Ergonomische werkplek

Een ergonomische werkplek is belangrijk voor de gezondheid van je medewerkers, zowel op de korte als de lange termijn. En eh, naast dat het je een goede werkgever maakt, is zorgen voor een ergonomische werkplek ook verplicht volgens de Arbowet. Hoog tijd dus om je in te lezen en de ergonomie op de werkplaats van jouw bedrijf eens flink onder de loep te nemen. Verderop vind je alle info en een handige checklist voor ergonomie op kantoor.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een ergonomische werkomgeving?

Even voor de duidelijkheid: ergonomie is een breed begrip, en hier hebben we het specifiek over fysieke ergonomie. Dit betekent de omgeving aanpassen aan de behoeften en het gemak van mensen. Bijvoorbeeld met producten, meubels en andere hulpmiddelen die helpen om optimaal te kunnen functioneren. Wat betekent ergonomie op de werkplek dan? Denk aan bureaustoelen, werktafels, laptophouders en nog veel meer. Op een ergonomische werkplek kunnen medewerkers comfortabel aan de slag (ergonomische werkhouding) en krijgen ze geen gezondheidsklachten op de korte of lange termijn.

Good to know: ergonomie komt vaak pas ter sprake in een bedrijf als er veel klachten zijn onder de medewerkers. En dat is eigenlijk te laat, want je wilt gezondheidsproblemen juist voorkomen. Daarom is het altijd nodig om je te verdiepen in een ergonomische werkplek.

Ergonomische eisen voor een werkplek

Als werkgever ben jij verplicht om te zorgen voor een ergonomische werkplek voor je medewerkers. Dat staat in de Arbowet. Maar eh, je begrijpt vast dat een medewerker op kantoor een heel ander soort werkplek heeft dan iemand die in een distributiecentrum of op de kinderopvang werkt. Daarom bestaan er per branche verschillende ergonomische eisen voor een werkplek. Verderop bespreken we voorbeelden van ergonomische hulpmiddelen voor een aantal verschillende werkplekken: kantoren, de zorg, fabrieken, de schoonmaak en de kinderopvang.

Ergonomie op kantoor

Ergonomie op kantoor draait vooral om op een goede manier en niet te lang zittend werken. Ook bestaan er allerlei regels over werken achter een beeldscherm. We schreven een aparte pagina over dit onderwerp, dus check vooral onze info over de Arbowet en beeldschermwerk.

Ergonomie in de zorg

Heb je een bedrijf in de zorgsector? In overeenstemming met de Arbowet heb je bij ergonomisch werken in de zorg al snel te maken met diverse hulpmiddelen. Bijvoorbeeld tilliften, zadelkrukken, bloedafnamestoelen of in hoogte verstelbare bedden. Dankzij deze middelen hoeven je medewerkers niet onnodig veel kracht te zetten of onhandige houdingen aan te nemen. Het is ook belangrijk om je medewerkers instructies te geven in goede tiltechnieken, zelfs als dat extra tijd kost.

Ergonomie in fabrieken

Bij fabriekswerk heb je met tegenovergestelde problemen te maken ten opzichte van kantoorwerk. Juist, hier staan je medewerkers vaak te lang. Een ergonomische werkplek betekent hier dan ook dat er werkstoelen, zit-stakrukken, stahulpen of sta-matten beschikbaar zijn op de werkplaats. Die zorgen ervoor dat je werknemers een pauze kunnen nemen van het staan. Verder moeten werkstations op hoogte instelbaar zijn, zodat mensen niet boven of onder hun macht werken.

Ergonomie in de schoonmaak

Schoonmakers zijn snel geneigd om hun lichaam te overbelasten, vooral als zij veel tillen en vaak dezelfde handelingen verrichten. Zorg daarom voor hulpmiddelen als een kar om schoonmaakspullen te verplaatsen, een mop met telescoopsteel om bukken te voorkomen en microvezeldoeken zodat je medewerkers niet constant hoeven te wringen.

Ergonomie in de kinderopvang

Wist je dat je een ergonomisch onderzoek voor jouw werkplek kunt laten doen? Handig voor als je zeker wilt weten of je aan de eisen voldoet en benieuwd bent welke verbeteringen je kunt aanbrengen. Zo’n ergonomisch werkplekonderzoek vraag je bijvoorbeeld aan via de Ergonomiespecialist.

Young Magazine

Key takeaways

  • Kantoor: neem maatregelen die zorgen voor een correcte zithouding en laat medewerkers niet te lang zitten.
  • De zorg: regel hulpmiddelen waardoor medewerkers niet onnodig veel kracht hoeven te zetten.
  • Fabrieken: zorg ervoor dat medewerkers een correcte stahouding aannemen en van tijd tot tijd ook kunnen zitten.
  • Schoonmaak: schaf hulpmiddelen aan waardoor medewerkers hun lichaam niet overbelasten.
  • Kinderopvang: maak aanpassingen aan de werkplek waardoor werknemers niet of minder hoeven te bukken.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een ergonomische werkplek?

  • Een ergonomische werkplek is aangepast aan de behoeften en het gemak van mensen. Denk aan producten, meubels en gereedschappen die het werk comfortabel en makkelijk maken.

  • Waar moet een ergonomische werkplek aan voldoen?

  • De ergonomische eisen verschillen per werkplek. Zo houd je op kantoor rekening met beeldschermwerk en zorg je voor verstelbare bureaus en bureaustoelen. Specifieke regels vind je op deze pagina.

  • Hoe maak je je werkplek ergonomisch?

  • Inventariseer goed welke verbeteringen je moet aanbrengen aan de werkplek. Dat doe je bijvoorbeeld door een ergonomisch onderzoek op de werkplek aan te vragen.