Werken op hoogte

Werken op hoogte, dat is niet voor de angsthazen onder ons. In de ideale situatie zouden we op hoogte werken het liefst helemaal vermijden om arbeidsongevallen te voorkomen. Maar dit is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld als je een schoonmaak- of bouwbedrijf hebt. Als werkgever moet je er dan voor zorgen dat je medewerkers veilig kunnen werken. Hoe het zit met de regelgeving over werken op hoogte? YoungCapital zocht het voor je uit. Lees je mee?

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is werken op hoogte?

Als we het over werken op hoogte hebben, hebben we het over klussen vanaf 2,5 meter of hoger. Superbelangrijk om dit veilig aan te pakken, bijvoorbeeld door een steiger, hoogwerker of verhoogd platform te regelen. Als er echt geen andere optie is, moet je volgens de Arbowet beschermingsmiddelen aanbieden om veilig op hoogte te kunnen werken. Bij risico op vallen is dit ook onder de 2,5 meter verplicht. In je RI&E (dat staat voor risico-inventarisatie & evaluatie) staat dan welke werkwijze het meest geschikt is. Verderop lees je meer over maatregelen treffen om veilig te werken op hoogte.

Risico’s werken op hoogte

Niet gek, op hoogte werken brengt risico’s met zich mee. Zoals valgevaar, maar ook het gevaar dat er een voorwerp op een van je medewerkers valt. Dit zijn de risico’s op een rij:

  • Vallen van hoogte. Je neemt een misstap en daar ga je … Dit kan ernstig letsel veroorzaken.
  • Vallen door de opening van een werkvloer. Zit er een onbeschermde opening in de vloer? Dat kan ernstige gevolgen hebben.
  • Geraakt worden door een vallend voorwerp. Er is een risico dat werknemers geraakt worden door voorwerpen die van bovenaf vallen, met verwondingen tot gevolg.
  • Langere vluchtweg bij nood. Als er iets misgaat, ben je niet zomaar beneden. Een veilige plek bereiken vanaf grote hoogte? Da’s zo makkelijk nog niet.

Veilig werken op hoogte maatregelen

Nog even voor de duidelijkheid: als werkgever moet je bij werken op hoogte maatregelen nemen. Je plaatst dan voorzieningen zoals leuningen, steigers, hoogwerkers of verhoogde platformen op de werklocatie. Zo kunnen je medewerkers de werkzaamheden alsnog veilig uitvoeren. Steigers zijn bijvoorbeeld handig om een groot werkoppervlakte te bereiken bij langdurige werkzaamheden. En hoogwerkers komen juist goed van pas om je snel en makkelijk te verplaatsen.

>Collectieve en persoonlijke beschermingsmiddelen

Is het gebruik van dit soort middelen tijdens werkzaamheden op hoogte niet mogelijk? Dan regel je als werkgever beschermingsmiddelen die in de RI&E beschreven staan. Hiervoor bestaan er collectieve beschermingsmiddelen, zoals vangnetten, tijdelijke randbeveiliging of een permanente kooiladder. Hiermee worden alle aanwezige medewerkers tegelijkertijd afgeschermd van het gevaar. Deze maatregelen hebben dan ook de voorkeur boven persoonlijke beschermingsmiddelen.

Maar wat zijn persoonlijke beschermingsmiddelen dan? Als collectieve maatregelen niet genoeg zijn, gebruik je deze om de risico’s van werken op hoogte te beperken. Het is een uitrusting die medewerkers individueel beschermt tegen veiligheidsrisico’s. Denk aan valbeveiliging voor werken op hoogte waarbij je de medewerkers niet alleen beschermt tegen een val, maar ook tijdens en erna. Een vallijn is ook een optie om een val uit te sluiten.

Gaat er toch iets mis tijdens het werken op hoogte? Dan moeten je werknemers de benodigde spoedeisende hulpverlening kunnen bieden. Zorg dan ook voor een goede bedrijfshulpverlening.

Checklist veilig werken op hoogte

Als werkgever neem je het liefste het zekere voor het onzekere, als het gaat om werknemers die moeten werken op hoogte. Want een ongeluk zit in een klein hoekje. Check daarom of je aan onderstaande punten voldoet. Zo niet? Fix dit dan. Niet alleen om te voldoen aan de regelgeving rondom werken op hoogte, maar vooral voor de veiligheid van je medewerkers.

  1. Maak een goede RI&E.
  2. Zorg dat er standaard spullen en systemen op de werkplek zijn die helpen om veilig op hoogte te werken.
  3. Laat je team zoveel mogelijk werken vanaf een steiger of verhoogd platform.
  4. Maak afspraken over verschillende weersomstandigheden, zoals regen, wind, vorst en sneeuw.
  5. Bescherm omstanders met afzettingen, veiligheidsnetten of beschermende constructies.
  6. Breng op een veilige manier materialen en gereedschappen naar boven.
  7. Verken eventuele tricky plekken voor de werkzaamheden beginnen, zoals zwakke dakramen in een gebouw.
  8. Bedek openingen in vloeren en muren.
  9. Laat medewerkers geen onnodige risico’s nemen.
  10. Houd toezicht en controleer of werknemers zich houden aan de leidraad voor veilig werken op hoogte.
  11. Houd de werkplek netjes om struikelen, uitglijden of misstappen te voorkomen en maak hier beleid voor.
  12. Laat medewerkers oefenen met valbeveiliging
  13. Gebruik goedgekeurde valbeveiliging voor werken op hoogte.
  14. Check of je werknemers werken op hoogte aankunnen. Dingen als ervaring, leeftijd en hoogtevrees hebben hiermee te maken.
  15. Controleer regelmatig de veiligheidsuitrustingen om ervoor te zorgen dat deze in goede staat zijn.
  16. Train werknemers in het herkennen van de gevaren van op hoogte werken.
  17. Organiseer een meeting voor managers om veiligheid op de werkvloer te verbeteren. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een toolbox over werken op hoogte met de belangrijkste info rondom dit onderwerp.
  18. Zorg dat werknemers spoedeisende hulp kunnen bieden en EHBO-skills hebben.

Meer weten over veiligheid op de werkplek? YoungCapital praat je ook bij over werken met gevaarlijke stoffen en ergonomische werkplekken. Genoeg om over bij te leren, dus.

Young Magazine

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Hoe hoog mag je werken?

  • Als we het hebben over werken op hoogte, bedoelen we hoogtes vanaf 2,5 meter. Hierboven mag je alleen werken als er maatregelen zijn genomen voor de veiligheid. Bij risico op vallen moet dat ook onder de 2,5 meter.

  • Wat zegt de wet over werken op hoogte?

  • Regelgeving over werken op hoogte vind je terug in de Arbowet. De wet zegt dat werken op hoogte alleen mag vanaf een steiger, stelling of verhoogd platform. Is dat niet mogelijk? Dan staat in de RI&E welk beschermingsmiddel geschikt is.

  • Wat zijn de risico's van werken op hoogte?

  • De belangrijkste risico's zijn vallen van hoogte, door vloeropeningen vallen, geraakt worden door vallende voorwerpen en een langere vluchtroute bij nood.

  • Welke voorzieningen moet ik nemen zodat werknemers veilig kunnen werken op hoogte?

  • Zorg voor veilige werkplekken zoals steigers of verhoogde platforms. Is dat geen optie? Gebruik dan collectieve en persoonlijke beschermingsmiddelen zoals vangnetten en valbeveiliging.