenties nodig. Maar hoe weet je nou of jij thuishoort in de bestuurdersstoel? Als jij van socializen houdt bijvoorbeeld. Of er nu een jonge student, moeder met kinderwagen of meneer met rollator instapt, jij maakt met iedereen graag een praatje. Ook ben je geduldig en help je passagiers als zij niet weten waar ze uit moeten stappen. Daarnaast ben jij altijd punctueel. Een afspraak missen is echt niets voor jou. Dat geldt ook in de bus: je bent altijd netjes op tijd bij de haltes en rijdt de rit precies volgens dienstregeling.
Ook niet onbelangrijk: jij bent graag op de weg. Je hebt uitstekende rijvaardigheden. Een verkeersboete krijg jij niet snel, want jouw motto is safety first. Je kent de verkeersregels van binnen en van buiten en bent altijd oplettend en omgevingsbewust. Belangrijk, want je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor je passagiers. En ook al kom je soms in de spits terecht, jij bent niet snel van je stuk gebracht. Zelfs met een vervelende passagier houd je het hoofd koel. Herken jij jezelf hierin? Dan is een baan als buschauffeur echt iets voor jou.
Cheat sheet voor je cv
Hulp nodig bij het invullen van jouw cv? Say no more. Wij hebben een aantal soft en hard skills voor je op een rijtje gezet.
Check onze logistieke vacatures
Een andere baan in de logistiek
Is een baan als buschauffeur toch niet helemaal voor jou weggelegd? No worries, we hebben genoeg andere logistieke banen waar je uit kunt kiezen. Rijd je liever lekker zen in je eentje zonder passagiers? Kijk dan eens of je werken als autobezorger iets vindt. Laat jij jezelf liever vervoeren maar wil je wel sociaal contact? Ga dan aan de slag als conducteur. Of zoek je toch werk waar jij je spierballen bij moet gebruiken? Dan is heftruckchauffeur een goede optie. Je merkt het al: YoungCapital heeft voor ieder wat wils. Bekijk jouw opties in onze logistieke vacatures.
Overzicht buschauffeur
Veelgestelde vragen
-
Wat verdient een buschauffeur?
-
Hoeveel verdient een buschauffeur per uur?
-
Wat is de minimumleeftijd om te werken als buschauffeur?
-
Hoe word je buschauffeur?
Het inkomen van een buschauffeur ligt tussen de € 1.600 en € 3.000 bruto per maand. Dit hangt onder andere af van je ervaring en of je onregelmatige uren rijdt.
Het bruto salaris van een buschauffeur ligt tussen de € 14,- en € 18,- per uur.
De minimumleeftijd is 18 jaar, maar je moet wel een rijbewijs D met code 95 hebben. Daarnaast mag je pas buiten Nederland rijden als je 21 jaar of ouder bent.
Om buschauffeur te worden moet je een opleiding tot buschauffeur volgen, een rijbewijs D hebben en verschillende psychologische en medische tests halen.