Tijd voor de volgende stap: vacatures schrijven. Want tja, zonder een goede vacaturetekst haal je ook geen sollicitanten binnen. Maar misschien zucht je alleen al bij de gedachte dat je je bedrijf goed moet representeren in een hippe word scramble. En dan moet je ook nog interessant genoeg klinken. Maak je geen zorgen, YoungCapital kent alle ins en outs wat betreft goede vacatures schrijven. Hier vind je onze schrijftips, zodat je straks geen cringe vacatureteksten online zet. Thank us later.
Personeel nodig?
YoungCapital is dé werving en selectie specialist, dus da's zo geregeld. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur gaan we met je in gesprek.
Hoe schrijf je een goede vacaturetekst?
Vacatures schrijven zichzelf niet (nou ja, met ChatGPT wel), dus hoe pakken jij en je recruiters of HR-medewerkers dit het beste aan? Een vacaturetekst schrijven hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn twee belangrijke aspecten waar je goed op moet letten: een duidelijke structuur en een heldere boodschap. Met een goed gestructureerde tekst pak je de aandacht van de lezers en houd je je tekst scanbaar. Zo weten lezers in één oogopslag waar jouw vacature over gaat. En met een heldere boodschap begrijpen mogelijke kandidaten wat jij allemaal vertelt. Laten we vage teksten dus achter ons laten.
Structuur van een vacaturetekst
Op de vacaturetekst pagina hebben we het kort over de structuur. Daar komen we nu in volle detail op terug. Hoe structureer je jouw teksten het beste om de meest pakkende vacatures te schrijven? Nou, zo:
1. Functietitel
Voor je een vacature gaat opstellen: bepaal eerst de functietitel om kandidaten naar je vacature toe te trekken. Het is hierbij slim om een functietitel te kiezen op basis van zoekwoorden die kandidaten veel gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor woorden als 'barista' en 'administratief medewerker' voor optimaal succes. Sommige werkgevers gaan voor hippe titels, zoals 'coffee wizard' of 'administratieve duizendpoot', maar daarmee schiet je jezelf in de eigen voet.
2. Een wervende intro
In de intro van je vacature vertel je in twee of drie regels om welke functie het gaat. Hier geef je nog geen superuitgebreide uitleg, maar introduceer je een job op een silver platter. Wat gaat een kandidaat precies doen bij jouw bedrijf? Wat voor een werksfeer heerst er bij jou op kantoor? En wat krijgt de kandidaat ervoor terug?
3. Functieomschrijving
Het kinderspel is voorbij. We gaan nu écht vacatures schrijven. In dit gedeelte van een vacature ga je dieper in op een functie. In de wervende intro gaf je een voorproefje van wat je van de functie verwacht, maar in de functieomschrijving vertel je precies wat je kandidaat gaat doen op een dag. Sommige bedrijven vertellen het puntsgewijs, anderen maken er een verhaaltje van. Up to you.
4. Employee value proposition
Ook heel belangrijk voor een kandidaat: het salaris, de arbeidsvoorwaarden en alle andere extra's die ze krijgen. Daarom verwerken werkgevers altijd de employee value proposition in vacatureteksten. In de meeste vacatures staan deze netjes puntsgewijs onder elkaar, zodat een kandidaat in een oogopslag alle bonussen ziet.
5. Functie-eisen
Deze is vrij duidelijk: een kandidaat moet wel gekwalificeerd zijn voor een functie. In de functie-eisen staat dan ook wat je van een kandidaat verwacht. De meest gebruikelijke onderdelen zijn: opleidingsniveau, vereiste werkervaring en kennis en vaardigheden van een bepaald onderwerp of programma. Bij sommige functies is het ook nodig dat iemand fysiek gezond is of bereid is om in ploegendiensten te werken. Dat zet je ook in de functie-eisen.
6. Employer branding
Natuurlijk wil je een kandidaat die een cultural fit heeft met jouw organisatie. Daarom is het slim om een kort stukje tekst onderaan te zetten, waarin je vertelt over je bedrijf, welke diensten jullie bieden en wat de werksfeer is. Dit stukje employer branding is belangrijk bij het vacatures schrijven, want een kandidaat merkt zo snel genoeg of ze wel of niet bij jouw bedrijf passen.
7. Call to action
Als kers op de taart om het vacatures schrijven te voltooien, sluit je je tekst af met een goed nawoord. Hierin roep je de lezer op om te solliciteren. Daar zet je meestal ook de sluitingsdatum van je vacature in, zodat een mogelijke kandidaat de urgency voelt om te solliciteren.
Als je deze structuur volgt, komt er een vacaturetekst uitrollen waar kandidaten pas echt iets aan hebben. Maar met de structuur ben je er nog niet, want je moet het ook allemaal in duidelijke taal vertellen. Hoe je dat doet? Tijd voor wat schrijftips.
