Equal Pay Day 2025


Het klinkt misschien als iets vanzelfsprekends, dat iedereen gelijkwaardig betaald wordt voor hun werk. Maar helaas, Equal Pay Day 2025 bestaat juist omdat er nog steeds een loonkloof is tussen mannen en vrouwen. Op deze dag staan we extra stil bij dit onderwerp. Gelukkig zijn er sinds 2023 Europese richtlijnen voor werkgevers die de ongelijke lonen flink aanpakken, zodat we straks hopelijk helemaal geen Equal Pay Day meer nodig hebben. Maar eh, tot het zover is, vind je hier alle info over wat en wanneer Equal Pay Day 2025 precies is. Lees je mee?

Wat is Equal Pay Day?

Op Equal Pay Day staan we stil bij de loonkloof tussen man en vrouw. Wat voor kloof? Dit betekent dat er een verschil is tussen het salaris van mannen en vrouwen. Een deel van dit verschil is te verklaren: over het algemeen werken er meer vrouwen in branches waar de lonen lager zijn, zoals de zorg en het onderwijs. Mannen werken juist meer in beroepsgroepen met hogere lonen, zoals de techniek. Ook hebben ze vaker managementfuncties.

Maar een groot deel van de loonkloof is helemaal niet te verklaren. Dat zit zo: hoewel loondiscriminatie hartstikke verboden is, krijgen mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen vaak nog steeds niet hetzelfde betaald. Om dit probleem extra onder de aandacht te brengen, bestaat Equal Pay Day.

Wanneer is Equal Pay Day?

Tricky vraag, want er bestaat een International Equal Pay Day en een European Equal Pay Day. En elk land heeft ook nog eens een eigen Equal Pay Day, in Nederland is dit meestal in november. Equal Pay Day 2024 was in Nederland op 14 november.

Er is een reden waarom Equal Pay Day in elk land (en in elk jaar) op een andere dag valt. Vanaf deze dag werken vrouwen namelijk symbolisch gezien voor de rest van het jaar voor de nop. Je kunt dus zeggen dat Nederlandse vrouwen in 2024 vanaf 14 november tot het einde van het jaar voor niks werkten. Het salaris van die dagen staat namelijk gelijk aan de loonkloof tussen man en vrouw in Nederland.

Omdat de loonkloof (hopelijk!) steeds kleiner wordt, valt Equal Pay Day ieder jaar op net een andere dag. De datum wordt vastgesteld aan de hand van de nieuwste cijfers over de loonkloof in Nederland. Het is daarom nog niet bekend wanneer Equal Pay Day 2025 precies is, al zal dit waarschijnlijk weer rond 14 november zijn.

Tips voor werkgevers om het loonverschil te verkleinen

Wist je dat de Europese Unie in 2023 richtlijnen heeft opgesteld om de loonkloof flink aan te pakken? Werkgevers zijn vanaf uiterlijk 2026 verplicht om transparanter te zijn over salarissen en het loonverschil tussen man en vrouw te verkleinen. En hoewel je nu misschien denkt dat er helemaal geen loonkloof is in jouw bedrijf, kun je dat best mis hebben. Check it out: met de tips hieronder ga je bewust aan de slag met loonverschillen. Da’s altijd een goed idee, maar al helemaal relevant rondom Equal Pay Day.

  • Onderzoek doen naar loonverschillen. Want dan pas weet je waar je precies aan moet gaan werken. Het is trouwens volgens de EU-richtlijn ook verplicht om dit onderzoek te doen, dus wijs de higher ups binnen jouw bedrijf er op als dit nog niet gebeurt.

  • Duidelijke functieomschrijvingen maken. Zet de taken en verantwoordelijkheden van elke functie duidelijk zwart op wit, zodat je de waarde van het werk eerlijk kunt beoordelen. Daarna kun je functies met elkaar vergelijken en overal een eerlijk, gelijkwaardig salaris aan hangen.

  • Bewust worden van vooroordelen. Yep, onbewuste vooroordelen spelen een grote rol in onder andere het aannemen van nieuw personeel, het door laten groeien van je huidige werknemers en het uitdelen van bonussen. Leuk en leerzaam idee: volg met je team een interessante workshop over bias en stereotypes.

  • Opletten bij salarisonderhandelingen. Salarisonderhandelingen horen erbij, maar ze kunnen (onbewust) leiden tot een grotere loonkloof. Dat komt doordat onderhandel skills zoals assertiviteit vaak als ‘mannelijk’ worden gezien. Nasty, want daardoor wordt een mannelijke nieuwe collega misschien wel hoger ingeschaald dan een vrouwelijke collega.

  • Inclusieve taal gebruiken in vacatureteksten. Termen als ‘tandartsassistente’ en ‘receptioniste’ zijn zo last century. Gebruik liever genderneutrale functietitels en maak de volledige vacaturetekst zo inclusief mogelijk. Zo voorkom je dat mensen zich uitgesloten voelen om te solliciteren.

Key takeaways

  • Equal Pay Day valt in Nederland meestal in november.
  • Op Equal Pay Day staan we stil bij de loonkloof tussen mannen en vrouwen.
  • Er is ook een International Equal Pay Day en European Equal Pay Day. Maar in elk land valt deze dag op een andere datum, omdat het aangeeft hoe groot de loonkloof daar is.
  • In 2023 heeft de EU richtlijnen opgesteld om de loonkloof in Europese landen te verkleinen.
  • Wat je als werkgever kunt doen: onderzoek doen naar loonverschillen, duidelijke functieomschrijvingen maken en inclusieve taal gebruiken in vacatureteksten.

Check onze vacatures





Dagen

Uur

Min.

Sec.

Veelgestelde vragen

  • Wat is International Equal Pay Day?

  • Op deze dag is er extra aandacht voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen in de wereld. Een groot deel van die kloof is niet te verklaren en komt dus door loondiscriminatie.

  • Wanneer vieren we Equal Pay Day in Nederland?

  • Meestal in november. De dag wordt vastgesteld aan de hand van de loonkloof in dat jaar. Equal Pay Day 2024 was in Nederland op 14 november, omdat symbolisch gezien vrouwen vanaf die dag de rest van het jaar voor niks werken. Da’s het loonverschil met mannen.

  • Is er een loonkloof in Nederland?

  • Yep, helaas wel. De loonkloof in Nederland is ongeveer gelijk aan het Europese gemiddelde. Dat is niet zo groot als in de rest van de wereld, maar wel groter dan zou moeten.