In Nederland is de term ‘recruitment’ het bekendste als het gaat om het werven van nieuwe medewerkers. Maar talent acquisition komt ook steeds vaker naar voren. Is dit gewoon een synoniem, of eigenlijk een hele andere strategie om personeel te recruiten? En zo ja, kies je als bedrijf dan voor talent acquisition of recruitment? Van de talent acquisition betekenis tot een ‘talent acquisition vs. recruitment’ overzicht, YoungCapital regelde het voor je.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is talent acquisition?
Talent acquisition (de betekenis is ‘talent acquisitie’ als je het letterlijk vertaalt naar het Nederlands) is niet alleen het werven, maar ook het behouden van talent voor je bedrijf. Het is een lange termijn wervingsstrategie waarbij je talenten binnenhaalt die een succesvolle impact op de toekomst van het bedrijf hebben. Je wilt dus dat de nieuwe medewerkers de groei en ontwikkeling van de onderneming gaan stimuleren.
Talent acquisition vs. recruitment
Eigenlijk is het verschil tussen talent acquisition en recruitment nu al duidelijk. Recruitment gaat om het vullen van openstaande vacatures, het liefst zo snel mogelijk. Je toetst of kandidaten aan de functie-eisen voldoen en in het team passen. Bij talent acquisition zoek je naar specifieke talenten, die op de lange termijn zorgen voor de ontwikkeling en groei van je bedrijf. Het gaat er dus niet om dat zij passen binnen een bepaalde functie, maar dat ze de organisatie naar een hoger niveau tillen, nu meteen of in de toekomst. Best logisch dan ook dat talent acquisitie vaak langer duurt dan recruiten.
Overzichtelijk de verschillen op een rijtje zien? Aanschouw: talent acquisition vs. recruitment.
Voordelen van talent recruitment
Benieuwd welke voordelen talent acquisition, oftewel talent recruitment, je kan opleveren ten opzichte van het ‘klassieke’ recruiting? Nou, deze bijvoorbeeld:
- Je kijkt naar het totaalplaatje, namelijk wat de kandidaat kan betekenen voor het hele bedrijf in plaats van of de persoon past binnen het team of de functie.
- Met talent acquisition versterk je de positie van jouw bedrijf ten opzichte van jouw concurrenten. Je haalt namelijk talenten binnen die de organisatie echt naar een hoger niveau tillen.
- Tijdens talent acquisitie bied je carrièrekansen en houd je rekening met ontwikkelingswensen. Het logische gevolg: je neemt mensen aan die binnen jouw bedrijf willen groeien, dus je houdt deze medewerkers langer vast.
Nadelen van talent recruitment
Natuurlijk komen er ook wat nadelen kijken bij talent acquisition, zoals:
- Het proces is een stuk langer en intensiever dan recruitment. Dat komt onder andere doordat je naar specifieke kandidaten zoekt en je tijdens het sollicitatieproces ook verdiept in ambities, carrièrekansen en ontwikkelingsmogelijkheden.
- Heb je snel veel nieuwe mensen nodig? Dan kun je het je vaak niet veroorloven om talent acquisition in te zetten als wervingsstrategie. Je werft namelijk veel specifieker, en haalt daardoor een stuk minder medewerkers binnen.
Talent acquisition tips
Je kiest dus het liefst voor talent recruitment als je hier de tijd en ruimte voor hebt en een strategie zoekt om jouw bedrijf te laten groeien ten opzichte van concurrenten. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw talent acquisitie strategie een succes wordt? Volg onze talent acquisition tips op:
- Wacht niet af tot de juiste medewerkers naar jou toe komen, maar steek zelf de handen uit de mouwen. Daarvoor gebruik je een headhunting of executive search strategie waarbij je actief naar talenten zoekt.
- Maak van tevoren een duidelijke lijst met de eigenschappen, vaardigheden en toekomstplannen die jouw nieuwe talenten moeten hebben. Denk daarbij verder dan een klassiek functieprofiel, en houd het totaalplaatje van jouw bedrijf in het achterhoofd.
- Zeker weten dat het goed zit met die cultural fit? Plan niet één, maar twee, drie of nog meer sollicitatiegesprekken in, waarover je alle gespreksonderwerpen logisch verdeelt. Zo weet je zeker dat jij en de sollicitant op één lijn zitten en of je samen verder wilt of toch afscheid neemt.
- Wees bereid om het talent een hoger salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden, want diegene zal van grote meerwaarde zijn voor het bedrijf. Best logisch als zij daar ook iets moois voor terug verwachten. Geef hen dus ook de ruimte om te onderhandelen.
- Het is een goed idee om een aantal van jouw recruiters aan te wijzen als talent acquisition specialisten en hen hier intensief in te trainen. Dan weet je zeker dat zij de strategie onder de knie hebben en kunnen de andere recruiters zich richten op het ‘normaal’ werven van personeel voor openstaande vacatures.
Aan de slag met talent acquisitie of schakel je liever een hulplijn in? YoungCapital biedt allerlei diensten aan op het gebied van (talent) recruitment en we staan altijd open om jouw wensen te bespreken.
Veelgestelde vragen
-
Wat zijn de verschillen tussen talent acquisition en recruitment?
-
Wanneer kies je voor talent acquisition vs. recruitment?
Talent acquisition gaat over het werven en behouden van talenten die een positieve impact hebben op de ontwikkeling en groei van jouw bedrijf. Bij recruitment ligt de focus op het vullen van openstaande vacatures met kandidaten die passen binnen het functieprofiel.
Kies voor talent acquisitie als je de tijd en ruimte hebt en graag wilt investeren in een succesvolle toekomst voor het bedrijft. Staan er vele vacatures open die het liefst zo snel mogelijk gevuld moeten worden? Dan is het klassiek recruiten geschikter.