8 tips voor het schrijven van een vacaturetekst
Een goede vacaturetekst schrijven is een kunst op zich, want hoe blijf je origineel zonder in clichés te vallen? En hoe voorkom je dat jouw vacaturetekst als een saai boekwerk klinkt? Met onze schrijftips komt dat wel goed.
- Verwerk je employer branding in je vacaturetekst.
Die employer branding heb je niet voor niets opgesteld. Laat het terugkomen in je tekst, bijvoorbeeld door een luchtige toon aan te nemen of slogans van je organisatie te gebruiken. Maar natuurlijk kun je ook een puur zakelijke tekst schrijven.
- Gebruik keywords in je tekst.
Vacatures schrijven en SEO gaan samen als boter en brood. SEO, oftewel Search Engine Optimization, zorgt er namelijk voor dat jouw teksten bovenaan Google verschijnen. Zoek daarom passende keywords voor in je vacaturetekst, zoals een functietitel of de combinatie van een functietitel en een woonplaats. Verwerk ze goed in je zinnen, zodat je de flow van je tekst niet breekt.
- Spreek je doelgroep aan.
Dit is een belangrijke: denk aan je doelgroep bij het schrijven van vacatures. Wil je jonge medewerkers of zoek je oudere collega's? Heb je een nieuwe genie in marketing nodig of zit je te wachten op een financial controller met 20 jaar ervaring? Let hoe dan ook op je toon en pas die aan naar de personen die je zoekt.
- Wees inclusief bij het schrijven van vacatures.
In this day and age mag iedereen overal werken, ongeacht etniciteit, gender, geaardheid en lichamelijke toestand. Het is belangrijk om daarbij niemand buiten te sluiten. Vermijd dus de 'hij-vorm' of de vrouwelijke benamingen van sommige jobs, zoals receptioniste. En zeg eerder 'langdurig staan' dan 'geen rolstoel' in je vacaturetekst. Zo geef je iedereen een kans.
- Zorg voor een goede opmaak.
Dit wordt nog wel eens geskipt, maar let op je opmaak. Niets is erger dan een tekst zonder opmaak of juist een tekst met enorme gaten erin. Zet tussen al je alinea's tenminste een witregel, check of je bulletpoints werken en doe nog even een taalcontrole.
- Ga voor actief taalgebruik.
Met actief taalgebruik spoor je mensen sneller aan tot actie en het leest minder wollig om te lezen dan passieve teksten. Je tekst klinkt net wat levendiger en persoonlijker, wat kandidaten enthousiaster maakt over je vacature.
- Vermijd jargon en clichés.
Het is makkelijk om vacatures te schrijven met jargon of clichés. Maar zo sluit je wel mensen buiten die de vaktaal niet kennen. En met termen als 'geen 9-tot-5-mentaliteit' of 'een dynamisch innovatief bedrijf' geef je niet de beste impressie. Zorg daarom voor origineel woordgebruik en houd de taal zo simpel mogelijk.
- Geef een salarisindicatie. Please.
Niets is frustrerender dan de term 'marktconform salaris' tegenkomen in een vacature. Een salarisindicatie is nu eenmaal belangrijk voor een kandidaat, want het bepaalt of diegene de rekeningen kan betalen. Maar het is ook nuttig voor sollicitanten die een hogere functie zoeken en daarbij ook een hoger salaris willen verdienen. Bovendien: niemand heeft zin om uit te zoeken wat een marktconform salaris nou inhoudt. Zet dus een salarisindicatie in de tekst.
Benieuwd hoe een goede vacaturetekst eruitziet? Bof jij even, YoungCapital schreef daar speciaal een voorbeeld vacaturetekst voor. Bekijk ’m snel en gebruik ’m als inspiratie als je zelf vacatures gaat schrijven.
Naast vacaturetips staan op YoungCapital nog meer handige feiten en weetjes, zoals over het hele werving- en selectieproces. Maar ook voor kennis over recruitment kosten of tools zoals recruitment AI zit je hier goed. Bekijk snel onze recruitment guide en regel je eigen werving en selectie van A tot Z.
Veelgestelde vragen
-
Hoe maak je een vacature aantrekkelijk?
-
Hebben jullie een voorbeeld van een vacaturetekst?
-
Ik wil een vacature schrijven. Tips?
Gebruik de tips hierboven. Verwerk je employer branding in je tekst, spreek je doelgroep aan, zorg voor een goede opmaak en wees inclusief. Zo voelt iedereen zich geroepen om te solliciteren.
We dachten dat je het nooit zou vragen. Klik verder naar ons voorbeeld van een goede vacaturetekst en laat je inspireren.
Tips hebben we zat, maar denk eerst aan de structuur van je tekst. Begin met de functietitel, schrijf een pakkende intro en ga daarna pas in op de functie-eisen, taken en arbeidsvoorwaarden. Rond alles af met een oproep om te solliciteren en done.