Discriminatie op de werkvloer voorbeelden

Discriminatie op de werkvloer voorbeelden kom je in alle soorten en maten tegen, en daar is dit artikel het bewijs van. Van openlijk discriminerend gedrag tot judgemental blikken tijdens alledaagse interacties, discriminatie geeft een zure smaak aan je bedrijfscultuur. We nemen je aan de hand en zetten de eerste stap bij het voorkomen van ongelijkheid op de werkvloer: het herkennen van arbeidsdiscriminatie.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

8 voorbeelden van discriminatie op de werkvloer

Van het aannemen van enkel jonge, trendy singles op de werkvloer tot het weigeren van werknemers met een geloofsovertuiging, het gebeurt vaker dan je denkt. Voor jou als werkgever komen deze voorbeelden van discriminatie op de werkvloer vast goed van pas. Zo vang je de signalen van discriminatie in een split second op.

1. Type werkcontract

Het bieden van voordelen op basis van een werkcontract is, hoe onschuldig het misschien ook lijkt, verboden. Zo kun je medewerkers met een vast contract dikke bonussen aanbieden, terwijl werknemers met andere soorten contracten buiten de boot vallen. Het ongelijk behandelen van werknemers op basis van hun contracttype creëert onderscheid en is daarom een echte no-go voor de sfeer op de werkvloer. Toch is er niet altijd sprake van discriminatie op de werkvloer rondom een type werkcontract. Check de voorbeelden en ontdek de uitzondering op de regel:

  • Projectmatig werk. Voor projectmatige functies waarbij tijdelijke of freelancecontracten een must zijn vanwege de duur van het project en de tijdelijke behoefte aan arbeid.
  • Seizoensgebonden werk. In sectoren waar seizoensgebonden werkzaamheden gebruikelijk zijn, kun je er als werkgever voor kiezen om tijdelijke contracten in te zetten.
  • Specifieke functievereisten. Voor functies met specifieke vereisten die beter passen bij tijdelijke of deeltijdcontracten, zoals flexibele arbeidsovereenkomsten voor specifieke projecten of taken.

2. Werkuren

Hoewel werkuren op het eerste gezicht vergelijkbaar lijken met een werkcontract, slaat deze vorm van discriminatie een andere weg in. Zo kun je je twijfels trekken bij een jonge sollicitant die naast zijn studie enkel in de avonduren beschikbaar is. Of denk bijvoorbeeld aan een werknemer die later op werk is, omdat de kinderen naar de opvang moeten. Uiteindelijk is het aan jou om met een open blik de werkuren van medewerkers en kandidaten te bespreken.

3. Huwelijksstatus

Een voorbeeld van discriminatie op de werkvloer is discrimineren op basis van huwelijksstatus. Zo zijn de voordelen die jij als werkgever kunt aanbieden aan getrouwde medewerkers, zoals extra verlof. De ene medewerker krijgt tien dagen vrij voor een honeymoon, terwijl de singles haastig op zoek zijn naar een huwelijkspartner voor wat extra vrije dagen. Werknemers dealen dus met ongelijke behandelingen op basis van hun persoonlijke levenskeuzes.

4. Filosofische overtuigingen

Stel je voor, een teamlid omarmt een nieuwe filosofische overtuiging. Jij als werkgever vindt dat maar ingewikkeld. Om te voorkomen dat je voortaan urenlang luistert naar filosofisch gebrabbel besluit je dat het verstandiger is als deze medewerker vaker vanuit huis werkt. Hierdoor sluit je niet alleen je medewerker uit van gezamenlijke kantooruren, maar bied je hen ook meer flexibiliteit dan de rest van het team. In deze situatie is het maken van onderscheid tussen teamleden verboden, maar er zijn uitzonderingen:

  • Bedrijfsvereisten. Als de filosofische overtuiging rechtstreeks botst met de bedrijfsprincipes of de uitvoering van belangrijke taken in de weg staan, kan het zijn dat een werknemer ontslaan de beste keuze is.
  • Beroepsethiek. In bepaalde beroepen, zoals de medische of juridische sector, kunnen filosofische overtuigingen botsen met de normen van het beroep of de kwaliteit van de dienstverlening in gevaar brengen.

5. Nationaliteit

Pling, een open sollicitatie springt je mailbox binnen. Dat is toevallig, je was net op zoek naar een opvulling voor de job als bouwvakker. In de mail staat een inspirerende motivatiebrief en ook de hoeveelheid werkervaring op het cv is indrukwekkend. Dan valt je oog ook op de nationaliteit van je kandidaat. Het land van herkomst laat geen belletje rinkelen en dus besluit je de kandidaat af te wijzen. Het afwijzen van de sollicitant op basis van nationaliteit is in deze situatie verboden. Toch zijn er uitzonderingen op de regel en is er niet altijd sprake van discriminatie op de werkvloer, zoals bij deze voorbeelden:

  • Overheidsfuncties. Soms hebben overheidsfuncties of banen die te maken hebben met de veiligheid van het land regels over nationaliteit.
  • Wettelijke voorschriften. Sommige sectoren, zoals de vliegtuig- of defensie-industrie, eisen dat werknemers een bepaalde nationaliteit hebben vanwege de inhoud van de job.
  • Visa en werkvergunningen. Als het aankomt op werkvergunningen en visa, moet je je als werkgever aan de nationale regels houden. Soms betekent dit dus dat je beperkingen moeten stellen op basis van nationaliteit.

6. Politieke voorkeur

De verkiezingen naderen en je collega's voeren een discussie over het kiezen van een politieke partij. Tijdens zo'n gesprek merk je op dat werknemers gepest, geïntimideerd of lastiggevallen worden vanwege hun politieke overtuigingen. Dit is een vorm van discriminatie op de werkvloer op basis van politieke voorkeur. Voorbeelden van uitzonderingen zijn in zo’n situatie alleen relevant als een functie binnen je bedrijf een specifieke politieke overtuiging vereist.

7. Geloofsovertuiging

Afhankelijk van de geloofsovertuiging kunnen er verschillende vormen van discriminatie op het werk voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn dat werknemers beperkt worden in het dragen van religieuze kleding, symbolen of het beoefenen van rituelen op de werkvloer.

Hier stopt het niet, er liggen namelijk nog veel meer discriminatie op de werkvloer voorbeelden op de loer. Denk aan leeftijdsdiscriminatie, gendergelijkheid en zelfs zwangerschapsdiscriminatie speelt een rol binnen organisaties. Denk je nu: dat kan anders? Check dan ons artikel voor het opzetten van een anti discriminatiebeleid voor je organisatie.

Young Magazine

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat zijn de vormen van discriminatie?

  • Er zijn verschillende vormen van arbeidsdiscriminatie, waaronder discriminatie op basis van geslacht, etniciteit, seksuele geaardheid, leeftijd, religie, handicap, en politieke overtuiging. Dit kan zich uiten in directe en indirecte discriminatie.

  • Wat zijn voorbeelden van discriminatie op de werkvloer?

  • Een voorbeeld van discriminatie is wanneer een gekwalificeerde kandidaat wordt afgewezen voor een baan vanwege hun etniciteit of geslacht. Discriminatie komt in vele vormen voor, zoals ongelijke behandeling, pesterijen en beperking van kansen.

  • Hoe kun je voorbeelden van discriminatie op de werkvloer herkennen?

  • Zowel werkgever als werknemers kunnen voorbeelden van discriminatie op de werkvloer herkennen door alert te zijn op ongelijke behandeling, zoals ongerechtvaardigd verschil in kansen, promoties of toegang tot middelen.