Kerstbonus 2025

All I want for Christmas is… een kerstbonus, duh. Want soms is het beste kerstcadeau een smak geld waar je medewerkers op allerlei manieren van kunnen genieten. Een lekker wijntje, tassen vol boodschappen of die limited edition van een videogame, kom maar door. Maar hoe regel je precies een kerstbonus voor je medewerkers? Waar moet je allemaal aan denken? YoungCapital legt het op deze pagina uit. Lees je mee?

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een kerstbonus?

Je denkt nu misschien aan een paar cadeaukaarten, maar wist je dat een kerstbonus eigenlijk een speciale eindejaarsuitkering is? Dat klopt, je schenkt je medewerkers een heel extra maandsalaris, zoals bij de 13e maand, of een percentage van het jaarloon. Daarmee toon je je medewerkers dat je hun inzet en harde werk waardeert. En het is sowieso mooi meegenomen, want die kerstboodschappen en cadeaus betalen zichzelf niet.

Voordelen kerstbonus

Je kunt je vast voorstellen dat zo'n kerstbonus voordelen heeft. Medewerkers vinden leuke secundaire arbeidsvoorwaarden altijd wel chill, maar denk ook aan voordelen als:

  • Goed bedrijfsimago. Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden maken een aantrekkelijke werkgever. Door leuke extra's zoals een kerstbonus zijn kandidaten eerder geneigd om bij jou te komen werken.
  • Personeelsbehoud. Je wilt je kanjers vast binnenboord houden, en dat doe je door hun werkplezier te verhogen. Een kerstbonus uitkeren is een van de manieren om dat voor elkaar te krijgen.
  • Verhoogde prestaties. Tevreden medewerkers zijn productiever en gemotiveerder, wat leidt tot betere prestaties.

Kerstbonus en de WKR

Let wel op als je van plan bent een kerstbonus uit te delen, want deze valt onder de werkkostenregeling (WKR), wat bepaalt hoeveel loon je belastingvrij mag uitkeren als vergoeding of verstrekking. Geef je de kerstbonus vast? Let dan op dat de kerstbonus per medewerker onder een bedrag van € 2.400 blijft. Dan mag je het namelijk belastingvrij uitkeren. Anders moet je belasting betalen en dat tarief is best pijnlijk, namelijk 36,97 % of zelfs meer. Geef je de kerstbonus eens in de zoveel tijd als extraatje? Dan valt ie onder de vrije ruimte van de Werkkostenregling. Die bedraagt in 2025 2% van je totale loonkosten.

Kerstbonus invoeren

Overweeg je de kerstbonus onderdeel te maken van je secundaire arbeidsvoorwaarden? Doe dan vooraf even de volgende checks, zodat je zeker weet waar je aan begint:

  • Kies het bedrag of percentage dat je gaat uitkeren.
  • Bepaal wanneer je de kerstbonus uitkeert, bijvoorbeeld tegelijkertijd met het laatste salaris van het jaar.
  • Geef je de bonus vast? Check of je per werknemer niet meer dan € 2.400 uitkeert, anders betaal je belasting.
  • Is de kerstbonus eenmalig of komt ie af en toe voor? Let dan op dat deze onder de vrije ruimte van de Werkkostenregeling valt.
  • Geef aan waarom je een kerstbonus invoert en maak duidelijk om welke prestaties het gaat, zodat je medewerkers de intentie begrijpen.

Young Magazine

Key takeaways

  • Een kerstbonus is een speciale eindejaarsuitkering, vergelijkbaar met de 13e maand of een percentage van het jaarloon.
  • Voordelen van een kerstbonus zijn een positief bedrijfsimago, personeelsbehoud en verbeterde prestaties.
  • De kerstbonus valt onder de werkkostenregeling (WKR).
  • Bij het invoeren van een kerstbonus moet je het bedrag of percentage bepalen, de uitbetalingsdatum kiezen, zorgen dat het bedrag onder de WKR-limiet blijft en duidelijk communiceren waarom je de kerstbonus uitkeert.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een kerstbonus?

  • Een kerstbonus is een soort eindejaarsuitkering of 13e maand waarbij je een bedrag of percentage van het jaarloon uitkeert aan je medewerkers. Dit doe je als dank voor hun werk in het afgelopen jaar.

  • Waarom zou ik een kerstbonus invoeren?

  • Het is nooit een verkeerd idee om je medewerkers te belonen. Ook houden zowel medewerkers als kandidaten van fijne arbeidsvoorwaarden, dus het is goed voor je bedrijfsimago. Bovendien voelen je medewerkers zich meer gewaardeerd, wat leidt tot hogere productiviteit.