Als organisatie kom je er niet onderuit: verzuim. Wat is verzuim eigenlijk en welke soorten verzuim zijn er? Goed om te weten, want dat soort basisinfo heb je als werkgever nodig om verzuim aan te pakken of te voorkomen en zo goed mogelijk met de situatie om te gaan. Dus eh, wil je weten wat de betekenis van verzuim precies is of wat de verschillen zijn tussen kort, middellang en lang verzuim? We’ve got the answers.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is verzuim? De betekenis
Bijna iedereen kent het begrip wel, maar wat is verzuim nou precies? Je hebt het over verzuim wanneer een medewerker niet op werk verschijnt. En dan niet omdat ie van een welverdiende vakantie geniet, maar met als reden ‘ziekte’. Dat zetten we expres tussen haakjes, omdat een medewerker bij verzuim niet altijd écht te ziek is om te werken. Misschien is er sprake van een arbeidsconflict waardoor de medewerker zich ziek meldt. Of heb je een vakantieaanvraag afgewezen, maar wil je werknemer tóch dat weekendje weg. Dan heb je te maken met een gevalletje ongeoorloofd verzuim.
In de meeste gevallen is je medewerker wél echt ziek. Ziekteverzuim is dan ook de meestvoorkomende vorm van verzuim. Het gaat hierbij niet alleen om werknemers die een week met een griepje in bed liggen, maar bijvoorbeeld om psychosociale klachten die zijn veroorzaakt door vervelende (privé)situaties. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten verzuim.
Soorten verzuim
Verzuim is dus een breed begrip dat gaat over medewerkers die afwezig zijn. Binnen dit begrip bestaan grote verschillen. Om goed te begrijpen wat verzuim is, is het slim om de verschillende soorten verzuim onder de loep te nemen. En da’s niet de enige reden. Wat overzicht in al die soorten is ook wel fijn als je als werkgever of HR-medewerker in de oorzaken en redenen voor verzuim duikt. Bijvoorbeeld omdat je met verzuimpreventie aan de slag gaat. Er zijn een paar manieren om de soorten verzuim in te delen in categorieën. We delen de bekendste met je.
Kort, middellang en lang verzuim
Deze indeling maak je duidelijk op basis van hoelang een medewerker afwezig is.
- Bij kort verzuim is je medewerker binnen een week weer back on track. Bijvoorbeeld na een griepje of flinke verkoudheid. Gelukkig komt deze vorm van verzuim het meest voor.
- Middellang verzuim duurt langer dan een week, maar korter dan zes weken. Je medewerker heeft bijvoorbeeld rugklachten. Bij middellang verzuim is het goed om contact met je medewerker op te nemen. Bel even en stuur een bloemetje of kaartje. Die steun kan helpen bij het herstel.
- Wanneer een medewerker langer dan zes weken niet kan werken, heb je te maken met lang(durig) verzuim. Je medewerker heeft bijvoorbeeld een burn-out of is chronisch ziek.
Kortdurend, frequent kortdurend en langdurend
Je kunt ook zeggen dat de 3 soorten verzuim kortdurend, frequent kortdurend en langdurend zijn. Deze indeling lijkt veel op die hierboven, maar kijkt net iets verder dan alleen de lengte van het verzuim.
- Bij kortdurend verzuim is je medewerker relatief snel weer terug op werk, bijvoorbeeld na een paar dagen met koorts op bed te hebben gelegen. De verzuimperiode duurt meestal een week, maar het kunnen er ook twee zijn. Zolang je medewerker bij terugkomst maar weer fit is om lekker aan de slag te gaan.
- Vervelender is frequent verzuim. Hierbij is je medewerker niet lang afwezig, maar wel regelmatig. De oorzaak is vaak niet een griepje of verkoudheid, maar bijvoorbeeld psychische stress, een te hoge werkdruk of privéproblemen. Het is verstandig om als werkgever in te grijpen bij frequent verzuim en een gesprek aan te gaan. Zo ben je er misschien nog op tijd bij om erger, zoals een burn-out, te voorkomen.
- Je hebt te maken met langdurend verzuim wanneer je medewerker langer dan zes weken afwezig is. Je krijgt dan te maken met de Wet verbetering poortwachter en bent als werkgever verplicht om met je werknemer aan een re-integratieplan te werken.
Gekleurd verzuim
Binnen HR gaat het ook weleens over gekleurd verzuim. Hierbij staan de kleuren wit, zwart, grijs en roze voor verschillende soorten verzuim.
- Bij wit verzuim meldt een werknemer zich ziek omdat die daadwerkelijk ziek is en dus niet kan werken. Iedereen is weleens ziek, dus niks aan het handje.
- Bij zwart verzuim meldt je werknemer zich ziek terwijl die dat eigenlijk niet is. Ongeoorloofd verzuim, dus. Als je dit als werkgever ontdekt, mag je de werknemer op staande voet ontslaan. Maar het is gebruikelijker om eerst een waarschuwing te geven.
- Bij grijs verzuim voelt een medewerker zich niet zo lekker, maar is ziek melden eigenlijk niet nodig. Een beetje grijs gebied, dus. Je kunt het hier met je werknemer over hebben tijdens een officieel verzuimgesprek.
- Bij roze verzuim werkt een zieke medewerker gewoon door. Klinkt heldhaftig, maar dat is het niet. Je zieke medewerker is namelijk maar beperkt productief, steekt mogelijk andere medewerkers aan en heeft zo geen kans om goed te herstellen.
Wil je na het lezen van de basics aan de slag met je verzuimbeleid? Of krijg je graag meer inzicht in de verzuimkosten? Alles over verzuim vind je in onze recruitment guide.
Veelgestelde vragen
-
Wat is de betekenis van verzuim?
-
Wat is de definitie van kort, middellang en lang verzuim?
-
Wat is het verschil tussen ziekte en verzuim?
Kort gezegd is verzuim het niet verschijnen op werk (of op school), met als reden ziekte. In veel gevallen is de medewerker daadwerkelijk te ziek om te werken, maar dat is niet altijd zo.
Kort verzuim is verzuim dat maximaal een week duurt. Bij middellang verzuim is een medewerker meer dan één, maar minder dan zes weken uit de running. Lang verzuim is verzuim dat meer dan zes weken duurt.
Ziekte heeft te maken met de (slechte) gezondheid van iemand. Verzuim betekent nalatigheid of dat een medewerker niet op werk verschijnt. Veel verzuim vindt plaats vanwege ziekte (ziekteverzuim). Vandaar de link tussen de twee begrippen.